Află din rândurile următoare cât de nesănătos este zahărul pentru organism și care sunt alimentele ce conțin zahăr.
Toată lumea știe că zahărul nu este bun pentru organism, însă nu multă lume are o imagine clară asupra tot răului pe care acesta îl poate aduce sănătății noastre. Mai mult decât atât, mulți dintre noi nici măcar nu ne dăm seama cât de mult zahăr consumăm pe parcursul unei zile. Din păcate, există foarte multe alimente care fac parte din meniul nostru zilnic și care conțin o cantitate mare de zahăr.
În cadrul unei emisiuni, Anca Alungulesei, terapeut în nutriție, a vorbit despre efectele nocive ale zahărului pentru organism, cum se manifestă dependența de zahăr și care sunt alimentele care au în compoziția lor o cantitate mare de zahăr.
Care sunt efectele nocive ale consumului de zahăr
Potrivit specialistului în domeniu, zahărul are efecte negative asupra tuturor organelor din organism. Astfel, el ne afectează considerabil calitatea vieții și întreaga sănătate a organismului, ducând chiar la dependență.
„ În primul rând, trebuie să ne gândim la zahăr ca fiind un conservant. Zahărul nu este un aliment. El conservă alte alimente. Zahărul nu își pierde niciodată termenul de valabilitate pentru că este atât de prelucrat încât efectiv nu se strică. Zahărul are efect asupra tuturor organelor organismului. Practic schimbă biochimia organismului .”, a spus specialistul în domeniu.
Astfel, pe lângă celelalte organe ale noastre, zahărul ne afectează într-un mod considerabil și creierul și în principiu sănătatea emoțională.
„ De la creier ne vine dependența. Este cel care întreține acest cerc vicios. În momentul în care eu consum zahărul, creierul meu începe să secrete un neurotransmițător, care se numește dopamină și care îmi oferă plăcere, satisfacție, recompensă și motivație, iar pe măsură ce eu îi dau, el cere. Consumul necontrolat de zahăr, pe lângă toate modificările acestea din organism, amplifică și stări ca depresia, anxietatea, supărarea .”, a explicat specialistul în domeniu.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Zahărul în alimentație
Citește și: Cum poate fi oprită pofta de dulce. Zahărul creează dependență?
Potrivit specialistului în domeniu, există foarte multe alimente pe care le consumăm zilnic și care conțin o cantitate foarte mare de zahăr. De aceea, dacă ne dorim să slăbim, este foarte important să renunțăm la consumul de zahăr, dar și la alte alimente care îl au
„ Dacă ocazional consumi un dulce, este în regulă. Nu mai este în regulă faptul că noi ajungem zilnic să consumăm foarte mult zahăr fără să știm. Dacă îți dorești să slăbești, sub nicio formă nu o să poți să reușești dacă mănânci zahăr și o cantitate mare de amidon .”, a spus specialistul în domeniu.
Astfel, zahărul este direct proporțional cu grăsimea di organism, iar în momentul în care noi consumăm o cantitate mare de zahăr, organismul nostru produce mai multă grăsime tocmai pentru a se proteja de
efectele nocive ale acestuia.„ În momentul în care eu consum atât de mult zahăr, creierul meu și corpul meu face stocaje de grăsime pentru că grăsimea este protecție și grăsimea protejează organele interne pentru că zahărul este extrem de coroziv și acid și produce foarte multe daune. Grăsimea există și viscerală. Chiar dacă nu o vedem, ea există. Sunt persoane care pot să aibă o siluetă optimă, iar în momentul în care merg să își facă analize, descoperă că au grăsime pe organe .”, a explicat specialistul în domeniu.
Alimente care conțin zahăr
Potrivit specialistului în domeniu, doza zilnică recomandată de zahăr este proporțională cu 6 cuburi de zahăr. Un cub de zahăr are undeva la 6 grame.
Există totuși o mulțime de alimente care depășesc cu mult doza zilnică recomandată. Astfel, consumul acestora în combinație cu alte alimente care conțin zahăr, poate avea efecte nocive asupra organismului nostru fără ca măcar să ne dăm seama.
Iată cât zahăr conțin alimentele care fac parte din meniul nostru:
- o felie de pâine – 3 cuburi – 18 grame de zahăr
- o farfurie de paste – 8 cuburi- 48 grame de zahăr
- o amandină – 7 cuburi – 42 grame de zahăr
- o porție de cartofi prăjiți – 12 cuburi – 72 grame de zahăr
- un pahar de suc carbogazos – 12 cuburi – 72 grame de zahăr
Astfel, este foarte important să facem alegeri conștiente și sănătoase pentru organismul nostru, care în permanență luptă să ne protejeze de cel mai mare dușman al nostru, zahărul.