Odată intrat în hora dietelor, cu greu mai poți păcăli organismul să atingă o greutate normală și sănătoasă și să o mențină. Ce este de făcut? Foarte simplu: îmbrățișează un stil de viață care respectă întocmai modul în care funcționează organismul.
Anca Bejan, autoarea cărții „ Dieta-Minune: Drumul de la 120 la 60 de kilograme ”, a obținut câteva îndrumări esențiale de la dr. Doru Negru, medic primar în Diabet, boli nutriție și metabolice, care te pot ajuta să faci asta. Altfel, riști să te intoxici cu mâncare...
Sunt preocupată de diete și de stil de viață sănătos de când mă știu, așa că am citit ceva maculatură, cum se zice, pe tema asta. Și
„Din păcate nu doar cei cu diabet au această problemă, cei mai mulți, mai ales sedentarii, suferă astăzi de intoxicație cronică voluntară cu mâncare. Bunul Dumnezeu ne-a făcut vânători-culegători. Efortul fizic normal pentru animalul numit om așa cum a dorit Doamne-Doamne este echivalentul cu alergatul a 40 de kilometri pe zi.
Poate sportivii de performanță i-ar putea parcurge. Veți spune că nu putem alerga atât, pentru că avem fel și fel de motive. Atunci eu întreb: de ce mâncăm atât?”, așa își începe dr. Doru Negru pledoaria cu oricine îi trece pragul cabinetului sau îl abordează pe tema nutriției.Citeste si: Theodor Paleologu, despre alimentaţie: "Este rezonabil chiar să exagerăm" Interviurile Ancăi Bejan
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
„A ș a a vrut Mama-Natură: să mâncăm pu ț in ș i să alergăm mult”
„Starea pentru care este adaptat orice animal este foamea, anormală este sațietatea. Ori noi, de când ne-am născut, trăim în anormalitate. Habar nu avem ce este acela normalul: foamea. Foamea înseamnă să mănânci din «tomberon». Restul, ce avem noi, e poftă sau chef. Și
Citeste si: Anca Bejan: De la Dieta-Minune la Viața-Minune, după pandemia cu coronavirus
Dr. Doru Negru recomandă oricui stilul de viață pe care este nevoit să-l îmbrățișeze un diabetic, după stabilirea diagnosticului: „Când aude omul că are diabet dă în depresie. Singurii oameni care mănâncă normal pe lumea asta sunt cei sub 5% care chiar respectă regimul diabeticului. Restul, 95% dintre cei cu diabet și ceilalți fac abuzuri atât de mari, încât cel care respectă regimul poate crede că pentru el e nasol. Nu, nu e nasol! Acesta este normalul. Restul nu știe ce este normalul! Dar nu avem încătro: aceasta este legea firii. Se știe că poți scuipa contra vântului, în sensul că nu e ilegal, dar este extrem de păgubos. Trebuie să înțelegem că așa a vurt Mama-Natură: să mâncăm puțin și să alergăm mult. Nu se poate altfel, așa cum nu se poate nici să plouă de jos în sus. E ușor de spus și greu de făcut, dar nu există o altă soluție”.
Iată îndrumările esen ț iale pentru un stil de via ț ă ș i o siluetă sănătoase
Mănâncă din trei în trei ore, cinci mese pe zi, pentru că astfel po ț i păcăli celulele grase: „Trebuie să mâncăm, în mod paradoxal, atunci când vrem să pierdem grăsime. În momentul în care mâncăm, celulele grase se anunță una pe alta ca și cum ar suna goarna la armată; și toate deschid «gura» să prindă energia ca s-o depoziteze, pentru că acesta este scopul lor. Dar dacă noi mâncăm mai puțin decât consumăm, pe «gura» aia căscată, în loc să intre, iese energie. Nu mănânci, «gura» nu se deschide și se distruge mușchiul. Asta tradus înseamnă că de cinci ori pe zi trebuie să te așezi la masă, ca să mănânci. Dar când să te așezi mai bine te ridici și pleci. Și asta trebuie făcut zi de zi, șapte zile pe săptămână de acum înainte, pentru tot restul vieții”.
Ai grijă să consumi ce ai mâncat: „După ce înghiți sunt două posibilități: se arde sau se depune. Ca să arzi ce ai mâncat ai trei ceasuri. Tot ce nu ai ars se depune. Iar din depozite, așa cum spuneam, e foarte greu să dai jos. Acesta este motivul pentru care se spune să mănânci de cinci ori pe zi, ca să păcălești organismul că primește, dar el de fiecare dată să primească mai puțin decât consumă, astfel încât fiind mereu pe bilanț negativ să piardă, nu să câștige”.
Citeste si: Cele mai importante reguli de viață. Anca Bejan, în dialog cu un medic cardiolog
Nu mai mânca seara târziu: ultima masă din zi trebuie să fie cu minimum trei ore înainte de a te odihni. Peste noapte organismul are nevoie de odihnă, nu de digerat ceva ce abia ai mâncat. Prima îndrumare este esențială pentru a putea face față acestei etape în care te obișnuiești să nu mai mănânci seara. Poți rezista mai ușor tentației, dacă zi de zi mănânci mese regulate, pentru că nu se acumulează frustrare peste zi.
Redu cantitatea de zahăr consumată.
Con ș tientizează cât mănânci: Dacă nu ești atent este foarte ușor să sari calul nu doar la una dintre mesele de peste zi, ci la mai multe, ba chiar la toate. De aceea, este foarte important să conștientizezi ce mănânci. Și pentru asta ai mai multe metode. Adopt-o tu pe cea care ți se pare potrivită. Dr. Doru Negru recomandă cântărirea cantităților de mâncare, pe care diabeticii chiar sunt obligați să o facă, mai ales într-un stadiu mai avansat. Dar și un jurnal de dietă poate fi de mare folos. Notează câteva zile ce mănânci, după fiecare masă și la final de zi uită-te pe listă. Ți se pare că e mult sau puțin? Dacă faci această contabilitate din când în când vei putea să echilibrezi altfel mesele.