Gabriela Cristea a dezvăluit cum prepară zacusca de fasole.
Gabriela Cristea împarte de fiecare dată din rețetele sale delicioase, iar de această dată a dezvăluit cum pregătește zacusca de vinete și cea de fasole.
Ingrediente:
Vinete
Ardei copt
Roșii
Ceapă
Foi de dafin
Ulei
Piper
Sare
Fasole (pentru zacusca de fasole)
Pentru zacusca
normală, ingredientele pe care le folosește vedeta TV sunt vinete, ardei, roșii, ceapă, toate tocate, pe care le pune într-o oală mare și le amestecă, alături de sare, piper, ulei și foi de dafin pentru gust.
„A venit și ziua în care facem zacuscă. Sigur că la iarnă o să vrem să mâncăm zacuscă. Voi face zacusca în curte, la foc de lemne și în ceaun, pentru că este o cantitate foarte mare.
Vreau să vă spun așa, nu există o regulă de cantitate la ingrediente. Fiecare și le face așa cum consideră de cuviință. Dacă vreți mai multe vinete în zacuscă, puneți mai multe vinete, dacă vă place cu mai multe roșii, puneți mai multe roșii. Mie, de exemplu, îmi place cu mult ardei și nu știu să vă spun proporțiile. Cred că am vreo 7-8 kg de ardei copt și tocat, cred că am vreo 10 kg de vinete, în jur de 3 kg de ce ceapă tocată, roșii am doar date prin mașina de făcut suc, nu sunt lăsate la scăzut
și cred că am undeva la 4 l. Pe lângă asta mai aveți nevoie de foi de dafin, ulei, piper și sare. Amestecăm toate ingredientele să începem să facem zacuscă. Încep cu vinetele pe care le pun în oală, practic amestecăm toate ingredientele în oală. Luăm linguroiul și amestecăm. Turnam încet, încet și uleiul. Îl puneți după cum vă place vouă, nu există o cantitate, dar punem câte puțin și amestecăm.”,
a spus Gabriela Cristea.
Printre preferatele familiei se află și zacusca de fasole, astfel că jumătate din cantitatea de pe foc a fost păstrată în oală, peste care s-au adăugat fasolele, nu în cantitate foarte mare, pentru a da gust și pentru a schimba întreaga compoziție a acesteia.
Fasolea a fost pregătită cu o seară înainte și fiartă în patru ape.
„Facem jumătate clasică și jumătate cu fasole. Foile de dafin le-am adus din Grecia. Atunci când o pun în borcan, scot foaia de dafin. Ce frumos arată zacusca noastră după ce a fiert aproape trei ore jumate. Între timp am făcut și fasolea, adică am pus-o de aseară la înmuiat, am schimbat-o în patru ape și după am pus-o la fiert. Fasolea nu trebuie să fie foarte multă, e doar de gust și cât să-i dea o trăsătură mult mai fină.
După ce adaug fasolea, o mai las 5 minute să fiarbă și după o pun în borcane. Borcanele au fost spălate și sterilizate. După ce am încălzit borcanele, începem să punem în borcan și după ce le-am umplut pe toate, le punem cu capacul în jos în pături, să stea la cald și să se răcească încet. Abia după ce s-au răcit le băgăm în cămară.”, a mai povestit Gabriela Cristea.