Pe data de 8 martie este sărbătorită Ziua Internațională a Femeii. Însă știați care este importanța acestei zile?
Aflați din rândurile următoare ce semnifică Ziua Internațională a Femeii, dar și care este importanța acestei sărbători. În plus, descoperiți cum s-au schimbat lucrurile, de la acea vreme, până în prezent.
Ziua Internațională a Femeii- 8 martie
Semnificatia zilei de 8 martie
În fiecare an, pe data de 8 martie este sărbătorită Ziua Internațională a Femeii, pe tot globul, indiferent de zonă. Această zi celebrează recunoașterea realizărilor feminine. În plus, se pare că Ziua Internațională a Femeii, face totodată și un apel la încurajarea oamenilor de pretutindeni, să susțină drepturile femeii, dar și egalitatea de gen (indiferent de gen, ai aceleași drepturi, privilegii și acces la oportunități, ca toți ceilalți).
Citește și: Ce flori trebuie să primească o femeie de 8 martie 2023
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
De ce este importantă această zi- 8 martie
Ziua Internațională a Femeii este o zi foarte importantă în zilele noastre, în special datorită faptului că de-a lungul istoriei, femeile au fost nevoite să lupte pentru libertatea și drepturile pe
care le avem astăzi.Se pare că acum 150 de ani, erau cu totul și cu totul alte vremuri, atunci când femeile nu puteau vota parlamentul, nu puteau să primească asistență medicală adecvată, nu puteau să fie plătite la fel ca bărbații sau să primească o educație adecvată.
Cum s-au schimbat lucrurile, de atunci până în prezent pentru ziua de 8 martie
Se pare că schimbarea a avut loc treptat datorită efortului constant al femeilor și al bărbaților, care au ajuns la un punct comun, și anume, la cel de a lupta împreună pentru ceea ce este drept. Astfel, odată cu sfârșitul secolului al XIX-lea, femeile au putut câștiga lupta pentru dreptul la vot, deși până la acea vreme, doar bărbații puteau face acest lucru. Cu alte cuvinte, toate deciziile politice erau luate de către bărbați.
Una dintre femeile care a devenit din ce în ce mai frustrată de lipsa de progres, a fost Emmeline Pankhurst. Aceasta a fost cea care a format Uniunea Socială și Politică a Femeilor, în anul 1903. De la acea vreme, au început ani de proteste, mitinguri și greve, în urma cărora au existat nenumărate femei arestate, rănite sau chiar care și-au pierdut viața.
Odată cu declararea Primului Război Mondial, în anul 1914, a început și campania prin intermediul căreia, femeile erau încurajate să se implice în efortul de război.
Astfel, odată cu devastarea războiului, națiunea a fost adusă împreună, sprijinindu-se reciproc și existând schimbări. Astfel, femeile și-au putut asuma responsabilități și la locurile de muncă de la care, înainte, erau excluse: mecanica și șoferia.În anul 1918, proiectul de lege a fost adoptat, iar femeile au avut dreptul de a vota, însă nu toate, abia în anul 1928, toate care aveau vârsta de peste 21 de ani le-a fost permis să voteze. Astfel, atunci când vine vorba despre dreptul de a vota, acesta este cu siguranță esențial în crearea unei societăți corecte. Într-o lume în care există aceleași drepturi și libertăți, societatea poate crește și se poate dezvolta. Odată ce femeile au putut vota, cu acest drept au început să apară și alte drepturi, cum ar fi: reprezentarea politică, accesul la oportunități mai mari, salarii mai echitabile și drepturi de muncă.
La 76 de ani, după ce Emmeline Pankhurst a înființat pentru prima dată Uniunea Socială și Politică a Femeilor, în anul 1979, Marea Britanie a avut prima femeie în funcția de prim-ministru.
În concluzie, în prezent, suntem foarte norocoși să trăim într-un timp și într-un loc în care există oportunități incredibile, din abundență. Toată lumea poate obține o educație, acces la asistența medicală, obține un loc de muncă și își pot spune părerea.
Citește și: Ziua de 8 martie 2023 este liberă? Cine este liber de Ziua Femeii