Ce este fericirea? Iată o întrebare la care au încercat să răspundă nenumăraţi filosofi, psihologi şi oameni de ştiinţă în decursul istoriei. Cu toate acestea, fericirea este ceva ce prinde cu adevărat greutate doar într-o viziune proprie, asumată de fiecare dintre noi, dupa dorintele si asteptarile pe care le avem.
Martin Seligman, un important cercetător în domeniul psihologiei pozitive şi autor al cărţii „Authentic Happiness”, afirmă că fericirea este compusă din trei elemente: plăcerea, integrarea şi semnificaţia.
Mai exact, plăcerea se referă la sentimentele pozitive pe care le ai, integrarea- la capacitatea de a interacţiona conform dorinţelor tale cu cei din jurul tău, iar semnificaţia- puterea de a da acţiunilor tale, muncii de exemplu, un sens cât mai înalt.
Mai există de asemenea un element foarte important când vorbim despre fericire. Majoritatea oamenilor ar spune că bogaţia de exemplu sau iubirea te ajută să fii fericit.
Răspunsul oamenilor de ştiinţă este însă uşor diferit.
Pe baza mai multor studii, psihologul Sonja Lyubomirsky a ajuns la concluzia că fericirea depinde în proporţie de 50% de genele noastre, 10% de circumstanţele vieţii, iar 40% de propriile noastre acţiuni.
Astfel, continuă specialiştii, o modalitate bună de a deveni mai fericiţi este să cultivăm emoţii şi gânduri pozitive. Gândurile pozitive, adaugă psihologii, nu sunt abordări naive în legătură cu problemele inerente ale vieţii, ci un mecanism de apărare a sistemului nervos.
citeste continuarea pe pagina urmatoare >>>