In vreme ce oamenii de stiinta n-au gasit inca formula magica pentru o casnicie de succes, studiile lor au scos la iveala cateva ponturi pentru un mariaj implinit:
1. Casatoreste-te cu o persoana care cheltuie la fel ca tine- Cumpatatii au tendinta de a rupe relatia cu persoanele care arunca banii pe fereastra si, adesea, o casnicie intre aceste tipuri diametral opuse se va termina destul de repede.Scott Rick, de la Universitatea Michigan – Ross School of Business impreuna cu echipa sa au realizat un sodaj la care au participat peste 1000 de persoane casatorite si necasatorite si au ajuns la concluzia ca oamenii au tendinta de a alege opusul modurilor lor de gestionare a banilor pentru intalniri romantice.
2. Faceti mult sex- Cu siguranta ca macar o data in viata ta ai intalnit un nevrotic (o persoana care se supara rapid, isi schimba starile emotionale des si este ingrijorata tot timpul). S-a demonstrat ca o astfel de persoana nu-si gaseste locul in nicio relatie de cuplu pentru ca se concentreaza mereu pe partile negative ale unei casnicii, sustin Michelle Russell si James McNulty de la Universitatea Tennessee. Cercetatorii au descoperit ca sexul frecvent poate fi raspunsul pentru aceste persoane nefericite. Persoanele nevrotice care au parte de mult sex ajung la fel de satisfacute cu mariajul lor precum persoanele mai putin nevrotice, potrivit unui studiu publicat in Social Psychological and Personality Science. Chiar daca sexul nu este grozav acum, perseverati. Un alt studiu sustine ca sexul devine mai bun odata cu trecerea timpului. Barbatii la 50 de ani sunt mult mai satisfacuti de viata lor sexuala decat cei de 30 si 40 de ani. Potrivit studiului realizat publicat in BJU International, barbatii de 50 de ani inregistreaza niveluri similare de satisfactie ca la 20 de ani.
3. Spune „Multumesc” si „noi”- Cuvantul magic care iti poate transforma casnicia in rai este „MULTUMESC”. In 2007, cercetatorii de la Universitatea de stat Arizona au intrebat persoanele casatorite si studentii care au colegi de camera daca apreciaza rezolvarea treburilor casnice de catre parteneri/colegi. In vreme ce majoritatea sustinea ca simtea recunostinta, multi dintre cei chestionati nu dezvaluiau ceea ce simteau partenerilor intrucat presupuneau ca „el sau ea stie asta”. Rezultatele au aratat, de asemenea, ca persoanele care se simteau apreciate de parteneri aveau mai putine resentimente in legatura cu volumul de munca facut in gospodarie si erau mult mai satisfacuti in legatura cu relatiile lor decat ceilalti. Un alt cuvant magic care creste placerea partenerului este „NOI”. Un studiu publicat in jurnalul Psychology and Aging a descoperit ca partenerii care foloseau cuvinte precum „noi”, „al nostru” si „noua” cand vorbeau despre un conflict, aratau mai multa afectiune, aveau un comportament mai putin negativ si un nivel mai scazut de stres in timpul unor neintelegeri. In schimb, folosirea repetata a unor cuvinte precum „eu” si „tu” in timpul unei discutii indica separarea si este asociata cu nesatisfactie maritala.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
5. Fii tare- Potrivit unui studiu, nu trebuie sa te ingrijorezi daca simti ca partenerul/a te scoate din minti. Aceasta cercetare a descoperit ca unele mariaje functioneaza datorita coomportamentului negativ. Pentru unele cupluri cu probleme serioase, cea mai buna modalitate de a avea o casnicie fericita este sa se invinovateasca unul pe celalalt, sa-i ceara celelaltei persoane sa se schimbe si sa fie mai putin iertatori – sustine psihologul James McNulty, de la Universitatea Tennesse. El spune persoanele din cuplurile fericite se comporta intr-un fel anume. Dar, in acelasi timp, McNulty a observat ca daca cuplurile nefericite incearca sa imite gandurile si comportamentele pozitive, relatia lor merge din rau in mai rau. El a adaugat ca exista dovezi care sugereaza ca invinovatirea celeilalte persoane o poate face pe aceasta sa se schimbe.
6. Straduieste-te din greu- Iubirea romantica poate trece testul timpului daca ai grija de ea. Intr-un studiu publicat in 2009 in Review of General Psychology, cercetatorii au analizat raspunsurile a peste 6.000 de persoane, aflate inclusiv relatii la inceput de drum si casnicii care au durat peste 20 de ani. Un numar surprinzator de mare de persoane sunt foarte indragostite de partenerii lor (relatii pe termen lung). Totusi, cercetatorii au facut diferenta dintre dragostea romantica, care poate dura si dragostea pasionala sau obsesiva, care, adesea, se stinge dupa inceputul relatiei. Cheia pentru mentinerea relatiei in viata este munca, nu ne referim la cea de la birou. Cercetatea a sugerat ca aceste cupluri petrec timp impreuna si le pasa cu adevarat de relatie; par ca sunt capabile sa rezolve conflictele intr-un mod bland, sustine cercetatorul Bianca Acevedo, de la Universitatea din California. Alte studii au aratat ca experientele noi pot stimula productia de neurochimicali, dopamina si nerepinefrina, care, de obicei apar in creier in primele stadii ale unei relatii.
Sursa: www.sfatulparintilor.ro