Pentru a semnala prezenţa unui dezechilibru, organismul îşi poate alege adesea o supapă la care nu ne-am fi aşteptat. Medicii de specialitate explică pe larg cum se poate ca problemele cu ochii să vină de fapt de la prea mult stres, durerile de inimă să aibă cauze hormonale, iar un banal junghi să ascundă cancer de plămâni.
„Tiroida e responsabilă de metabolismul tuturor nutrienţilor: glucide, lipide şi proteine. Când activitatea ei e redusă- hipotiroidism- rata metabolismului e scăzută, iar arderile de calorii, mai lente. Chiar şi disfuncţiile tiroidiene minore pot avea efect de îngrăşare, în contextul sedentarismului”, explică expertul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi.
În ambele cazuri, tratamentul se bazează pe dozajul hormonal, însă uneori se ajunge şi la cuţit. „În funcţie de tipicul bolii, dacă constaţi că tiroida e şi mărită sau dacă are noduli, atunci poţi decide să intervii chirurgical”, arată medicul endocrinolog Dan Pereţianu.
Oboseala trădează anemie
Extenuarea sau oboseala cronică stă şi la baza altor afecţiuni precum cele cardiace, anemie, diabet şi reumatism. “Nu este o boală categorisită astfel, este doar un sindrom. Americanii dau foarte multă atenţie acestei oboseli cronice, dar nu se poate spune că cineva suferă de aşa ceva, ea însoţeşte cel mult alte boli”, spune medicul de familie Remus Lupu.
Potrivit acestuia, atunci când oboseala însoţeşte activităţi de rutină (grădinăritul, curăţenia, serviciul etc.) este semn clar că cea afectată este inima. În cazul diabeticilor, extenuarea este completată de sete necontrolată, poftă, urinări dese şi pierderi în greutate, iar pacienţii reumatici îşi simt încheieturile mâinilor şi picioarelor inflamate şi dureroase.
citeste continuarea pe pagina urmatoare >>>