Vrei sa stii ce se intampla in creierul nostru atunci cand dormim?

Vrei sa stii ce se intampla in creierul nostru atunci cand dormim?
Vrei sa stii ce se intampla in creierul nostru atunci cand dormim?

Grecii antici credeau ca adormim atunci cand creierul nostru se umple de sange si ne trezim atunci cand acest sange este eliminat, iar filozofii din secolul al XIX-lea sustineau ca somnul apare atunci cand mintea este golita de ganduri.

Chiar si acum somnul ramane unul din marile mistere ale medicinei, pentru ca, desi il intelegem mai bine, avem inca multe intrebari la care nu putem raspunde.

Ne petrecem o treime din viata dormind, iar lipsa de somn are un impact deosebit asupra sanatatii noastre, atat fizice cat si psihice. O insomnie de durata ne poate distruge trupul, mintea, dar si relatiile, ne poate face sa ne pierdem locul de munca si sa cadeam in depresie.

De cat somn avem nevoie? Medicii recomanda unui adult sanatos sa doarma aproximativ 8 ore pe noapte, desi calculul este facut altfel: oamenii au nevoie de o ora de somn la fiecare doua ore in care sunt treji. Nevoia de somn difera de la o specie la alta. Daca oamenii au nevoie de 8 ore, leii dorm cate 13 ore pe zi, iar veveritele si tigrii chiar si 14 ore.

In schimb, pentru un elefant sunt suficiente 3 ore si jumatate de somn, iar pentru o girafa doar o ora si jumatate.

Cum functioneaza creierul in timpul somnului? Somnul este structurat in mai multe etape, care au fost identificate abia in anii 1950. Creierul nostru organizeaza somnul in 5 etape diferite, care se repeta ciclic la fiecare 90 de minute.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Prima etapa este cea de somn usor, din

care, daca ne trezim brusc, este posibil sa nu ne dam seama ca am dormit.

In a doua etapa pot fi detectate undele cerebrale specifice somnului. Bataile inimii si respiratia sunt regulate, iar temperatura corpului scade.

Etapele trei si patru sunt considerate somn profund. Daca vom fi treziti in etapa a patra de somn, ne vom simti dezorientati, aparand asa numita stare de „betie a somnului.” 

In aceasta etapa tensiunea arteriala scade, respiratia este mai lenta, muschii se relaxeaza si este perioada in care trupul se reface, se incarca de energie si tesuturile se vindeca. Sunt eliberati hormonii, inclusiv hormonul de crestere, care este esential pentru dezvoltarea copiilor.

Ultima etapa, cea de a cincea, este cea a somnului REM, in care apar miscari rapide ale ochilor sub pleoapele inchise. In acest moment creierul este la fel de activ ca atunci cand suntem in stare de veghe si acum se formeaza visele.

Dar, daca acest mecanism al somnului este acum cunoscut, nu acelasi lucru putem spune despre numeroasele tulburari de somn de care sufera foarte multi: insomnie, cosmaruri, somnambulism, paralizie in somn. Daca unele din aceste neajunsuri sunt considerate banale, reprezentand doar un mic disconfort, altele pot fi traumatizante si pot afecta serios viata celui care are aceste probleme.

O parte din ele sunt prezentate în cartea jurnalistului David Randall, „Dreamland: Aventuri în Strania Stiinta a Somnului”.

Randall a scris aceasta carte dupa ce s-a confruntat chiar el cu o tulburare grava de somn – este somnambul si intr-o noapte s-a lovit foarte rau de un perete, in timp ce se plimba inconstient prin casa.
Sursa: www.descopera.ro



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

Ce spune Cristina Șișcanu despre căsnicia ei? „Eu și Mădălin n-am apucat să petrecem timp împreună”

Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

Soția lui Gabriel Cotabiță, adevărul despre starea de sănătate a artistului: "Era riscant"

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Dolunay Soysert, care joacă rolul Neslihan în serialul Inimă rebelă, apariție de senzație în mediul online! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs celebra actriță 

Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și harta pentru Sectorul 1, Sectorul 2, Sectorul 3, Sectorul 4, Sectorul 5 și Sectorul 6


Cookies