Cât de dăunătoare este, de fapt, guma de mestecat? Specialiştii trag un semnal de alarmă!

Cât de dăunătoare este, de fapt, guma de mestecat? Specialiştii trag un semnal de alarmă!
Cât de dăunătoare este, de fapt, guma de mestecat? Specialiştii trag un semnal de alarmă!

Cât de dăunătoare este, de fapt, guma de mestecat? Medicii stomatologi trag un semnal de alarmă!

Mulți dintre noi consumă aproape zilnic gumă de mestecat și nu sunt la curent cu modul în care aceasta afectează sănătatea dinților. S-au creat nenumărate mituri în jurul acestui subiect, despre beneficiile ori efectele nedorite ale acestui aliment. Medicii stomatologi ne spun adevărul despre unul din cele mai consumate produse din supermarket-urile de pretutindeni.

Guma de mestecat în diferite forme a existat încă din cele mai vechi timpuri.

Dacă în Antichitate oamenii mestecau seva unor arbori, baza folosită în prezent pentru majoritatea gumelor de mestecat este un amestec de materiale sintetice, arome, culori și îndulcitori.

Citeste si: A slăbit 60 de kilograme după o operaţie de micşorare a stomacului! Povestea incredibilă a tinerei, în exclusivitate, pe kfetele.ro

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Cât de dăunătoare este, de fapt, guma de mestecat? Accentuează, practic, demineralizarea dinților prin menținerea unui ph salivar scăzut și favorizează apariția cariilor 

Guma de mestecat ne împrospătează respirația neutralizând mirosurile neplăcute, însă este bine să o consumăm doar câteva minute și nu ore întregi. Stimulează secreția salivară și neutralizează aciditatea apărută dupa masă, având astfel rol anti-carie prin reechilibrarea proceselor de mineralizare și demineralizare apărute în cursul meselor.

Din păcate, multe produse de acest tip conțin zahăr, pentru a le face mai gustoase. Acesta accentuează practic demineralizarea dinților prin menținerea unui ph salivar scăzut și favorizează apariția cariilor. Deci într-un final, rezultatul pozitiv al stimulării secreției salivare este practic anulat de zahărul din compoziție ”, explică medicul stomatolog.

Citeste si: Machiaj perfect, rapid, și trucuri pentru rezistență. Dacă faci asta, vei arăta ca „scoasă din cutie” toată ziua!

Nu mestecăm gumă și fumăm în același timp

Renunțarea la guma de mestecat ar fi o alegere optimă. Dacă vrem să păstrăm însă acest obicei, e important să alegem variantele fără zahăr. De asemenea, nu trebuie să asociem mestecatul gumei cu fumatul, dar nici să credem că aceasta poate înlocui periajul dentar.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Pentru consumatorii de gumă de mestecat, cea mai bună variantă de consum este cea a produselor care nu conțin zahăr, iar momentul optim consumului ar fi după mese. De asemenea, trebuie ținut cont de faptul că gumele de mestecat conțin așa numitele “E-uri” alimentare care sunt nocive pentru organism dacă sunt consumate în cantitate mare. Nu trebuie să asociem mestecatul gumei cu fumatul, pentru că efectele nocive ale acestuia sunt potențate.

În ultimul rând trebuie menționat faptul că aceste gume de mestecat nu vor înlocui niciodată un periaj dentar corect realizat și că în lipsa acestuia, efectele pozitive ale gumei de mestecat sunt aproape nule, cele negative fiind pe primul loc ”, recomandă medicul stomatolog Adrian Mina.

 



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Lygia Alexandrescu: Minus 3 Kg - Dieta de recuperare dupa Sarbatori

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies