Află din rândurile următoare care sunt alimentele toxice și cum trebuie să gătești corect pentru a-ți proteja sănătatea.
Corpul nostru funcționează ca o mașinărie ce are nevoie de combustibil de calitate pentru a face față provocărilor pe care le întâmpinăm în viața de zi cu zi. Acest combustibil îl obținem mai ales prin intermediul alimentației, care trebuie să fie de calitate, sănătoasă și fără alți compuși chimici care ne pot pune în pericol sănătatea. De aceea, trebuie să avem grijă la alimentele toxice și să pregătim mâncarea în așa fel încât să obținem vitaminele și nutrienții necesari pentru o bună funcționare a organismului.
În cadrul emisiunii „Teo Show”, difuzată pe Kanal D, domnul doctor Ovidiu Peneș, doctor în științe medicale, a vorbit despre alimentele toxice pe care ar trebui cu orice preț să le evităm și ne-a oferit câteva sfaturi importante pentru a găti sănătos.
Care sunt alimentele toxice pentru sănătatea noastră
Citește și: Esti atrasa mereu de mancarea nesanatoasa? Te ajutam sa scapi de ea
Iată care sunt alimentele pe care ar trebui să le scoți din meniul tău zilnic:
Zahărul
Este deja cunoscut faptul că zahărul are numeroase efecte negative asupra organismului nostru, provocând diferite afecțiuni, de la îmbătrânirea prematură a pielii, anumite probleme neurologice, printre care și dependența, diabet, boli vasculare și poate chiar anumite forme de cancer.
Astfel, acest aliment atât de dăunător ar trebui exclus din meniul zilnic, atât cel în stare pură, cât și alte alimente care-l conțin.
„ Zahărul intră în organismul nostru, intră în tubul digestiv și pentru că este mică molecula lui, este foarte ușor de digerat, începe să intre în circulație foarte brusc. Începem să ne îngrășăm, să facem o rezistență mare la insulină. Celulele noastre nu vor mai funcționa cum trebuie pentru că nu mai devin sensibile la insulină și la pancreas .”, spune specialistul în domeniu.
De asemena, specialistul în domeniu ne atrage atenția cu privire la alte alimente care conțin fructoză, cum ar fi mierea sau sucurile de fructe.
„ Mierea este un alternativ natural pentru zahăr, nu are la fel de multe probleme, dar ea se absoarbe la fel de rapid în circulația noastră .”, spune specialistul în domeniu.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Pâinea albă
Pâinea albă se află de asemenea pe lista alimentelor pe care ar trebui să le evităm, putând fi înlocuită cu ușurință de pâinea neagră sau integrală.
„ E bine să folosiți și să alegeți o pâine cât mai bogată în multe tipuri de grâne.
Grăsimea
Fie că vorbim despre grăsimea animală, prezentă adesea în mezeluri, carne și alte mâncăruri pe care le consumăm zilnic sau de grăsimea vegetală pe care o întâlnim cu precădere în produsele de patiserie, covrigei și margarină, toate aceste grăsimi conțin o cantitate ridicată de colesterol și pot avea efecte negative asupra organismului nostru, provocând inflamație, cancer, boli cardiovasculare și accelerând procesul de îmbătrânire al organismului.
„ Toate grăsimile, cu cât sunt mai oxidate particulele de colesterol, cu atât mai mult se lipesc de peretele vascular .”, spune specialistul în domeniu.
De asemenea, în cazul uleiului de măsline, specialistul în domeniu ne recomandă să fie ținut în sticlă de culoare închisă, la frigider și sub nicio formă nu trebuie folosit la gătit.
„ Dacă ne apucăm să gătim cu uleiul de măsline, acesta începe să se oxideze, face temperaturi chimice. Cu cât temperatura este mai înaltă, el devine instabil și produșii devin cancerigeni .”, a explicat specialistul în domeniu.
Lactate degresate
Potrivit specialistului în domeniu, unui produs care nu conține grăsime, pentru a-i oferi acea formă solidă, i se adaugă diferite alte ingrediente, cum ar fi o cantitate semnificativă de sare, amidon de porumb și zahăr, care au efecte negative asupra sănătății.
Astfel, lactatele degresate se află și ele pe lista alimentelor pe care ar trebui să le evităm dacă vrem să ne păstrăm organismul sănătos.
Sucul de fructe
Oricât de sănătos am crede noi că este sucul de fructe pe care îl preparăm în casă, acesta conține la rândul său fructoză, care în cantități mari poate să fie dăunătoare pentru organism. Astfel, specialistul în domeniu ne recomandă să consumăm fructele întregi, care au un conținut ridicat de fibre.
Apă în recipiente de plastic
Recipientul din plastic atunci când intră în contact cu apa poate duce la apariția unor probleme hormonale, neurologice, inflamatorii și cardiovasculare. De aceea, recomandarea specialistului în domeniu este să consumăm apa din recipient de sticlă.
„ Cu cât expunem recipientul la o temperatură mai mare, la soare și la mișcare, cu atât mai toxic și mai riscant este .”, spune specialistul în domeniu.
Ustensile toxice în bucătărie
Citește și: Retete pentru detoxifierea organismului. Sunt bune si pentru slabit!
Pe lângă alimentele pe care le consumăm, este la fel de important modul în care preparăm mâncarea. Astfel, specialistul în domeniu ne recomandă să evităm folosirea tigăilor din teflon, recipientelor de plastic și a tocătoarelor din plastic.
„ Gătitul în teflon, cu cât este temperatura mai înaltă, cu atât mai mulți de produși cancerigeni se elimină, inclusiv în aer .”, spune specialistul în domeniu.
În schimb, este recomandat să folosim recipiente din ceramică, sticlă și lemn. Totodată, trebuie să evităm prăjitul alimentelor și să le gătim la abur.