Proteinele, lipidele și carbohidrații reprezintă cele trei mari categorii de substanțe care ne ajută să ne încărcăm zilnic cu energie. Acestea nu se găsesc ca atare în natură, ci sunt incluse în compoziția diverselor alimente. Descoperă, mai jos, care sunt grupurile cele mai importante.
Există 5 grupuri alimentare de bază și anume legumele, fructele, cerealele și produsele lactate. Nu sunt alimente care să conțină absolut toate substanțele nutritive în cantitățile de care avem nevoie. În aceste condiții, pentru a avea o alimentație corectă, omul trebuie să consume o largă varietate de alimente.
Citeste si: Cu ce se mănâncă fructul kaki. De ce i se spune "mărul orientului"
Care este importanța alimentației corecte. Legumele
Legumele sunt surse excelente de vitamine, minerale și fibre. Medicii recomandă, pentru alimentația celor mici, cartofi dulci, morcovi, fasole verde, mazăre, broccoli, conopidă și cartofi. În general, toate legumele verzi sunt extrem de benefice pentru organismul uman. Indiferent dacă sunt proaspete, congelate sau conservate, acestea aduc aportul zilnic necesar de vitamine și minerale.
Legumele roșii și portocalii sunt, de asemenea, foarte importante în alimentația noastră. Acestea sunt bogate în beta-caroten, substanță regăsită în tomate, ardei roşii, gogoşari, morcovi, cartofi dulci și dovleac.
Legumele amidonoase, care se transformă parțial în zahăr odată ce sunt metabolizate, sunt cartofii, porumbul și mazărea verde.
Citeste si: Cu ce poți înlocui PÂINEA. Ce alternative poți găsi cu ușurință
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Fructele
Fructele reprezintă surse importante de vitamine, minerale și fibre. Acestea pot fi consumate atât proaspete, cât și sub formă de sucuri 100% naturale. Medicii recomandă consumul merelor, perelor, prunelor sau altor fructe de acest fel cu coajă, deoarece reprezintă o sursă importantă de vitamine.
Portocalele, mandarinele, lămâile, strugurii, merele, prunele, cireșele, afinele și murele conțin cantități importante de vitamina P, iar fructele cu pulpă și coajă colorată (mai ales în galben, portocaliu, roșu și maroniu) conțin cantități mari de caroten. De asemenea, fructele mai conțin și tocoferol și vitaminele din complexul B.
Mai mult, acestea au în compoziția lor și bioelementele necesare organismului nostru, pe care le extrag din sol și apă.
Cerealele
Există două derivate foarte importante în această grupă: cerealele integrale și cele rafinate. Cerealele integrale sunt cele cărora nu li s-a îndepărtat învelișul exterior al bobului și nici germenii. Acestea reprezintă o sursă foarte importantă de carbohidrați, fibre, grăsimi sănătoase, vitamine, minerale, enzime vegetale, hormoni și sute de fitochimicale.
Cerealele rafinate sunt cele care pierd învelișul exterior, tărâța și germenii, rămânând astfel fără substanțele nutritive și fibre.
Pâinea albă, orezul alb, pastele făinoase albe sunt produse rafinate. Pâinea și pastele integrale, orezul brun, orezul sălbatic, floricelele de porumb, quinoa, fulgii de ovăz sunt exemple de cereale integrale.
Citeste si: Cu ce poți înlocui PRAFUL DE COPT
Carne, pui, pește și ouă
Carnea, puiul, peștele și ouăle au în compoziție o mulțime de proteine, necesare pentru creșterea, repararea și întreținerea componentelor organismului nostru.
Exemple: Carnea de porc, vită, pasăre, ouăle, peștele și crustaceele, nucile, semințele și soia. Leguminoasele, bogate în proteine vegetale, pot fi incluse atât în această grupă, cât și în cea a legumelor.
Care este importanța alimentației corecte. Lactatele
În compoziția lactatelor se găsesc cantități impresionante de calciul și proteine. Laptele degresat, iaurtul, telemeaua și alte tipuri de brânză cu o valoare scăzută a grăsimilor oferă organismului o cantitate semnificativă de proteine și calciu.
De exemplu, o cană de iaurt degresat oferă o treime din aportul zilnic de calciu recomandat, notează medicii.
Multe tipuri de lactate sunt bogate în vitamina D, foarte importantă pentru organismul nostru. Aceasta contribuie la sănătatea oaselor datorită rolului ei de a facilita absorbția calciului.
„Pentru mine, ca medic nutriționist, laptele este un aliment miraculos, care trebuie să facă parte obligatoriu din dieta oricărei persoane, indiferent de vârstă, siluetă sau tipul de activitate fizică pe care o desfășoară. Sau altfel spus, laptele este esențial pentru copii și sportivi, laptele ne protejează de obezitate și este alimentul perfect pentru seniori”, este mesajul postat de Mihaela Bilic pe contul ei oficial de Facebook.