Ziua Tatălui. Când se sărbătorește în 2021 și de ce nu are dată fixă

Ziua Tatălui. Când se sărbătorește în 2021 și de ce nu are dată fixă
Ziua Tatălui. Când se sărbătorește în 2021 și de ce nu are dată fixă

Ziua internațională a Tatălui nu pică în fiecare an în aceeași zi. În România, această sărbătoare este relativ recentă, spre deosebire de alte țări.

Peste 100 de țări sărbătoresc, în fiecare an, Ziua Tatălui. În România, această sărbătoare a fost introdusă oficial pe data de 9 mai 2010. Ziua Tatălui nu are însă o dată fixă. 

Când sărbătorim Ziua Tatălui în 2021

În Statele Unite ale Americii, Ziua Tatălui a fost sărbătorită prima dată în 1910. Pe vremea aceea, această zi avea loc în cea de-a treia duminică din iunie. 

În România, Ziua Tatălui se sărbătorește în a doua duminică din luna mai. Tocmai de aceea, nu are cum să aibă o zi fixă în calendar.  

Anul acesta, sărbătoarea cade pe 9 mai. În 2021 se împlinesc 11 ani de când Ziua Tatălui a fost sărbătorită oficial și în România.  Legea a fost aprobată de Senatul României în iunie 2009 și de către Camera Deputaților pe 29 septembrie 2009.

Inițiativa le-a aparținut unor parlamentari români și celor de la Alianța Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citește și: Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu se căsătoresc înainte de a deveni părinți 

Tot atunci s-a făcut o propunere legislativă și pentru Ziua Mamei, care nu se sărbătorește pe 8 martie, așa cum crede majoritatea oamenilor. 

S-a decis ca primele două duminici din mai să fie declarate Ziua Mamei, respectiv, Ziua Tatălui. Acestea sunt sărbători dedicate familiei și rolului pe care îl are fiecare părinte în creșterea și educația unui copil. 

Ziua Tatălui, la nivel mondial

Această sărbătoare are strânsă legătură cu alte zile speciale, dedicate familiei. Este vorba despre Ziua Mamei, Ziua Internațională a familiilor, Ziua Copilului, Ziua Fraților și a Surorilor sau Ziua Bunicilor. 

Deși data la care se sărbătorește Ziua Tatălui diferă de la o țară la alta, ideea de bază este aceeași. Rolul tatălui este extrem de important în viața unui copil, pentru ca acesta să ajungă un adult stabil și responsabil

Citește și: Ștefan și Catinca s-au despărțit: "S-a terminat!" Ce mesaje au transmis foștii concurenți din "Casa iubirii"| Foto- kanald.ro

Citește și: „Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a- stirilekanald.ro

În multe state, printre care SUA, Marea Britanie, Franța, Grecia, Japonia, Turcia, Canada sau Singapore, Ziua Tatălui se sărbătorește în a treia duminică din luna iunie. 

Astfel, în 2021, tații din aceste țări vor fi celebrați pe data de 20 iunie. Citește și: Meghan Markle și Prințul Harry au anunțat sexul celui de-al doilea copil! 

În Evul Mediu, Ziua Tatălui era sărbătorită pe 19 martie, pentru că atunci era trecut în calendar Sfântul Iosif.

Sunt câteva țări care au rămas și acum la această dată, cum ar fi Spania, Portugalia, Italia sau Croația. 

Spaniolii o numesc ”Dia del Padre”, italienii îi spun ”Festa del Papa”, iar portughezii ”Dia do Pai”. Americanii au preluat această sărbătoare de la spanioli și de la portughezi. 



Citește și:

Bazofile crescute în testele de sânge – semnificații și implicații clinice

Ce spune Cătălin Botezatu despre dress code și ce anume se poartă vara aceasta. „Nu întotdeauna ai bani să-ți cumperi.”

Pictorial de SENZAȚIE! Andreea Sasu a renunțat la haine și a pozat PROVOCATOR, în ultima lună de sarcină

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Ion Rițiu, actorul preferat a lui Sergiu Nicolaescu a murit. Ultimele clipe din viața maestrului

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Părerea Biancăi despre Antoni și Rebecca: „Sunt două pietre tari. M-aș aștepta la un conflict”. Ce a spus fosta concurentă de la „Casa iubirii” despre relația lor

Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe cuvânt!!!!”


Cookies