Vrei să te apuci de aerobic? Iată ce beneficii și contraindicații are acest sport

aerobic beneficii si contraindicatii
Aerobicul este frecventat de multe persoane, în zilele noastre

Aerobicul este frecventat de multe persoane, în zilele noastre. Însă știați care sunt beneficiile și contraindicațiile acestuia?

Aflați din rândurile următoare ce reprezintă aerobicul. În plus, descoperiți și care sunt atât beneficiile, cât și contraindicațiile acestui tip de antrenament.

 

Ce beneficii oferă aerobicul

Este cunoscut deja faptul că aerobicul reprezintă una dintre metodele eficiente de combatere a stresului, de prelungire a vieții și de dobândire a unei sănătăți perfecte, fiind un complex de exerciții și mișcări care dezvoltă grupele musculare, aducând nenumărate beneficii corpului.

Ajută la împiedicarea bolilor virale și a afecțiunilor cronice

Unul dintre beneficiile aerobicului este reprezentat de activarea sistemului imunitar, astfel încât, atunci când vine vorba despre o răceală sau o gripă, corpul va fi mai puțin sensibil.

În plus, se pare că aceste exerciții pot reduce considerabil apariția mai multor afecțiuni, printre care se află și obezitatea, bolile de inimă, hipertensiunea arterială, diabetul de tip 2 și nu numai.

Astfel, în această categorie intră și   scăderea tensiunii arteriale, dar și controlul glicemiei, motiv pentru care, exercițiile aerobice pot îmbunătăți calitatea vieții.

aerobic exercitii
Aerobicul este frecventat de multe persoane, în zilele noastre[Sursa foto: unsplash]

Citește și: 5 locuri de vizitat lângă București în 2023

Ajută la întărirea inimii și la păstrarea arterelor sănătoase

În ceea ce privește o inima mai puternică, aceasta este cea care pompează sângele eficient, îmbunătățind fluxul de sânge spre toate părțile corpului.

În plus, se pare că aceste exerciții aerobice pot îmbunătăți și colesterolul “bun”, lipoproteina de înaltă densitate (HDL), iar totodată îl poate scădea și pe cel “rău”, lipoproteina cu densitate scăzută (LDL).

Ajută la îmbunătățirea stării de spirit pentru a rămâne activ și pe măsură ce îmbătrânești

A fost dovedit faptul că aerobicul poate îndepărta starea de depresie, anxietate, încurajând în mod vizibil, relaxarea și somnul de bună calitate.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

De asemenea, pentru a rămâne activ odată cu trecerea anilor, exercițiul aerobic poate menține mușchii puternici, pentru o mobilitate mai bună, dar și pentru a reduce riscul căderilor și rănirilor. În plus, activitatea fizică regulată protejează memoria, previne debutului demenței și menține mintea sănătoasă.

aerobic beneficii
Aerobicul este frecventat de multe persoane, în zilele noastre[Sursa foto: unsplash]

Citește și: Listă cu idei de rezoluții pentru anul viitor. Te poți inspira pentru lista ta personală

 

Contraindicațiile aerobicului

În ciuda faptului că există nenumărate beneficii atunci când vine vorba despre aerobic, se pare că   există și două probleme principale care pot apărea în timpul antrenamentului aerobic, care sunt trecute, bineînțeles, la contraindicațiile acestui tip de antrenament.

Așadar, se pare că aceste contraindicații apar în special în cazul stărilor de sănătate pe care nu le cunoaștem încă existența, printre care se află și afecțiunile cardiovasculare sau a stărilor proaste de sănătate ale persoanelor care încep să alerge.

Riscuri cardiovasculare care pot duce la probleme grave de sănătate

Cel mai frecvent risc la care se poate supune o persoană care este nesănătoasă, care deține o dietă nepotrivită și care decide să înceapă să facă exerciții fizice intense și să alerge, în timp ce încă

rămâne la un stil de viață nesănătos.

Astfel, din cauza acestui ritm de viață, în cadrul antrenamentului aerobic, poate avea loc IMA (infarctul miocardic acut), cunoscut și sub numele de atac de cord. Un alt risc cardiovascular este reprezentat de apariția tahicardiei ventriculare, din cauza faptului că inima bate prea repede, prea încet sau neregulat. Atunci când vine vorba despre sportivi, se pare că își poate face simțită prezența chiar și embolia pulmonară (EP), iar în cazul celor care suferă de hipertensiune arterială, cea mai frecventă cauză este hemoragia intracraniană.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Starea de sănătate actuală se poate înrăutăți

Atunci când vine vorba despre persoanele care au boli cardiace preexistente, se pare că antrenamentul de tip aerobic le poate înrăutăți afecțiunile medicale cronice. Motivul este legat de faptul că respectivele persoane nu au aflat până în acel moment, despre respectivele probleme de sănătate, iar în momentul în care depun un efort mai mare, ca în cazul aerobicului, le poate agrava afecțiunile.

ce este aerobic
Aerobicul este frecventat de multe persoane, în zilele noastre[Sursa foto: unsplash]

Citește și: De ce sforăim și cum putem trata această afecțiune

 

Consult ă medicul înainte de a te apuca de aerobic

Cea mai frecventă recomandare înainte de a te apuca de un astfel de antrenament este cel de a-ți consulta medicul, pentru a afla dacă există anumite afecțiuni cardiace de care încă nu știai. Astfel, în urma unui control al inimii (test ECG), se va verifica dacă inima funcționează așa cum trebuie, pentru a începe antrenamentele de aerobic și nu numai.

aerobic contraindicatii
Aerobicul este frecventat de multe persoane, în zilele noastre[Sursa foto: unsplash]

Citește și: Totul despre artroză: tratamente și simptome



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Listă cu idei de rezoluții pentru anul viitor. Te poți inspira pentru lista ta personală

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies