Zmeura, micul fruct delicat si parfumat ce seduce prin calitatile sale gustative dar si prin valorile sale nutritionale este o adevarata mina de aur pentru sanatate.
Delicioasele fructe au continut caloric si de acizi grasi scazut dar sunt foarte bogate in fibre si antioxidanti. 100 g de zmeura contin numai 52 de calorii si 6,5 g de fibre.
Zmeura contine un numar ridicat de flavonoizi cum sunt antocianii, acidul elagic, quercetin, acid galic, cianidine, pelargonidine, catechine, kamferol si acid salicylic. Studii stiintifice au aratat ca aceste fructe au beneficii importante impotriva cancerului, a imbatranirii, inflamatiilor si a bolilor neuro-degenerative.
Zmeura este o importanta sursa de acid elagic, o substanta din grupul de finonutrienti numiti taninuri, care confera acestor fructe proprietati antioxidante. Datorita acestei substante, zmeura ajuta la prevenirea distrugerii membranelor celulare si la protejarea organismului de actiunea radicalilor liberi.
In plus, s-au facut cercetari care sugereaza ca zmeura poate avea proprietati de protectie impotriva cancerului. Cercetarile pe animale au sugerat ca zmeura poate avea potentiale proprietati de inhibare a proliferarii celulelor canceroase si de impiedicare a formarii tumorilor, in special in cancerul de colon.
Zmeura proaspata este o excelenta sursa de vitamina C, puternicul antioxidant ce nu trebuie sa lipseasca din dieta noastra zilnica. Continutul de vitamina C este de aproximativ 30 miligrame la 100 de grame de fructe. Consumul de fructe bogate in vitamina C ajuta organismul sa lupte impotriva agentilor infectiosi si impotriva radicalilor liberi. Foarte important este faptul ca prin inghetare sau prin depozitare activitatea antioxidanta a zmeurei nu este afectata semnificativ.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Zmeura contine si vitamine cu actiune antioxidanta cum sunt vitaminele A si E. In plus, fata de aceste vitamine, zmeura mai contine si alti flavonoizi cu rol antioxidant cum sunt luteina zeaxantina si betacaroten, dar in cantitati mai mici. Toti acesti antioxidanti confera fructelor de zmeura o activitate antioxidanta importanta impotriva radicalilor liberi raspunzatori de imbatranirea organismului si de provocarea multor boli.
Zmeura are o activitate antioxidata cu aproximativ 50% mai mare decat cea a capsunilor, de trei ori mai mare decat kiwi si de zece ori mai mare decat cea a rosiilor, dupa cum releva un studiu efectuat in Olanda si publicat in jurnalul BioFactors.
Cea mai mare contributie la activitatea antioxidanta a zmeurei o au elagitaninurile, un grup de substante care se regasesc aproape exclusiv in zmeura. Aceste substante au activitate anticanceroasa.
Zmeura are o capacitate de absorbtie a radicalilor liberi de aproximativ 4900 la 100 de grame de fructe, aflandu-se in topul celor mai valoroase fructe din punct de vedere a capacitatii antioxidante
Pe langa continutul ridicat in antioxidanti, zmeura are un continut insemnat de vitamine si minerale. Minunatele fructe sunt o excelenta sursa de mangan si vitamina C, dar si vitaminele din grupul B si vitamina K, acid folic. Aceste vitamine ajuta organismul la metabolizarea carbohidratilor, proteinelor si acizilor grasi.
Zmeura contine si magneziu, potasiu si cupru. Potasiul este o componenta importanta fluidelor celulare si are rol de controlul al ritmului cardiac si al tensiunii arteriale. Manganul este folosit de organism ca si co-factor in enzima cu rol antioxidant numita superoxid dismutaza. Cuprul este necesar pentru producerea de globule rosii.
Zmeura previne aparitia cancerului- Studii publicate in Cancer Letters arata ca dietele bogate in zmeura si mure ajuta la prevenirea aparitiei cancerului, deoarece aceste fructe contin substante care inhiba enzimele promotoare ale cancerului. Desi sunt esentiale in dezvoltarea tesuturilor, daca aceste enzime sunt produse in cantitati anormal de mari ele joaca un rol important in dezvoltarea cancerului.
Citește și: Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap- stirilekanald.ro
Zmeura ajuta diabeticii- Xylitolul este un substituent al zaharului cu un continut caloric scazut care se extrage din zmeura. O ligurita de xylitol contine doar 9,6 calorii, comparative cu zaharul care are 15 calorii. Xylitolul se absoarbe mai greu in intestine decat zaharul si nu contribuie la cresterea indicelui glicemic, putand fi folosit de diabetici.
Protectie impotriva degenerarii maculare- Dupa cum se stie, morcovii ajuta la mentinerea sanatatii ochilor. Dar datele raportate despre zmeura in Archives of Ophthalmology indica faptul ca prin consumarea a trei portii in fiecare zi scade riscul de degenerare maculara datorata varstei, care este principala cauza a pierderii vederii la adulti, cu 36%. Chiar daca trei portii de fructe pe zi vi se pare mult, efectul zmeurei in protectia ochilor este uimitor.
Antentionari- Zmeura este unul din putinele fructe care contin cantitati masurabile de oxalati. Cand concentratia de oxalati din organism creste, acestia pot cristaliza si pot crea probleme de sanatate. De aceea, persoanele care au probleme renale provocate de oxalati trebuie sa evite consumul de zmeura.
Sursa: www.frunza-verde.ro