Calendar ortodox 2 octombrie 2022. "Roagă-te, Sfinte Ierarhe Cipriane, ca să ne tămăduim de lenevie, de neştiinţă, de uitare şi de celelalte patimi!"

calendar ortodox 2 octombrie 2022
Calendar ortodox 2 octombrie 2022

În fiecare zi a anului are loc o sărbătoare sfântă. Însă știați dacă sărbătoarea de pe data de 2 octombrie 2022 este o sărbătoarea cu cruce neagră sau roșie?

Aflați din rândurile următoare care este sărbătoarea care are loc pe data de 2 octombrie 2022 și dacă este o sărbătoare cu cruce neagră sau roșie, dar și care este rugăciunea care este adresată sfântului sărbătorit în această zi. În plus, descoperiți și ce alte sărbători urmează în luna octombrie.

 

Calendar ortodox 2 octombrie 2022 -  Sfântul Ciprian

Citeste si: Sfatul zilei de duminică, 2 octombrie. Află ce zodii întâmpină probleme pe plan sentimental

calendar ortodox octombrie azi
Calendar ortodox 2 octombrie 2022[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citeste si: Zodiac 2 octombrie 2022. Află ce zodie va avea parte de o schimbare majoră

Sfântul Ciprian  a trăit în vremea domniei împăratului Dioclețian, mai exact între anii 284-305. Se spune că acesta a fost vrăjitor, filosof și slujitor al unui zeu păgân din Antiohia Siriei, pe nume Apolo.

Cu toate acestea, întâmplarea face ca un alt tânăr păgân, pe nume Aglaid, să se îndrăgostească de o tânără, pe nume Iustina.

Acesta a dorit să o ceară de soție, însă din cauza faptului că tânăra l-a refuzat, Aglaid i-a cerut ajutor vrăjitorului Ciprian, în speranța de a o convinge pe aceasta să-l accepte. În zadar însă, deși Sfântul Ciprian a trimis în mod repetat diavoli către Iustina, pentru a-l place pe tânărul Aglaid, se pare că în același timp, tânăra a alungat toate aceste vrăji prin rugăciune, post și semnul sfintei cruci.

Acela a fost momentul în care Sfântul Ciprian a realizat că eforturile sale au fost în zadar, a cunoscut înșelarea în care se afla și s-a botezat. Astfel, acesta a devenit preot, iar mai târziu episcop, în Cartagina. Din păcate,  Sfântul Ciprian  s-a stins din viață ca martir, pe data de 2 octombrie 304, alături de Sfânta Iustina.

O parte din sfintele sale moaște, mai exact mâna sa dreaptă, făcătoare de minuni, se află în Biserica Sfântul Ciprian- Zlatari, din București, în partea stângă a altarului, într-o casetă de dimensiuni mici.

 

Rugăciune către Sfântul Ciprian - 2 octombrie 2022

calendar ortodox azi
Calendar ortodox 2 octombrie 2022[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citeste si: Zodiac chinezesc 2 octombrie 2022. Află ce zodie va cunoaște o persoană importantă

Calendar creştin ortodox 2 octombrie 2022- sărbătoare fără cruce neagră sau roșie

Sfinte sfinţite Mucenice Ciprian, ierarhul cel ales al lui Hristos, cu frică de Dumnezeu şi cu credinţă tare ne închinăm cinstitelor tale moaşte şi icoanei tale şi te

chemăm să ne ajuţi cu sfintele şi preaputernicele tale rugăciuni. Din norul necazurilor şi din negura ispitelor care vin asupra noastră ridică-ne, ca să vedem lumina Preasfintei Treimi, cea plină de har şi de adevăr, îndreptătoarea credincioşilor pe calea mântuirii.

Ajută-ne, sfinte, să ne întrarmăm cu semnul Crucii, asemenea preaînţeleptei fecioare Iustina care te-a adus şi pe tine la credinţa cea adevărată. Apără-ne de vrăjmaşii cei văzuţi şi de cei nevăzuţi, de farmece, de blesteme şi de vrăji, întăreşte în sufletele noastre dorul de Dumnezeu şi pomenirea neîncetată a preasfântului nume al Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Dăruieşte-ne şi nouă din tăria cea neînfricată a luptelor duhovniceşti prin care ai biruit puterea diavolului, cu harul Duhului Sfânt.

Roagă-te, Sfinte Ierarhe Cipriane, ca să ne tămăduim de lenevie, de neştiinţă, de uitare şi de celelalte patimi. Fii povăţuitorul nostru pe cărările necunoscute ale vieţii, ca să părăsim păcatul şi să lucrăm faptele cele bune cu lumina, harul şi înţelepciunea dăruite nouă prin mijlocirea ta de Atotputernicul Dumnezeu, Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh, Căruia se cuvine toată slava, cinstea şi închinăciunea, acum şi pururea şi în vecii vecilor.

Amin!”

 

Calendar ortodox 2022 octombrie

ce sarbatoare este pe 2 octombrie 2022
Calendar ortodox 2 octombrie 2022[Sursa foto: ziarullumina.ro]

Citeste si: Ce zodie ești dacă te-ai născut în luna octombrie

1 S (†) Acoperământul Maicii Domnului;Sf. Ap. Anania;Sf. Cuv. Roman Melodul;†) Sf. Cuv. Chiriac și Iosif de la Bisericani; (Nu se fac nunți)

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

2 D Sf. Sfințit Mc. Ciprian;Sf. Mc. Iustina fecioara; Duminica a XIX-a după Rusalii (Predica de pe munte- iubirea vrăjmașilor);

3 L Sf. Sfințit Mc. Dionisie Areopagitul;Sf. Mc. Teoctist;

4 M Sf. Sfințit Mc. Ierotei, ep. Atenei;

5 M Sf. Mc. Haritina;†) Sf. Cuv. Misail și Daniil de la M. Turnu;( Post. Nu se fac nunți)

6 J Sf. Ap. Toma;Sf. Mc. Erotiida;

7 V † Sf. M. Mc. Serghie și Vah;Sf. Mc. Iulian pr., Chesarie diac. și Polihronie; (Post. Nu se fac nunți)

8 S Sf. Cuv. Pelaghia și Taisia;

9 D Sf. Ap. Iacov al lui Alfeu;Sf. Cuv. Atanasia, Andronic și Anastasia; Duminica a XXI-a după Rusalii (Pilda semănătorului);

10 L Sf. Mc. Evlampie și sora sa, Evlampia;Sf. Cuv. Vasian și Teofil Mărt.;

11 M Sf. Ap. Filip, unul din cei 7 diac.;Sf. Ier. Teofan Mărt., ep. Niceei;

12 M Sf. Mc. Prov, Tarah și Andronic;Sf. Ier. Cosma, ep. Maiumei;( Post. Nu se fac nunți)

13 J † Aducerea moaștelor Sf. Ap. Andrei la Iași;Sf. Mc. Carp, Papil, Agatodor, Agatonica și Florentie;

14 V †) Sf. Cuv. Parascheva de la Iași;Sf. Mc. Nazarie, Ghervasie, Protasie și Chelsie; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

15 S Sf. Mc. Luchian, pr. din Antiohia;

16 D Sf. Mc. Longhin Sutașul;

Duminica a XX-a după Rusalii (a Sf. Părinţi de la Sinodul al VII-lea Ecumenic; Învierea fiului văduvei din Nain; Rugăciunea lui Iisus);

17 L Sf. Prooroc Oseea;Sf. Cuv. Mc. Andrei Criteanul;

18 M Sf. Ap. și Ev. Luca;Sf. Mc. Marin cel Bătrân;

Citește și: Ștefan și Catinca s-au despărțit: "S-a terminat!" Ce mesaje au transmis foștii concurenți din "Casa iubirii"| Foto- kanald.ro

Citește și: Rezultate EDU.ro 2024: Ce site trebuie să accesezi pentru a vedea notele la Evaluare Națională- stirilekanald.ro

19 M Sf. Prooroc Ioil;Sf. Mc. Uar;Sf. Cleopatra;Sf. Cuv. Ioan de la Rila;; (Post. Nu se fac nunți)

20 J Sf. M. Mc. Artemie;Sf. Gherasim din Chefalonia;

21 V †) Sf. Cuv. Mărt. Visarion și Sofronie;Sf. Mc. Oprea;Sf. Pr. Mărt. Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel;Sf. Cuv. Ilarion cel Mare;( Post. Nu se fac nunți)

22 S Sf. Ier. Averchie, ep. Ierapolei;Sf. 7 tineri din Efes;;

23 D Sf. Mc. Iacov, ruda Domnului, întâiul ep. al Ierusalimului;Sf. Cuv. Macarie Romanul;

Duminica a XXIII-a după Rusalii (Vindecarea demonizatului din ținutul Gherghesenilor); Ap. Efeseni II, 4-10; Ev. Luca VIII, 26-39; glas 2, voscr. 8

24 L Sf. M. Mc. Areta;Sf. Mc. Marcu, Sotirih și Valentin;

25 M Sf. Mc. Marcian și Martirie;Sf. Tavita;

26 M †) Sf. M. Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de mir; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

27 J †) Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, ale cărui moaște se află în Catedrala Patriarhală;Sf. Mc. Nestor;

28 V † Sf. Ier. Iachint, mitr. Țării Românești;Sf. Mc. Terentie, soția sa Neonila și cei 7 fii ai lor: Nita, Sarvil, Ierax, Teodul, Fota, Vilie si Evnichi;Sf. Ier. Firmilian, ep. Cezareei Capadociei;;( Post. Nu se fac nunți)

29 S Sf. M. Mc. Anastasia Romana;Sf. Cuv. Avramie și Maria, nepoata sa;

30 D Sf. Sfințit Mc. Zenovie, ep. Ciliciei și sora sa, Zenovia;Sf. Ap. Cleopa;

Duminica a XXII-a după Rusalii (Bogatul nemilostiv și săracul Lazăr);

31 L Sf. Ap. Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul și Narcis;Sf. Mc. Epimah;

 

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, să consulţi calendarul creştin ortodox.



Citește și:

Plachetocrit crescut – semnificații și implicații clinice

Sfatul zilei de duminică, 2 octombrie. Află ce zodii întâmpină probleme pe plan sentimental

INCREDIBIL! O româncă, PRIMUL FOTOMODEL din lume. IMAGINILE cu ea sunt spectaculoase!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Erdal Küçükkömürcü, actorul care joacă rolul Erman Arsen în serialul „Tablou de familie”, un soț devotat și un tată exemplar! Iată ce familie frumoasă are celebrul actor

Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!


Cookies