În foi de varză şi de viţă, asortate cu celebra polenta şi cârnaţii afumaţi, sărmăluţele întăresc parfumul şi culoarea locală a Ardealului, deşi au existat o serie de controverse cu privire la originea lor.
Moghazehi Mehrzad a preparat sarmale în foi de varză murată şi mămăliguţă fiartă în stock, cu parmezan. ,,Când aveam 8,9 ani şi mama făcea sarmale, era un dezastru în casă. Toată bucătaria era plină de boabe de orez, bucăţi de carne tocată şi verdeţuri “, îşi aminteşte el. De aici, modul de a găti reţeta s-a transformat într-o joacă.
Piesele jocului
Carne de porc- 500 grame;
Ceafă de porc afumată- 200 grame;
Carne de vită- 300 grame;
Varză acră- aproximativ- 2 kg;
Orez – 150, 200
Pătrunjel- 5 fire;
Mărar- 5 fire;
Ceapă verde- 5 fire;
Ceapă- o bucată;
Ardei gras roşu – 2, 3 bucăţi;
Suc de roşii- 100 mililitri;
Ulei- 30 mililitri;
Chimen- o linguriţă;
Foi de dafin – 2, 3 frunze;
Turmeric( Curcuma)- o linguriţă;
Cimbru- 1 varf de linguriţă;
Ienibahar- 1 varf de linguriţă; B
oabe de piper- 15 bucaţi.
Modul de joacă al lui Moghazehi Mehrzad
Se spală orezul şi se aşază într-un castron cu un plus de strop de sare grunjoasă şi apă rece. Se îndepartează apa şi se repetă procedura de încă două, trei ori, dar fără sare. Pentru sarmale se recomandă varza cu foi subţiri, fără nervuri groase.