Cancerul de sân este una dintre cele mai întâlnite boli în rândul femeilor. De cele mai multe ori, femeile care au fost depistate cu cancer la sân nu au prezentat niciun simptom, durerea nefiind resimţită, iar astfel boala este descoperită absolut întâmplător. Din nefericire, simptomele şi durerile încep să apară abia în momentul în care boala ajunge într-un stadiu avansat.
Autopalparea
Este indicat ca în fiecare lună să îţi palpezi singură sânii, de preferat după o săptămână de la apariţia menstruaţiei. Trebuie să fii atentă la orice fel de modificare apărută în forma sau în dimensiunea sânilor, fie că este vorba de un nodul, schimbări ale aspectului pielii (încreţitură, gropiţă, roşeaţă, aspect de ”coajă de portocală”), secreţii sau modificări la nivelul mamelonului.
În cazul în care observi vreuna dintre aceste modificări, urgent trebuie să faci o vizită la medicul de familie.
Analize de rutină
Vizita la ginecolog sau la medicul de familie este extrem de importantă, o dată la trei ani dacă ai până în 40 de ani şi în fiecare an dacă ai peste 40 de ani, chiar dacă nu ai descoperit nicio problemă.
”Mamografia se face dacă ai peste 40 de ani, iar ecografia mamară rămâne principala analiză pe care trebuie să o facă toate femeile care au până în 40 de ani. Acestea trebuie completate eventual de RMN, mai ales pentru sânii cu densitate crescută”, recomandă specialistul.
citeste continuarea pe pagina urmatoare >>>