Cand se pune varza la murat. Dacă vrei să faci totul după cutume, atunci musai umpli un butoi cu varză la Sfântul Dumitru (să se mureze până ce intri în Postul Crăciunului atunci) şi mai pui unul la Sfântul Andrei, să fie varza murată încă bună de mâncat atunci când intri în Postul Paştelui.
Unii mai adaugă sfeclă roşie- şi-atunci varza va căpăta o culoare roz, ori boabe de porumb- care vor face varza galbenă-aurie.
Fiecare varză o tai drept de la cotor, apoi scobeşti înăuntrul ei şi-i pui câte un picuţ de sare.
Verzele se aşază în butoi numai cu cotorul în sus. Se-apasă bine, se pune un grătar de lemn deasupra, se presează cu două-trei pietre de râu sau de granit şi se acoperă cu un şervet mare, curat. Se lasă aşa... două zile.
Pregăteşti în timpul ăsta saramura. Nimic altceva decât apă şi sare. Ai grijă să se topească bine sarea, până la ultimul grăuncior. Apoi, când cele două zile s-au împlinit, torni saramura peste verze. Mai potriveşti o dată grătarul de lemn şi pietrele, ca să fie bine fixate, şi pui capacul.
Citeste continuarea aici.