Care este importanța alimentației corecte. 5 grupuri principale de alimente

Care este importanța alimentației corecte. 5 grupuri principale de alimente
Care este importanța alimentației corecte. 5 grupuri principale de alimente

Proteinele, lipidele și carbohidrații reprezintă cele trei mari categorii de substanțe care ne ajută să ne încărcăm zilnic cu energie. Acestea nu se găsesc ca atare în natură, ci sunt incluse în compoziția diverselor alimente. Descoperă, mai jos, care sunt grupurile cele mai importante.

Există 5 grupuri alimentare de bază și anume legumele, fructele, cerealele și produsele lactate. Nu sunt alimente care să conțină absolut toate substanțele nutritive în cantitățile de care avem nevoie. În aceste condiții, pentru a avea o alimentație corectă, omul trebuie să consume o largă varietate de alimente.

Citeste si: Cu ce se mănâncă fructul kaki. De ce i se spune "mărul orientului"

Care este importanta alimentatiei corecte
Care este importanta alimentatiei corecte[Sursa foto: PixaBay]

Care este importanța alimentației corecte. Legumele

Legumele sunt surse excelente de vitamine, minerale și fibre. Medicii recomandă, pentru alimentația celor mici, cartofi dulci, morcovi, fasole verde, mazăre, broccoli, conopidă și cartofi. În general, toate legumele verzi sunt extrem de benefice pentru organismul uman. Indiferent dacă sunt proaspete, congelate sau conservate, acestea aduc aportul zilnic necesar de vitamine și minerale.

Legumele roșii și portocalii sunt, de asemenea, foarte importante în alimentația noastră. Acestea sunt bogate în beta-caroten, substanță regăsită în tomate, ardei roşii, gogoşari, morcovi, cartofi dulci și dovleac.

Legumele amidonoase, care se transformă parțial în zahăr odată ce sunt metabolizate, sunt cartofii, porumbul și mazărea verde.

Citeste si: Cu ce poți înlocui PÂINEA. Ce alternative poți găsi cu ușurință

Care este importanta alimentatiei corecte
Care este importanta alimentatiei corecte[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Fructele

Fructele reprezintă surse importante de vitamine, minerale și fibre. Acestea pot fi consumate atât proaspete, cât și sub formă de sucuri 100% naturale. Medicii recomandă consumul merelor, perelor, prunelor sau altor fructe de acest fel cu coajă, deoarece reprezintă o sursă importantă de vitamine.

Portocalele, mandarinele, lămâile, strugurii, merele, prunele, cireșele, afinele și murele conțin cantități importante de vitamina P, iar fructele cu pulpă și coajă colorată (mai ales în galben, portocaliu, roșu și maroniu) conțin cantități mari de caroten. De asemenea, fructele mai conțin și tocoferol și vitaminele din complexul B.

Mai mult, acestea au în compoziția lor și bioelementele necesare organismului nostru, pe care le extrag din sol și apă.

Au cantități impresionante de potasiu, calciu, magneziu, fier, sodiu, sulf, clor precum și toate oligoelementele.

Cerealele

Există două derivate foarte importante în această grupă: cerealele integrale și cele rafinate. Cerealele integrale sunt cele cărora nu li s-a îndepărtat învelișul exterior al bobului și nici germenii. Acestea reprezintă o sursă foarte importantă de carbohidrați, fibre, grăsimi sănătoase, vitamine, minerale, enzime vegetale, hormoni și sute de fitochimicale.

Cerealele rafinate sunt cele care pierd învelișul exterior, tărâța și germenii, rămânând astfel fără substanțele nutritive și fibre.

Pâinea albă, orezul alb, pastele făinoase albe sunt produse rafinate. Pâinea și pastele integrale, orezul brun, orezul sălbatic, floricelele de porumb, quinoa, fulgii de ovăz sunt exemple de cereale integrale.

Citeste si: Cu ce poți înlocui PRAFUL DE COPT

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Care este importanta alimentatiei corecte
Care este importanta alimentatiei corecte[Sursa foto: PixaBay]

Carne, pui, pește și ouă

Carnea, puiul, peștele și ouăle au în compoziție o mulțime de proteine, necesare pentru creșterea, repararea și întreținerea componentelor organismului nostru.

Exemple: Carnea de porc, vită, pasăre, ouăle, peștele și crustaceele, nucile, semințele și soia. Leguminoasele, bogate în proteine vegetale, pot fi incluse atât în această grupă, cât și în cea a legumelor.

Care este importanța alimentației corecte. Lactatele

În compoziția lactatelor se găsesc cantități impresionante de calciul și proteine. Laptele degresat, iaurtul, telemeaua și alte tipuri de brânză cu o valoare scăzută a grăsimilor oferă organismului o cantitate semnificativă de proteine și calciu.

De exemplu, o cană de iaurt degresat oferă o treime din aportul zilnic de calciu recomandat, notează medicii.

Multe tipuri de lactate sunt bogate în vitamina D, foarte importantă pentru organismul nostru. Aceasta contribuie la sănătatea oaselor datorită rolului ei de a facilita absorbția calciului.

„Pentru mine, ca medic nutriționist, laptele este un aliment miraculos, care trebuie să facă parte obligatoriu din dieta oricărei persoane, indiferent de vârstă, siluetă sau tipul de activitate fizică pe care o desfășoară. Sau altfel spus, laptele este esențial pentru copii și sportivi, laptele ne protejează de obezitate și este alimentul perfect pentru seniori”, este mesajul postat de Mihaela Bilic pe contul ei oficial de Facebook.

 


Citește și:

Puseurile de creștere la bebeluși – ce ar trebui să știe părinții?

Care este diferența între OREZ și RISOTTO

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies