Cât timp se fierbe mămăliga. Cum prepari cea mai bună mămăligă

Cât timp se fierbe mămăliga. Cum prepari cea mai bună mămăligă
Cât timp se fierbe mămăliga. Cum prepari cea mai bună mămăligă

Află cât timp trebuie ținut la fiert mălaiul pentru a obține o mămăligă perfectă.

Mămăliga este considerată „mâncarea țăranilor” din cele mai vechi timpuri. Era folosită pentru a substitui pâinea, ținând locul chiar și unei mese principale în perioada războiului.

Mămăliga a intrat în atenția bucătarilor de renume în urmă cu puțin timp, fiind introdusă astăzi în restaurante de clasă. În anumite culturi, este cunoscută sub denumirea italienească „polenta”.

Este un aliment extrem de versatil și singurul secret pe care trebuie să îl știi pentru a obține o mămăligă delicioasă este timpul de fierbere.

Puține sunt cele care știu cu exactitate cât trebuie ținută o mămăligă pe foc.

Cât timp trebuie să fierbi mălaiul ca să obții o mămăligă perfectă

De-a lungul timpului, ideea de „mămăligă” și-a schimbat înțelesul. Pe vremuri, mămăliga era, de fapt, o fiertură de boabe de mei.

„Ele vedeau de casă, torceau, țeseau, creșteau copiii; bărbații, când nu erau în război, duceau la pășune hergheliile, cirezile de vite și turmele de oi, semănau în câmpiile roditoare de la poalele Carpaților grâu pentru negoț, și mei

pentru hrana lor – străvechea mămăligă”. (Alexandru Vlahuță – ”Din trecutul nostru: Geții. Dacii”)

Citeste si: CITEȘTE: cât timp se fierbe un porumb

Cum obții o mămăligă perfectă

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Imediat după ce ați pus apa la fiert, adăugați puțină sare și praful de făină de mălai.

După ce a dat în clocot, adăugați mălaiul rămas. Nu trebuie să așteptați până când apa va începe să clocotească nervos, pentru a evita formarea cocoloașelor.

Pentru a obține o mămăligă fină, este indicat să torni mălaiul treptat. Amestecați energic pentru a nu se lipi mălaiul de vas.

Dacă folosiți mălai de țară, trebuie să știți că acesta se fierbe cu 15 minute în plus față de mălaiul clasic de la supermarket.

După ce mămăliga va căpăta consistența dorită, trebuie așezată pe un tocător de lemn, întrucât acesta absoarbe excesul de apă din mămăligă și împiedică astfel aburii să se ridice.

cat timp se fierbe o mamaliga

Citeste si: Garnituri inedite pentru pește

Mămăligă fiartă în lapte

Dacă vă doriți o mămăligă mai aromată, o puteți fierbe în lapte.

Această rețetă este adesea preparată în restaurantele din Italia, primind denumirea de „polenta”. Într-un ceaun se toarnă 1 litru de lapte. Se adaugă sare și piper și după ce observați primele bule care se formează la suprafață, puteți adăuga ploaia de mălai. Lăsați amestecul la fiert timp de 3 minute, amestecând continuu. Înainte de a o scoate de pe foc, adăugați unt pentru o textură mai cremoasă.

Citeste si: Trei rețete pe care le poți face cu mămăliga care s-a răcit

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Cât se fierbe mămăliga

Mămăligă cu unt

Pentru a obține o mămăligă fină, trebuie să adăugați un ingredient special, untul. Puneți apa la fiert într-un vas de inox și adăugați praful de sare.

Când ajunge în punctul de fierbere, adăugați mălaiul și lăsați-l la fiert timp de 10 minute. Adăugați ulterior restul mălaiului și lăsați-l la fiert încă 5 minute.

La final, adăugați 50 de grame de unt.

Acesta este un secret pe care îl dețin doar gospodinele.

„Dacă bunicii noștri mâncau zilnic mămăligă și prețuiau făina pentru pâine și cozonaci ca fiind de sărbătoare, astăzi pâinea a ajuns atât de banală încât nu îi mai găsim nicio virtute. Dacă tot îngrașă și are gluten, ce ați zice de o întoarcere la mămăligă?

Fie că vorbim de grâu, secară, orez sau porumb, toate cerealele au în principiu aceleași trăsături de bază: 75% amidon (glucide lente), 1-3% proteine, urme de grăsimi, vitamine din grupul B si fibre în funcție de câte tărâțe conțin. Și caloriile sunt aceleași, în medie 250 cal/100g.

Dacă de îngrășat îngrașă la fel, elementul care le poate diferenția este prezența glutenului, o proteină din grâu și secară care lipsește din orez și porumb. Pentru că glutenul e cel care dă elasticitate la contactul cu apa, făina poate fi frământată, crescută și transformată în toată gama de produse de panificație și patiserie, de la pâine la cozonaci și biscuiți. Din orez și porumb nu putem face decât turtițe, coca și aluatul se obține din făină din cereale cu gluten.”(dr. Mihaela Bilic)

 


Citește și:

Idei de coafuri simple pentru nuntă

Cât timp se fierb ouăle de prepeliță. „Ouăle crude de prepeliţă se administrează câte unul de 1-3 ori pe zi, între mese"

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies