Anunț de mare interes pentru români! Noi zi libere, prevăzute în Codul Muncii. Când vor fi acordate

Anunț de mare interes pentru români! Noi zi libere, prevăzute în Codul Muncii. Când vor fi acordate
Anunț de mare interes pentru români

Românii vor avea parte de noi drepturi la locul de muncă! Aceste drepturi se găsesc deja în Codul Muncii, și vor intra în vigoare din anul 2023. Iată despre ce este vorba!

Legea 283/2022, care a modificat Codul Muncii și care este în vigoare de la sfârșitul lunii octombrie, a adus multe beneficii pentru românii salariați. Conform legii respective, românii vor putea avea 10 noi drepturi ce vor fi aplicate începând din anul 2023. Primele două drepturi vin la pachet cu zile libere!

Drepturile pe care le vor avea salariații români, din anul 2023

Legea 283/2022 a introdus noi aliniate, respectiv drepturi ce vor putea fi aplicate salariaților români, începând cu luna ianuarie a anului 2023.

Conform informațiilor care se regăsesc pe Avocatnet.ro, cele 10 drepturi de care vor beneficia salariații români sunt:

1. Dreptul de a fi lângă familie, în cazul situațiilor neprevăzute. Astfel, dacă vor apărea evenimente neprevăzute în familia angajatului, acesta va putea primi un repaus în limita a 10 zile lucrătoare într-un an și vor fi plătite de către angajator, însă, atenție, aceste zile trebuie mai apoi recuperate de salariat.

 2. Dreptul de a cere concediu pentru a îngriji o persoană apropiată care suferă de o boală gravă. În astfel de situații, angajatorul poate acorda, la cerere, un concediu de îngrijire a unui membru din familia salariatului respectiv, și poate avea o limită de 5 zile lucrătoare pe an.

3. Dreptul de primi mai multe informații înainte de a lua o hotărâre privind angajarea sau schimbarea postului.

Mai precis, totul se va face mult mai transparent, iar în acest caz, salariatul poate primi mai multe detalii față de contractul individual de muncă pe care urmează să îl semneze după.

4. Dreptul de a avea mai multe informații privind activitatea sa în CIM (contractul individual de muncă). Salariatul poate avea acces la mai multe detalii despre activitatea sa prevăzută în CIM.

Citește și: Anunț important pentru cei cu pensii până în 3.000 de lei! Se întâmplă din oficiu, începând cu anul viitor

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Anunț de mare interes pentru români[Sursa foto: freepik]

Citește și: Statul oferă bani de la 1 ianuarie 2023. Ce categorie români beneficiază de aceștia

5. Dreptul de a nu fi supus unei noi perioade de probă. Mai precis, este vorba de condițiile perioadei de probă, nu doar durata acesteia.

6. Dreptul de a primi, în scris, detalii despre beneficiile extra-salariale, pe care le primește pe lângă salariu. Dreptul respectiv prevede condițiile privind plata orelor suplimentare și, dacă e cazul, cum e organizată munca în schimburi.

7. Dreptul de a cere trecerea pe un post vacant mai favorabil. Salariatul poate solicita trecerea pe un post de lucru mai avantajos, cu condiția de a fi vacant.

Citește și: O categorie de angajați va avea salariul minim de 4.000 de lei. Cine sunt românii care beneficiază de această majorare

Citește și: Denisa și Bogdan, ceartă aprinsă în camera roșie! Concurentul nu vrea să înțeleagă că fata nu are sentimente pentru el: „Mai mult decât prieteni nu putem să fim”- kanald.ro

Citește și: Rezultate EDU.ro 2024: Ce site trebuie să accesezi pentru a vedea notele la Evaluare Națională- stirilekanald.ro

Anunț de mare interes pentru români[Sursa foto: freepik]

Citește și: Anunţ important pentru români, cu privire la voucherele sociale din 2023! Ce se întâmplă cu cele din ultima lună a acestui an

8. Dreptul de a cere un program de muncă individualizat. 

9. Dreptul de a nu fi concediat pentru cererea drepturilor nou-introduse în Codul muncii.

10. Dreptul de a fi informat despre politica de formare profesională a angajatorului.



Citește și:

Plachetocrit crescut – semnificații și implicații clinice

Statul oferă bani de la 1 ianuarie 2023. Ce categorie români beneficiază de aceștia

INCREDIBIL! O româncă, PRIMUL FOTOMODEL din lume. IMAGINILE cu ea sunt spectaculoase!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Scandal monstru între Roberta și Julia! „Să faci pași la tine acasă, tu, nu eu!” Iată ce replici aprige și-au spus cele două concurente și cum a reacționat Sebastian

Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!


Cookies