5 lucruri pe care unghiile le spun despre sanatatea ta

5 lucruri pe care unghiile le spun despre sanatatea ta

Uneori, unghiile pot dezvalui mai multe despre sanatatea ta decat iti poti imagina.

Si nu doar culorile, ci si forma si textura unghiilor. Iata cateva lucruri pe care le poti afla despre sanatatea ta doar privind modificarile texturii si formei unghiilor. In afara unor denivelari ciudate si a unor linii mici, unghiile sunt in mod normal netede.
Insa textura lor poate suferi modificari in cazul unor boli ale organismului:

1. Liniile Beau- Atunci cand exista o problema in ceea ce priveste cresterea unghiilor – spre exemplu aparitia un sant adanc, orizontal pe suprafata acestora. In acest caz te-ai putea confrunta cu o boala arteriala periferica, pemfigus (o boala de piele), psoriazis, boala Raynaud, infectie sistemica sau traumatisme.

2. Scobituri- Cand unghiile prezinta mici adancituri sunt probleme in stratificarea acestora. Astfel de aparitii pot fi observate la aproximativ 10-15% dintre persoanele cu psoriazis. Aceste modificari pot fi cauzate si de alopecia areata, pemfigus, un tip de artrita numita sindromul Reiter si sarcoidoza.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

3. Unghii concave sau in forma de lingura (koilonychias)- In aceasta situatie unghiile se curbeaza la margini si devin albe, fragile si concave. Printre cauzele acestor transformari pot fi anemia, hemocromatoza, hipotiroididism, malnutritie, traumatisme, expunerea constanta la solventi pe baza de petrol, boala Raynaud si lupus eritematos sistemic.

Separarea unghiilor

Anumite boli pot provoca ridicarea unghiilor de pe patul unghial.

1. Onicoliza- Daca unghiile se separa de patul unghial, incepand cu partea de sus, atunci ar putea indica anumite probleme de sanatate, inclusiv anemie, anumite tipuri de cancer, infectii fungice, psoriazis sau atrita psoriazica, artrita reactiva, amiloidoza, sarcoidoza, sifilis, lupus eritematos sistemic si, cel mai frecvent, traume.

Afectiunea poate aparea si impreuna cu hipertiroidismul, iar in acest caz unghiile degetelor 4 si 5 pot deveni maro.

2. Onicomicoza- Unghiile se separa de patul unghial pornind de la baza si, de cele mai multe ori unghiile cad cu totul. Printre motivele care pot conduce la asta se numara infectiile fungice, boala Raynaud, prejudicii cauzate chimic, degeraturi, boala mana-picior-gura, nutritie defectoasa, boli febrile, boli vasculare si traume.
Sursa: www.sfatulparintilor.ro



Citește și:

Pete roșii pe piele – cauze și opțiuni de tratament

Gabriela Cristea, despre situațiile din trafic. Ce a pățit prezentatoarea TV în timp ce își ducea fetele la școală. “Copiii sunt cei care trebuie să plătească”

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Cheloo de la Paraziții, antreprenor de succes! Cum a încasat aproape 1 milion de euro din afaceri

Sfatul zilei din 22 septembrie 2024. O zodie se ocupă de o planificare atentă a resurselor

Moldo și Rebecca, apropieri la piscina din „Casa iubirii”! Cum a reacționat Antoni la imaginile cu cei doi concurenți

Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare