Deşi veche de când lumea – căci, iată o curiozitate, prima ei menţiune cunoscută datează din anul 1700 înaintea erei noastre – boala hemoroidală este o boală căreia îi prieşte stilul de viaţă modern, cu alimentaţie haotică, sport puţin şi stres mult.
Se estimează că 50% din populaţie, adică 1 din 2 oameni se va confrunta la un moment dat al vieţii cu hemoroizii. Este, aşadar, important de ştiut ce anume ne predispune la acest diagnostic, dar şi care sunt paşii corecţi după ce bănuim o astfel de afecţiune.
“Factorii de risc pentru hemoroizi sunt multipli – începând de la scaunul tare, constipaţia. Perioadele lungi modifică vascularizaţia la nivelul plexului venos hemoroidal.
Perioadele lungi de diaree, la fel, produc nişte modificări pentru că atunci scaunul este mai acid şi modifică, la fel, vascularizaţia.
Vorbim şi despre o moştenire genetică – transmiterea oarecum ereditară a calităţii colagenului, a venelor, a valvelor venoase care sunt mai competente sau mai puţin competente – mai uşor pot să facă boli ale venelor cei care au în familie aşa ceva: hemoroizi, varice, varicocel.
citeste continuarea pe pagina urmatoare >>>