Salata orientală este un preparat extrem de ușor de gătit și foarte gustos, preferat chiar și de cei mici. Ingredientul cheie pentru această rețetă este cartoful, legumă care are o mulțime de beneficii asupra organismului nostru. Citește, mai jos, cât timp se fierb cartofii pentru salata orientală și cum poți pregăti cea mai simplă și delicioasă rețetă.
Salata orientală se poate pregăti cu o varietate de legume, condimente și sosuri, însă alimentul care va sta întotdeauna la baza acesteia este cartoful. Această legumă are în compoziția sa cantități considerabile de fibre, potasiu, vitamina C, vitamina B6, calciu și magneziu, toate fiind foarte importante în menținerea sănătății vaselor de sânge și în prevenirea formării cheagurilor de sânge.
Citeste si: Cât timp fierbi corect un OU. “Oul este cu siguranță alimentul vedetă al unui mic dejun sănătos.
Beneficiile cartofului
Pentru a beneficia la maximum de toate aceste proprietăți, trebuie să îi consumi fierți, nu prăjiți sau copți, fiindcă vitaminele și mineralele își vor pierde efectul.
„Sunt o sursă excelentă de vitamina D, esențială pentru sănătatea oaselor, inimii, pielii, dinților, pentru întărirea sistemului imunitar, creșterea nivelului de energie, îmbunătățirea stării de spirit și sprijinirea glandei tiroide.
De asemenea, este bine să știm că această legumă conține substanțe care accelerează eliminarea excesului de colesterol din sânge și împiedică formarea depunerilor de colesterol pe pereții vaselor de sânge. Medicii nutriționiști recomandă includerea regulată în dieta, deoarece reduce riscul de ateroscleroză și alte tulburări cardiace.
Cartofii au efect antiinflamator
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Utilizat în formă crudă, cartoful este benefic pentru ameliorarea diferitelor dureri sau inflamații articulare.
Responsabilă pentru efectul antiinflamator este colină conținută de cartof.Cartofii sunt benefici pentru piele
Vitaminele și minerale din cartof ajută pielea să fie mai tânăra și mai strălucitoare, fiind de asemenea un ingredient excelent și pentru a prepara măști pentru ten. Zdrobiți un cartof crud, amestecați-l cu miere și aplicați-l direct pe ten pentru a-l hrăni și curată de impurități.
Ajută la îmbunătățirea funcției vizuale
Consumul de cartofi este foarte bun și la îmbunătățirea funcției vizuale, datorită vitaminei A, spun medicii nutriționiști.
Cât timp se fierb cartofii pentru salata orientală
Pentru salata orientală trebuie să folosești cartofi noi, curățați de coajă și tăiați în cubulețe. Dacă vrei ca aceștia să fie moi, este necesar să îi pui la fiert tăiați. Important în consumul cartofilor fierți este să păstrezi pe cât posibil toate vitaminele și mineralele acestuia, iar cea mai bună variantă este să adaugi, în apa clocotită, un praf de sare. În cazul în care preferi mâncărurile mai sărate, poți adăuga și o jumătate de linguriță de sare, dar doar la o cantitate mai mare de cartofi.
„Cartoful fiert în coajă sau copt în coajă are un indice glicemic scăzut, pe când, daca îl fierbem decojit și îl conumăm sub formă de piure, indicele gricemic crește” , spune Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog.
Cartofii pentru salata orientală fierb timp de aproximativ 20 de minute.
Rețetă salată orientală
Ingrediente:
- 200 de grame de măsline
- 2-3 castraveți proaspeți sau murați
- 3-4 fire de ceapă verde sau 1 ceapă roșie mare
- 0,5 kg de cartofi
- sare, piper, coriandru, bobițe de muștar
- ulei de masline, oțet balsamic sau zeama de la o lămâie
Mod de preparare:
Primul pas este să decojesti cartofii fierți, iar mai apoi să tai ceapa verde mărunt. Dacă ai fiert cartofii deja decojiți și i-ai tăiat în cubulețe, îi poți adăuga direct într-un bol încăpător. Ulterior, tăi cubulețe sau felii subțiri castraveții, adaugi uleiul de măsline, bobițele de muștar, zeama de lămâie, coriandrul, piperul și sarea. Amestecă totul și lasă la figider timp de aproximativ 15 minute înainte de servire. Poftă bună!