De mii de ani, oameni sunt convinşi că există o legătură profundă între soarta lor şi momentul din an în care s-au născut.
Unii îi zic astrologie; toţi am auzit de ea, mulţi cred în ea, unii chiar îşi organizează viaţa pe baza ei. Sunt şi alţii care resping fără drept de apel asemenea idei, socotindu-le nişte prostii neştiinţifice. Dar dacă, într-adevăr, luna în care ne-am născut are legătură cu ceea ce ne aşteaptă în viaţă, cel puţin în ceea ce priveşte sănătatea şi durata vieţii? De data asta, nu-i vorba de zodii şi horoscop, ci de concluziile unor studii ştiinţifice; ritmurile naturale- în cazul de faţă cele sezoniere – afectează predispoziţia oamenilor la anumite probleme de sănătate.
Bolile la care esti predispusa in functie de luna in care te-ai nascut
Un articol recent – care va stârni cu siguranţă multe comentarii – apărut în Current Biology tratează această incitantă chestiune a legăturii dintre sănătate şi luna naşterii.
De-a lungul vremii, au tot apărut lucrări ştiinţifice de mai mică anvergură, în care autorii evidenţiau câte o legătură surprinzătoare între anotimpul în care se născuse o persoană şi sănătatea pe termen lung a acesteia; de exemplu, că persoanele născute toamna au mai multe şanse de a ajunge centenare.
Dar articolul din Current Biology adună şi comentează un volum mare de date, sintetizând rezultatele acestor analize într-un tabel care arată, lună cu lună, la ce probleme de sănătate sunt mai predispuşi oamenii născuţi în lunile respective.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Bolile la care esti predispusa in functie de luna in care te-ai nascut
Dar cum se explică aceste corelaţii? Pentru strămoşii noştri, care credeau în zodii (dar şi pentru unii dintre contemporanii noştri), lucrurile erau cumva mai simplu de înţeles şi asimilat: pur şi simplu, pentru ei era vorba despre influenţa unor aştri, care, la naşterea fiecărui om, se găseau aşezaţi într-o anumită configuraţie, iar asta era destul şi explica totul.
Noi, însă, o generaţie din rândul căreia mulţi au fost educaţi în spiritul pozitivismului ştiinţific, vrem explicaţii în acelaşi spirit.
Citeste si: Cancerul pancreatic: semnele timpurii care iti pot salva viata
Citeste si: Dieta japonezului laureat cu premiul Nobel: ajută la scăderea în greutate şi regenerarea celulară
Şi iată- cel puţin parţial, autorii articolului ne satisfac curiozitatea: e vorba despre ciclurile sau ritmurile naturale.
E drept, oamenii de îndepărtează tot mai mult de natură; iar această distanţare treptată de ciclurile naturale ne-a făcut să credem – după cum observă autorii- că biologia umană nu are nicio legătură cu ele, că funcţionează independent de aceste ritmuri ale naturii.