Zacusca de legume cu ciuperci este un preparat gustos și sănătos, pe care îl poți consuma toată iarna. Iată care este cea mai ușoară rețetă pentru zacuscă.
Cine nu-și aduce aminte de zacusca făcută de bunica, care își păstra tot anul aroma legumelor coapte? Ei bine, noi vă oferim o rețetă de zacuscă de legume și ciuperci, pe care o poți pregăti ușor și care, cu siguranță, va fi pe placul celor dragi.
Ce ingrediente vă trebuie pentru zacusca de legume și ciuperci
Pentru că tot este toamnă, sezonul în care gospodinele se apucă de preparat bunătăți pentru iarnă, bineînțeles că zacusca nu trebuie să lipsească din cămara dumneavoastră.
Este adevărat că puteți să cumpărați un borcan de zacuscă, atunci când vă este poftă, dar trebuie să recunoaștem că cea din comerț nu se compară cu zacusca pregătită în casă, cu răbdare și un strop de iubire.
Dacă mai punem la socoteală și faptul că acest preparat este extrem de sănătos, nu mai aveți niciun motiv să nu pregătiți zacuscă.
Iată care sunt ingredientele de care veți avea nevoie pentru a pregăti cea mai bună zacuscă de legume și ciuperci:
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Ingrediente
- două kg de vinete
- un kg de ceapă
- un kg de ardei capia roșu
- un kg de ciuperci champignon
- 300 ml ulei
- pastă de roșii
- o lingură de piper boabe
- 3-4 foi de dafin
- sare
Cum se prepară zacusca de legume și ciuperci
În primul rând, trebuie să coaceți ardeii și vinetele. Ideal ar fi să preparați zacusca undeva la curte, ca să vă fie mai ușor cu coptul. Dacă nu aveți această posibilitate, coaceți legumele pe o tablă pusă pe aragaz.
După ce sunt coapte, curățați legumele și spălați-le. Curățați și ceapa și tocați-o mărunt. Apoi căliți-o în puțin ulei, dar aveți grijă să nu se ardă.
După aceea, turnați puțină apă peste ceapă și lăsați-o să fiarbă, până se înmoaie.Tocați și ardeii cât mai mărunt și apoi puneți-i peste ceapă, să se călească împreună. Procedați la fel și cu vinetele. Ciupercile se spală, se curăță și se taie feliuțe. După aceea, puneți-le peste ceapă, ardei și vinete.
Adăugați apă peste legume, ca să se fiarbă bine. Aveți grijă să nu fie prea multă apă, ci doar atât cât cer legumele. Puneți și pasta de roșii și potriviți de sare și de piper. Adăugați și foi de dafin și lăsați totul pe foc mic, pentru aproximativ două ore. Nu uitați să mai amestecați din când în când, ca să nu se lipească.
Până când este zacusca gata, pregătiți borcanele în care o veți depozita. Spălați-le foarte bine și sterilizați-le. Le puteți băga într-o tavă la cuptor pentru 10 minute și vor fi sterilizate. Când este gata zacusca, se pune fierbinte în borcane. Puteți scoate foile de dafin înainte, dacă nu vă place să le găsiți în zacuscă.
După aceea, băgați borcanele cu zacuscă la cuptor, pentru aproximativ 15 minute.
Aveți grijă să dați drumul la cuptor chiar când băgați zacusca, nu este nevoie să îl preîncălziți, ca la prăjituri. Imediat după ce le scoateți din cuptor, puneți capacele la borcane. Acestea trebuie lăsate acoperite până în ziua următoare.