Fizicianul american Murray Gell-Mann, cel care a propus pentru prima dată ipoteza existenţei quarcului şi a primit Premiul Nobel în 1969, a decedat la 89 de ani.
Considerat unul dintre cei mai importanţi fizicieni ai secolului XX, Murray Gell-Mann a formulat în anii '60, alături de compatriotul său George Zweig, o nouă teorie potrivit căreia particulele subatomice- protonii şi neutronii- sunt compuşi din particule şi mai mici. Aceste sub-particule au fost numite "quarcuri", termen inspirat de o propoziţie din romanul ''Finnegans Wake", de James Joyce: ''Three Quarks for Muster Mark!'' (Trei quarcuri pentru domnul Mark!).
A murit Murray Gell-Mann, fizicianul care a descoperit quarcurile
Ulterior, experimentele au confirmat existenţa quarcurilor, care au devenit una dintre bazele fizicii cuantice. Quarcurile continuă să se afle în centrul cercetărilor fizicienilor la ora actuală, în special a celor implicaţi în proiectul Large Hadron Collider (LHC) al Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN), cel mai mare accelerator de particule din lume, situat la graniţa franco-elveţiană.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
În 1961, Gell-Mann a stabilit o nouă clasificare a particulelor elementare în grupuri de opt, în funcţie de caracteristici precum sarcina electrică sau rotaţia. Numită ''Cale octuplă'', teoria i-a adus în 1969 Premiul Nobel pentru Fizică. Născut în New York 15 septembrie 1929, Murray Gell-Mann a fost convins de tatăl său să studieze fizica, ştiinţă care însă nu îl încânta.
"Acesta a fost singura materie la care nu m-am descurcat în liceu, pe care am urât-o", a declarat fizicianul citat pe site-ul Caltech. "Apoi, după ce am ales fizica, a început să-mi placă. Am descoperit că tatăl meu avusese dreptate(...) Mecanica cuantică şi relativitatea erau lucruri minunate", a mărturisit el.Gell-Mann a obţinut doctoratul la Massachusetts Institute of Technology (MIT) în 1951 şi a devenit profesor la Caltech în 1955 unde a activat până la retragerea sa, în 1993.