Calendar ortodox 24 decembrie 2022. "Sfântă Cuvioasă Muceniţă Eugenia, roagă-te să se dea har celor ce cu dragoste te laudă pe tine!"

calendar ortodox 24 decembrie 2022
Calendar ortodox 24 decembrie 2022

În fiecare zi a anului are loc o sărbătoare sfântă. Însă știați dacă sărbătoarea de pe data de 24 decembrie 2022 este o sărbătoarea cu cruce neagră sau roșie?

Aflați din rândurile următoare care este sărbătoarea care are loc pe data de 24 decembrie 2022 și dacă este o sărbătoare cu cruce neagră sau roșie, dar și care este rugăciunea care este adresată sfântului sărbătorit în această zi. În plus, descoperiți și ce alte sărbători urmează în luna decembrie.

 

Calendar ortodox 24 decembrie 2022 -  Sfânta Muceniță Eugenia; (Ajunul Crăciunului)

Citește și: Sfatul zilei din 24 decembrie 2022. O zodie ar trebui să nu uite de cadourile pentru prieteni

calendar ortodox decembrie azi
Calendar ortodox 24 decembrie 2022[Sursa foto: ziarullumina.ro]

Citește și: Zodiac 24 decembrie 2022. Află ce zodie pleacă la cumpărături pe ultima sută de metri

Ajunul Crăciunului  este prăznuit pe data de 24 decembrie. Aceasta este și una dintre zilele în care, în Biserica Ortodoxă are loc Liturghia Sfântului Vasile Cel Mare.

În plus, este cunoscut deja faptul că Ziua Ajunului este zi de ajunare, mai exact, abia după ce are loc Liturghia Sfântului Vasile Cel Mare, avem voie să mâncăm, până atunci, se ține post negru.

Astfel, Postul Crăciunului se încheie abia pe data de 25 decembrie, atunci când are loc prăznuirea Nașterii Domnului, mai exact după Sfânta Liturghie.

Tot în această dată de 24 decembrie, are loc și prăznuirea Sfintei Mucenițe Eugenia.

Aceasta s-a născut în Roma, părinții săi fiind Filip și Eugenia, care la acea vreme au primit de la împărat o înaltă dregătorie, motiv pentru care au decis să plece în Alexandria, alături de Sfânta Muceniță Eugenia. Cu toate acestea, odată ajungi în Alexandria, fiica lor i-a părăsit, îmbrăcându-se în haine bărbătești, alături de două slujnice și mergând la un episcop pentru a primi sfântul botez.

În plus, pentru ca deghizarea sa să fie și mai credibilă, aceasta și-a tuns părul, ba chiar și-a schimbat numele în Eugeniu și a mers la o mănăstire, acolo unde a săvârșit toată virtutea.

Sfânta Muceniță Eugenia, acum denumită Eugeniu, a devenit stareț și le-a arătat tuturor pe Eugeniu mare și prea strălucit. Cu toate acestea, într-o zi, Eugeniu a fost vizitat de o femeie pe nume Melantia, care s-a prefăcut că este bolnavă, doar pentru că era îndrăgostită de chipul acestuia. L-a rugat să-i spună despre boala sa doar lui, cu motivul că altfel nu se poate vindeca. Datorită sufletului său curat, Eugeniu a primit-o, însă văzându-se singură cu acesta, inima Melantiei s-a îndreptat și mai mult spre dragoste.

Cu toate acestea, nu a reușit ce și-a dorit, motiv pentru care aceasta s-a dus la tatăl Eugeniei, și a făcut plângere, precum că în respectiva mănăstire, starețul înșală femeile cinstite și că a îndrăznit să o necinstească și pe ea. Odată auzite toate acestea, prefectul a trimis să fie adus Eugeniu, dar și monahii. Zis și făcut!

Aceștia au fost aduși în fața judecății, iar Melantia a strigat cu glas mare: “ Ascultați-mă toți, că vă spun adevărul!”.

În acel moment,  Sfânta Muceniță Eugenia  și-a rupt hainele și a grăit:" Se cuvine ca noi călugării să suferim, cu mulțumire, ocările, batjocura și chinuirea trupului. Dar ca să nu se facă de batjocură haina călugărească, iată vă spun că sunt femeie; sunt fiica judecătorului. Judecătorul este preaiubitul mea tată. Soția lui e mama mea. Aceștia de lângă mine mi-s frați, nu-i numesc robi".

Chiar atunci când încă se aflau la judecată, foc din cer a căzut peste casa Melantiei și a ars în întregime. Imediat apoi, văzând și auzind cele întâmplate, tatăl Eugeniei s-a botezat și el și a devenit pastor pentru credincioșii din Alexandria. Acesta a trecut la cele veșnice fiind omorât de săbiile celor fără credință.

La scurt timp după această pierdere, Sfânta Muceniță Eugenia împreună cu mama sa, au părăsit Alexandria și s-au întors în Roma. Cu toate acestea, împăratul a poruncit ca toți creștinii să jertfească idolii, iar cum Sfânta Muceniță Eugenia era creștină, a refuzat categoric, motiv pentru care a fost legată de o piatră și aruncată în apă, însă a reușit să scape nevătămată. În ciuda acestui fapt, Sfânta Muceniță Eugenia a trecut la cele veșnice fiindu-i tăiat capul cu sabia.

 

Rugăciune către Sfânta Muceniță Eugenia; (Ajunul Crăciunului) - 24 decembrie 2022

ce sarbatoare este pe 24 decembrie 2022
Calendar ortodox 24 decembrie 2022[Sursa foto: unsplash]

Citește și: Horoscop CAPRICORN pentru anul 2023. Planul personal va merge mai bine ca niciodată!

Calendar creştin ortodox 24 decembrie 2022- sărbătoare fără cruce neagră sau roșie

Cântarea 1, glasul al 2-lea. Irmos: Întru adânc a aşternut...

“Stih: Sfântă Cuvioasă Muceniţă Eugenia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Sfântă Eugenia, muceniţă a lui Hristos, dănţuind acum cu bucurie împreună cu Oştile îngerilor, ca o fecioară fără de pri­hană şi ca o purtătoare de cu­nună preafericită, roagă-te să se dea har celor ce cu dragoste te laudă pe tine.

Stih: Sfântă Cuvioasă Muceniţă Eugenia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Auzind Dumnezeieşti cântări de laudă, mireasă a lui Hristos, ai zburat către Viaţa Cea Plină de veselie, strălucind din inima ta, ca o lumină, teologia cântă­rilor Duhului şi alungând toată necunoştinţa de Dumnezeu.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Stih: Sfântă Cuvioasă Muceniţă Eugenia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cugetul tău uitându-şi de fi­rea femeiască, a alergat către lucrurile bărbăteşti, fiind îm­bărbătată de har şi povăţuită de Dumnezeu cu vederea cea de mai înainte, Muceniţă Eugenia, ceea ce porţi nume de bun neam.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Luminându-te cu Lumina Cea Înţelegătoare, pe mulţi i-ai făcut a fi părtaşi de Strălucire, înţelepţită de Dumnezeu; de care învredniceşte acum pe cei ce te laudă, izbăvindu-i din păcat, cu rugăciunile tale, Muce­niţă Eugenia, cu totul fericită.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Fiind ucişi de pomul cunoş­tinţei, prin Lemnul Vieţii am fost iarăşi chemaţi, noi, credincio­şii, de către Cel Ce a odrăslit din tine, Curată, mai presus de pricepere, Hristos Dumnezeu, Născătoare de Dumnezeu; Ace­luia cu îndrăzneală roagă-te, să mântuiască sufletele noastre.”

 

Calendar ortodox 2022 decembrie

calendar ortodox azi
Calendar ortodox 24 decembrie 2022[Sursa foto: ziarullumina.ro]

Citește și: Horoscop SCORPION pentru anul 2023. Totul va merge în direcția dorită!

1 J Sf. Prooroc Naum; Sf. Cuv. Filaret cel Milostiv  (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

2 V Sf. Prooroc Avacum; Sf. Mc. Miropi;Sf. Porfirie Cavsocalivitul; Sf. Ier. Solomon, arhiep. Efesului( Post. Nu se fac nunți)

3 S †) Sf. Cuv. Gheorghe de la Cernica și Căldărușani; Sf. Prooroc Sofonie (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

4 D † Sf. M. Mc. Varvara; Sf. Cuv. Ioan Damaschin (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

5 L †) Sf. Cuv. Sava cel Sfințit; Sf. Mc. Anastasie (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

6 M †) Sf. Ier. Nicolae, arhiep. Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

7 M †) Sf. Mc. Filofteia de la Curtea de Argeș; Sf. Ier. Ambrozie, ep. Mediolanului (Milano) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

8 J Sf. Cuv. Patapie; Sf. Ap. Cezar, Tihic și Onisifor (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

9 V Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sf. Ana; Sf. Proorociță Ana, mama Proorocului Samuel (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

10 S Sf. Mc. Mina, Ermoghen și Evgraf (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

11 D Sf. Cuv. Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

12 L †) Sf. Ier. Spiridon, ep. Trimitundei, făcătorul de minuni (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

Citește și: Ștefan și Catinca s-au despărțit: "S-a terminat!" Ce mesaje au transmis foștii concurenți din "Casa iubirii"| Foto- kanald.ro

Citește și: Rezultate EDU.ro 2024: Ce site trebuie să accesezi pentru a vedea notele la Evaluare Națională- stirilekanald.ro

13 M †) Sf. Ier. Dosoftei, mitr. Moldovei; † Sf. M. Mc. Eustratie, Auxentie, Evghenie, Mardarie și Orest; Sf. Mc. Lucia, fecioara din Siracuza (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

14 M Sf. Mc. Tirs, Calinic, Filimon și Apolonie( Post. Nu se fac nunți)

15 J Sf. Sfințit Mc. Elefterie, ep. Iliriei; Sf. Mc. Antia și Suzana; Sf. Cuv. Pavel din Latro (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

16 V Sf. Prooroc Agheu; Sf. Teofana, împ. (Post. Nu se fac nunți)

17 S Sf. Prooroc Daniel și Sf. trei tineri: Anania, Azaria și Misail (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

18 D †) Sf. Cuv. Daniil Sihastrul; Sf. Mc. Sebastian și Zoe; Sf. Ier. Modest, arhiep. Ierusalimului (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

19 L Sf. Mc. Bonifatie; Sf. Cuv. Aglaia, Sf. Ier. Grichentie, ep. Etiopiei( Post. Nu se fac nunți)

20 M Înainte-prăznuirea Nașterii Domnului; Sf. Sfințit Mc. Ignatie Teoforul, ep. Antiohiei (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

21 M Sf. Mc. Iuliana din Nicomidia; Sf. Mc. Temistocle (Post. Nu se fac nunți)

22 J †) Sf. Ier. Petru Movilă, mitr. Kievului; Sf. M. Mc. Anastasia (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

23 V Sf. 10 Mc. din Creta; Sf. Ier. Pavel, arhiep. Neocezareei (Zi aliturgică) (Numai seara, grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrigi sau turte de făină. Nu se fac nunți)

24 S Sf. Mc. Eugenia; (Sâmbăta dinaintea Nașterii Domnului) (Ajunul Crăciunului) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

25 D (†) Nașterea Domnului (Crăciunul) (Nu se fac nunți)

26 L A doua zi de Crăciun; †) Soborul Maicii Domnului; †) Sf. Cuv. Nicodim cel Sfințit de la Tismana; Sf. Sfințit Mc. Eftimie, ep. Sardelor (Nu se fac nunți)

27 M A treia zi de Crăciun; †) Sf. Ap., întâiul Mc. și arhid. Ștefan; Sf. Cuv. Teodor Mărt. (Nu se fac nunți)

28 M Sf. 20.000 de Mc. arși în Nicomidia( Harți. Nu se fac nunți)

29 J Sf. 14.000 de prunci uciși din porunca lui Irod; Sf. Cuv. Marcel și Tadeu (Nu se fac nunți)

30 V Sf. Mc. Anisia fecioara; Sf. Cuv. Teodora din Cezareea; Sf. Cuv. Leon, arhim. (Harți. Nu se fac nunți)

31 S Odovania Praznicului Nașterii Domnului; Sf. Cuv. Melania Romana; Sf. Mc. Hermes (Sâmbăta după Nașterea Domnului) (Slujba în noaptea trecerii dintre ani) (Nu se fac nunți)

 

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, să consulţi calendarul creştin ortodox.



Citește și:

Parodontoza. Cauze. Simptome și tratament

Zodiac 24 decembrie 2022. Află ce zodie pleacă la cumpărături pe ultima sută de metri

INCREDIBIL! O româncă, PRIMUL FOTOMODEL din lume. IMAGINILE cu ea sunt spectaculoase!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Erdal Küçükkömürcü, actorul care joacă rolul Erman Arsen în serialul „Tablou de familie”, un soț devotat și un tată exemplar! Iată ce familie frumoasă are celebrul actor

Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!


Cookies