20 de semne de avertizare că ești într-o relație de codependență

semne ca esti intr-o relatie de codependenta
20 de semne de avertizare că ești într-o relație de codependență

În unele momente, nu putem realiza atât de repede faptul că ne aflăm într-o relație de codependență. Însă știați care sunt semnele acestei relații?

Aflați în rândurile următoare, care sunt mai exact cele 20 de semne, pe care ar trebui să le luați în considerare, pentru a afla dacă sunteți într-o relație de codependență.

 

Ce este codependența

Relația de codependență, constă în faptul că unul dintre parteneri este dependent de celălalt partener. Acest partener dependent din relație, deține deseori o dorință puternică de a ajuta o altă persoană, în acest caz celălalt partener, tocmai din cauza faptului că este destul de dificil să reușească să-și întremeze o relație sănătoasă.

Acest lucru are loc în special din cauza faptului că nu reușește să își stabilească limitele serioase nici pentru propria persoană, punând pe primul loc dorințele și nevoile celor din jur. In același timp, aceste persoane se simt vinovate și anxioase, în momentul în care se pun pe primul loc. In plus, într-o astfel de relație, partenerul respectiv are nevoie de foarte multă confirmare și afecțiune din partea celeilalte persoane, astfel încât să se simtă valoroasă, dat fiind faptul că experimentează un sentiment de stimă scăzut, iar totodată și sentimente de rușine, făcându-și astfel loc și un atașament anxios.
Pentru a putea realiza mai bine dacă vă aflați într-o relație cu o astfel de persoană sau dacă chiar sunteți această persoană, puteți lua în calcul următoarele aspecte principale:

  • sacrificiul de sine
  • tendința de a te gândi la ceilalți
  • prezența dorinței de control, care poate duce la conflict
  • incapacitatea de a înțelege și exprima emoțiile resimțite

Citește și: Cum să îi stârnești interesul unui bărbat pentru a te urmări

20 de semne de avertizare că ești într-o relație de codependență[Sursa foto: freepik]

Citește și: 8 semne care îți arată că ești pe locul doi într-o relație

Tipuri de codependență

  1. Codependența pasivă- în acest tip de codependență, partenerul în cauză, are tendința de a ține în el resentimentele, trecând deseori cu vederea propria stare și pace interioară, din dorința de a răspunde celuilalt partener, la nevoile pe care le deține.
  2. Codependența activă- în acest tip de codependență, partenerul în cauză, se pune într-o lumină proastă, cerând respect și iubire reciprocă din partea partenerului, în ciuda faptului că acesta a fost cel care a avut un comportament incorect și manipulator.
  3. Codependența cerebrală- în acest tip de co dependență, partenerul în cauză, este cel care participă la activități educaționale sau de dezvoltare personală și înțelegere, din dorința de a depăși singur, trauma relațională prin care a trecut, însă în același timp, nici nu renunță la relația toxică în care se află.
  4. Codependența neglijent- în acest tip de co dependență, partenerul în cauză, se detașează de comportamentul greșit al partenerului și trece cu vederea problemele din relație, pretinzând că relația este una fericită și sănătoasă.
  5. Codependenta anorexica- în acest tip de co dependență, partenerul în cauză, nu participă la activități obișnuite dintr-o relație, dar nici la contactul fizic, considerând că dacă va acționa în acest mod, se va proteja de comportamentul narcisist al partenerului.

20 de semne de avertizare că ești într-o relație de codependență[Sursa foto: freepik]

 

Ce cauzează relațiile codependente

  • faci parte dintr-o familie disfuncțională cu conflicte, comportament neadecvat, dependență și abuz.
  • treci sau ai trecut printr-o relație dăunătoare părinte-copil, ceea ce te va face să-ți reprimi propriile nevoi și sentimente pentru a-i face pe plac părintelui.
  • ai un membru al familiei cu o condiție fizică sau psihică.
  • ai crescut într-o casă în care unul sau ambii părinți erau dependenți.
  • ai un părinte narcisist.
  • ai fost expus la traume sau pierderi la o vârstă fragedă.
  • ai fost implicat într-o relație de prietenie sau de muncă în care o persoană este văzută ca fiind superioară datorită abilităților sau talentului, iar prin urmare, totul este făcut conform dorinței sale.

20 de semne de avertizare că ești într-o relație de codependență[Sursa foto: freepik]

 

20 de semne ale unei relații codependente

20. Renunți la fericirea ta pentru fericirea partenerului tău

Un prim semn al faptului că te afli într-o relație codependentă, este reprezentat de faptul că adesea, alegi să renunți la fericirea ta, pentru cea a partenerului. Indiferent că este vorba despre cedarea dorinței tale, pentru cea a partenerului, faptul că îl lași să ia toate deciziile sau că alegi să te pui pe al 2-lea loc, acestea sunt doar câteva exemple prin intermediul cărora le cedezi prioritatea, din cauza faptului că nu îți dorești să-i dezamăgești sau să-i superi. In același timp, în momentul în care îți dorești să îți exprimi sentimentele sau nu ești de acord cu partenerul tău, ai tendința să simți și anxietate.

20 de semne de avertizare că ești într-o relație de codependență[Sursa foto: freepik]

19. Consideri ca viata ta nu este suficient de independenta

Un alt semnal al faptului că te afli într-o astfel de relație, este reprezentat și de faptul că, consider că viața ta nu este suficient de independentă și chiar încetezi să ai o viață proprie, în afara relației. Prin urmare, deseori nu ai timp pentru propria persoană, dat fiind faptul că toată atenția ta se îndreaptă către partener.

20 de semne de avertizare că ești într-o relație de codependență[Sursa foto: freepik]

18. Îți continui relația în ciuda faptelor greșite din trecut ale partenerului tău

Deseori acest aspect nu ar trebui să fie trecut cu vederea, în funcție și de greșelile pe care partenerul le-a făcut și de gravitatea lor, însă indiferent de situație, se pare că atunci când te afli într-o relație de codependență, ai tendința să îți ierți partenerul, în ciuda greșelilor din trecut. Acest aspect nu rezultă nimic altceva decât lipsa de respect pentru propria persoană și limite încălcate în relație, ceea ce înseamnă că în mod subconștient ești de părere că meriți să fii tratat în acest fel, ceea ce te determină să crezi că îți poți schimba partenerul pe viitor.

20 de semne de avertizare că ești într-o relație de codependență[Sursa foto: freepik]

17. Întâmpinați dificultăți în a vă comunica nevoile

In momentul în care observați că întâmpinați deseori dificultăți în a vă exprima propriile nevoi în fața partenerului, și acest aspect poate să însemne faptul că vă aflați într-o relație codependentă. In timp ce partenerul poate să facă acest lucru fără nicio reținere, nu același aspect este valabil și pentru tine, iar chiar dacă ajungi să o faci, există șanse mari ca cererile tale să fie ignorate de către partener.

20 de semne de avertizare că ești într-o relație de codependență[Sursa foto: freepik]

16. Cauți tot timpul aprobarea partenerului tău

Nu este nimic greșit în a avea în unele situații sau a dori, aprobarea partenerului, însă cu toate acestea, în momentul în care această aprobare este necesară tot timpul, poate însemna faptul că te afli într-o relație de codependență. Este extrem de important să prețuiești opinia partenerului, însă în egală măsură, este foarte important ca acest aspect să nu fie dus la extrem, pentru că nu este necesar ca întotdeauna să te potrivești cu gustul partenerului, în ciuda faptului că tu nu ești de acord cu un anumit lucru.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

ce este relatia de codependenta
20 de semne de avertizare că ești într-o relație de codependență[Sursa foto: freepik]

15. Te simți responsabil pentru faptele lor

Fiecare partener dintr-o relație ar trebui să răspundă pentru faptele pe care le face, dar în niciun caz un partener să se simtă responsabili pentru faptele partenerului său. Pot exista nenumărate conflicte apărute într-o relație, iar în momentul în care discuți despre aceste conflicte cu prietenii sau familia, vei avea tendința să oferi justificări în ceea ce privește comportamentul pe care partenerul tău l-a avut către tine sau chiar să te simți vinovat, ceea ce nu ar trebui să se întâmple în mod normal.

20 de semne de avertizare că ești într-o relație de codependență[Sursa foto: freepik]

14. Ești incredibil de loial

Bineînțeles că o relație sănătoasă se bazează și pe loialitate, însă cu toate acestea, în momentul în care ajungi să fii extrem de loial partenerului, poate să devină o problemă în relație, în special atunci când relația este disfuncțională, dat fiind faptul că rămâi loial unui partener care nu te tratează cu respect. Niciodată nu ești nevoit să accepți abuzul emoțional sau de orice alt fel într-o relație.

20 de semne de avertizare că ești într-o relație de codependență[Sursa foto: freepik]

13. Ți-e frică de respingere

Odată cu mai multe traume regăsite într-o relație, poți avea tendința ca la un moment dat să îți fie frică de respingere, ceea ce te poate determina să rămâi într-o astfel de relație cu o dependență. Un partener codependent va aprecia foarte mult modul în care este văzut de către cei din jur, însă în special de către persoanele apropiate, cum este și partenerul de viață. In acel moment te vei simți mai validat ca niciodată, însă în momentul în care ajungi să fii respins sau criticat de către partener, vei începe să te îndoiești de propria persoană și de ceea ce poți de fapt.

20 de semne de avertizare că ești într-o relație de codependență[Sursa foto: freepik]

12. Îți scrii partenerului tău mesaj în fiecare oră

Bineînțeles că este normal ca într-o relație să fii la curent cu ceea ce face partenerul tău zi de zi, însă cu toate acestea nu ar trebui ca din oră în oră să-i scrii. Nu este nimic greșit în a face acest lucru, însă cu toate acestea în momentul în care alegi să dai mesaj după mesaj și să devii anxios în momentul în care partenerul nu îți răspunde imediat, așa cum îți dorești tu, acesta poate să reprezinte un semn clar că te afli într-o relație de codependență.

20 de semne de avertizare că ești într-o relație de codependență[Sursa foto: freepik]

11. Tu dăruiești, iar partenerul tău ia

In unele momente într-o relație, pot apărea cazuri în care tu să dăruiești mai mult, iar partenerul tău doar să primească și invers. Cu toate acestea, în momentul în care tu alegi să cedezi continuu în fața partenerului, îl poți învăța pe acesta, fără să vrei, că este ceva normal în relația voastră.

20 de semne de avertizare că ești într-o relație de codependență[Sursa foto: freepik]

10. Termenii și condițiile vă constrâng relația

Într-o relație sănătoasă, va exista conceptul de iubire și afecțiune care automat va lega relația mult mai bine, în timp ce în relația cu o dependentă, apar reguli și condiții impuse de partener. Astfel, pentru a menține o bună stare pozitivă în relație, te vei simți obligat să trăiești în aceste condiții.

20 de semne de avertizare că ești într-o relație de codependență[Sursa foto: freepik]

9. Crezi că ești un partener dedicat și ideal

Un partener codependent dintr-o relație, va avea impresia că faptele lor sunt întotdeauna pozitive, văzându-se astfel ca fiind un partener dedicat și ideal, dat fiind faptul că vor face absolut orice pentru a aduce fericire partenerului. Cu toate acestea, acest partener nu este îndeajuns de conștient de faptul că aduce daune relației, în momentul în care își ignoră propriile nevoi și își trăiește viața pentru partener.

20 de semne de avertizare că ești într-o relație de codependență[Sursa foto: freepik]

8. Nu-ți place când ies fără tine

Bineînțeles că fiecare partener într-o relație este necesar să aibă și timpul său personal, pe lângă cel petrecut cu partenerul. Cu toate acestea, în momentul în care partenerul tău nu este de acord ca tu să ieși fără el în oraș, nu poate avea încredere în tine, și nici nu te lasă să petreci timp cu alte persoane, acest aspect este unul important al faptului că te afli într-o relație codependentă. Este important ca în fiecare relație să oferi partenerului flexibilitatea de a avea o viață și în afara relației și de a petrece timp cu prietenii și membrii familiei lor.

20 de semne de avertizare că ești într-o relație de codependență[Sursa foto: freepik]

7. Te intâlnești de obicei cu cei care au nevoie de ajutor

In ciuda faptului că poate nu ai observat acest aspect, în momentul în care ești o persoană codependentă, vei avea tendința să întâlnești în viața ta și parteneri care au nevoie de ajutor, tu fiind persoana care alegi să îi scoți dintr-un anumit impas al vieții lor. Indiferent de obiceiul nesănătos și dependențele acestora, vei ajunge chiar în punctul în care să te pui în pericol, din dorința de a-i ajuta.

Citește și: Radu de la ''Casa iubirii'', în doliu! Fostul concurent al emisiunii este distrus de durere: "Mi-a vegheat fiecare pas!" Despre cine este vorba- kanald.ro

Citește și: Rezultate EDU.ro 2024: Ce site trebuie să accesezi pentru a vedea notele la Evaluare Națională- stirilekanald.ro

20 de semne de avertizare că ești într-o relație de codependență[Sursa foto: freepik]

6. Îi dedici partenerului mai mult timp

Un alt aspect de luat în seamă în momentul în care te afli într-o relație de codependență este reprezentat și de timpul alocat partenerului. In momentul în care alegi să îi dedice acestuia mai mult timp decât îți dedici ție sau el îți dedică ție, inclusiv atenție și afecțiune, este un semn clar al acestui tip de relație. Frecvent vei avea tendința să îi ceri partenerului și să petreacă mai mult timp cu tine.

20 de semne de avertizare că ești într-o relație de codependență[Sursa foto: freepik]

5. Te simți blocat în relația ta

Există și momente în care te vei simți blocat într-o astfel de relație, până vei ajunge în situația de negare și vei încerca fie să ieși din relație, fie doar vei sta și vei suferi. Deși poate simți faptul că te-ai stabilit cu un partener nepotrivit ție în relație, alegi totuși să nu faci nimic în acest sens și să rămâi.

20 de semne de avertizare că ești într-o relație de codependență[Sursa foto: freepik]

4. Folosești contactul fizic pentru a atrage atenția

Deseori, persoana codependentă din relație, va avea tendința să folosescă contactul fizic pentru a atrage atenția asupra persoanei sale, din cauza faptului că își doresc să fie mult mai apreciată în relație. Astfel, prin intermediul acestui lucru vor reuși să câștige apropierea față de partener, având o constantă nevoie de validare din partea sa.

tipuri de relatie de codependenta
20 de semne de avertizare că ești într-o relație de codependență[Sursa foto: freepik]

3. Este dificil să stabiliți exact cum vă simțiți

In ceea ce privește emoțiile pe care le resimți, ca persoană codependentă, iți va fi destul de dificil să le exprimi și nici nu vei acorda prea mult timp pentru a le analiza, dat fiind faptul că ești mult mai preocupat de partener. Prin urmare, nu voi face nimic altceva decât să eviți preocupările și resentimentele tale, iar ulterior să le înlocuiești pentru a mulțumi partenerul.

20 de semne de avertizare că ești într-o relație de codependență[Sursa foto: freepik]

2. Te simți anxios în preajma partenerului tău

În cazul în care vă aflați într-o relație de codependență, veți simți și că în momentul în care vă aflați în preajma partenerului, veți simți o stare de anxietate. Cu toate acestea, în același timp, veți observa că în momentul în care vă aflați în prezența altor persoane, vă veți simți în largul vostru. Prin urmare, din acest lucru rezultă faptul că, există teama ta ca partenerul să nu reacționeze într-un mod greșit din cauza acțiunilor sau cuvintelor tale.

20 de semne de avertizare că ești într-o relație de codependență[Sursa foto: freepik]

1. Nu ai încredere în tine

Nu în ultimul rând, poți să fii o persoană codependentă și în momentul în care nu ai încredere în propria persoană. De-a lungul timpului, vei observa că ai anumite dificultăți în ceea ce privește încrederea în tine și deseori alegi să te lași influențat de opiniile celor din jur.

codependenta
20 de semne de avertizare că ești într-o relație de codependență[Sursa foto: freepik]

 

Codedependent vs. Dependent

Relațiile de dependență

  • această relație este una sănătoasă, în care există dragoste și sprijin din partea ambilor parteneri
  • ambii parteneri aleg să prioritizeze nevoile celuilalt partener înainte de propria nevoie și viață socială, atunci când este nevoie, dar nici nu își neglijează propriile nevoi sau timp personal
  • ambii parteneri sunt capabili să-și comunice nevoile și dorințele și să facă față conflictelor din relație, într-o manieră cât se poate de constructivă care să aibă doar rezultate pozitive în cele din urmă, existând întotdeauna încredere reciprocă
  • a da și a primit sunt acțiuni care au loc în mod reciproc

Relațiile de codependență

  • în această relație, partenerul codependent nu deține o viață în afara relației de cuplu
  • partenerul codependent nu își prioritizează nevoile și dorințele, punându-le pe primul loc pe cele ale partenerului, făcând deseori sacrificii
  • în această relație, ambii parteneri pot fi persoane co dependente, ceea ce le va afecta în cele din urmă conexiunile, planurile personale și cele profesionale
  • partenerul codependent nu este sincer cu propria persoană, dar nici cu partenerul
  • în această relație, codependența poate să fie depășită pe cont propriu, de către partenerul în cauză, cu încurajare sau fără, învățând ceea ce reprezintă cu adevărat cu o dependență și răul provocat astfel

relatie de codependenta
20 de semne de avertizare că ești într-o relație de codependență[Sursa foto: freepik]

 

Cum să nu fii codependent într-o relație

  • alege să prioritizezi comunicarea și propriile nevoi
  • alege să nu îți mai ajuți partenerul, ci să îl lași să își ia propriile decizii
  • alege să nu mai cauți aprobare din partea partenerului, ci să te evaluez chiar tu
  • alege să nu te mai critici și să te judeci, apelând la autocompasiune
  • alege să ai mai multă încredere în propria persoană și să nu-i mai faci pe plac partenerului
  • alege să nu te mai torturezi singur și cere ajutor
  • alege să stabilești limite sănătoase și să nu-i mai permiți partenerului să abuzeze de bunăvoința ta

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi în materie de relații de cuplu, cum să îți îmbunătățești relația cu partenerul tău si cu cele mai eficiente tehnici pentru a-ți dezvolta relația în mod sănătos și durabil.

20 de semne de avertizare că ești într-o relație de codependență[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Plachetocrit crescut – semnificații și implicații clinice

8 semne care îți arată că ești pe locul doi într-o relație

INCREDIBIL! O româncă, PRIMUL FOTOMODEL din lume. IMAGINILE cu ea sunt spectaculoase!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO 2024? „Familia mea are nevoie mai mare de mine”

Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!


Cookies