Pentru copiii noştri, noi suntem primele lor modele în viaţă. Pentru că în stilul nostru de parenting se pot strecura şi anumite frici, temeri şi anxietăţi, pe care cei mici le vor prelua, iată ce avem de făcut.
În timp, copiii se vor obişnui să-şi creeze propriile standarde ridicate, iar eşecurile repetate vor reprezenta un teren propice pentru apariţia şi dezvoltarea temerii de eşec.
Pentru a evita sau a contracara teamă de eşec este necesar să apreciem copilul pentru ceea ce este, pentru efortul susţinut, pentru perseverenţă, pentru modul în care şi-a folosit resursele pentru rezolvarea problemelor şi nu pentru perfomanţele obţinute.
Copilul se va simţi validat, susţinut şi încurajat să exploreze şi să-şi asume riscuri corespunzătoare situaţiei.
Teama de abandon
Teama de abandon sau de a nu mai fi iubit este întâlnită în principal în rândul copiilor de vârstă mică, aceştia fiind adesea speriaţi de ideea că vor fi părăşiţi de părinţii lor.
Din păcate, există momente în care, din exasperare, ajungem să folosim că şi arme de şantaj replici de genul: „dacă nu stai cuminte, te las în parc”, „dacă nu faci asta, nu te mai iubesc”, „dacă mai plângi, vine poliţistul şi te ia”.
citeste continuarea pe pagina urmatoare >>>