Sorin Bontea a explicat, pas cu pas, cum pregătește sarmalele pentru masa de Crăciun, fiind preparatul preferat al său.
Chef Sorin Bontea este unul dintre cei mai iubiți și urmăriți chefi din țară, așa că, acum, în prag de sărbători, a ales să dezvăluie rețeta preferată a tuturor românilor, cea a sarmalelor.
„Varza rămâne puțin crocantă, așa se fac la olteni.” Cum prepară chef Sorin Bontea sarmalele oltenești
Chef Sorin Bontea a venit cu rețeta sarmalelor, acum, de Crăciun, și a dezvăluit cum a pregătit compoziția, dar și care este ingredientul secret pe care îl folosește la acest îndrăgit preparat.
„Se apropie Crăciunul și mie îmi plac foarte mult sarmalele. Nu există Crăciun fără sarmale. Anul acesta vreau să fac rețeta de sarmale a mamei, mai spre Oltenia, mai mari și cu zeamă multă, nu foarte mult bulion.
Ingrediente:
Varză
Carne mai grasă
Foi de dafin
Orez
Sare
Piper
Bulion
Varză tocată
Zeamă de varză
Se fierb,
dar varza rămâne puțin crocantă, așa se fac la olteni.
Am carne proaspătă porc. Mie îmi place să toc singur carnea, mai mare. Călesc ceapa, să se încingă puțin tigaia, punem și puțin bulion, cam trei linguri. Am călit ceapa cu bulionul 2-3 minute, o las să se răcească, după care facem compoziția pentru sarmale.”, a spus chef Sorin Bontea.
Ingredientul secret al sarmalelor lui chef Sorin Bontea
Sorin Bontea a explicat care sunt cantitățile pe care le folosește în prepararea sarmalelor, condimentele pe care le pune pentru a da gust, dar și care este îngredientul secret, și anume zeama de varză, în care sarmalele vor fierbe, iar foile vor rămâne crocante. „Am un kg jumate de carne și 150 gr.
de orez, nu îmi place să fie cu mult orez. Pun ceapa, orezul și cimbru, sare după gust. Contează și cât e de sărată zeama de varză, deoarece vor fierbe în zeamă de varză. Piper tot după ochi. Amestecăm, acum umplem sarmalele. Dacă mai rămâne carne, perișoare. Punem pe fund un strat mic de varză tocată. Alții le mai dau și în clocot pe aragaz, așa face nevasta mea, eu le bag direct la cuptor.
Mai punem boabe de piper, foi de dafin și punem sarmalele, apoi mai punem un rând de varză cu boabe de piper și frunze de dafin. Mai pun puțin cimbru și zeamă de varză. Mai pun pastă de tomate peste zeamă, două-trei linguri, apoi le așez bine și băgăm la cuptor. O oră jumate, 180 de grade.”, a povestit chef Sorin Bontea.