Cancerul de sân: cauze, simptome, prevenţie, statistici în România

Cancerul de sân: cauze, simptome, prevenţie, statistici în România
Cancerul de sân: cauze, simptome, prevenţie, statistici în România

Cancerul de sân este una dintre cele mai întâlnite boli în rândul femeilor. De cele mai multe ori, femeile care au fost depistate cu cancer la sân nu au prezentat niciun simptom, durerea nefiind resimţită, iar astfel boala este descoperită absolut întâmplător. Din nefericire, simptomele şi durerile încep să apară abia în momentul în care boala ajunge într-un stadiu avansat.

Autopalparea

Este indicat ca în fiecare lună să îţi palpezi singură sânii, de preferat după o săptămână de la apariţia menstruaţiei. Trebuie să fii atentă la orice fel de modificare apărută în forma sau în dimensiunea sânilor, fie că este vorba de un nodul, schimbări ale aspectului pielii (încreţitură, gropiţă, roşeaţă, aspect de ”coajă de portocală”), secreţii sau modificări la nivelul mamelonului.

În cazul în care observi vreuna dintre aceste modificări, urgent trebuie să faci o vizită la medicul de familie.

Analize de rutină

Vizita la ginecolog sau la medicul de familie este extrem de importantă, o dată la trei ani dacă ai până în 40 de ani şi în fiecare an dacă ai peste 40 de ani, chiar dacă nu ai descoperit nicio problemă.

”Mamografia se face dacă ai peste 40 de ani, iar ecografia mamară rămâne principala analiză pe care trebuie să o facă toate femeile care au până în 40 de ani. Acestea trebuie completate eventual de RMN, mai ales pentru sânii cu densitate crescută”, recomandă specialistul.

citeste continuarea pe pagina urmatoare >>>

 



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

4 trucuri să elimini energiile negative din casa ta

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies