Ce este sindromul intestinului iritabil. „Există o legătură serioasă între intestin și problemele psihologice”

ce este sindromul intestinului iritabil
Ce este sindromul intestinului iritabil

Sindromul intestinului iritabil este o afecțiune comună, cu care se confruntă destul de multe persoane. Această boală apare din diverse cauze, însă din fericire există și remedii pentru ea.

În cadrul emisiunii, „Apel la consilier”, difuzată pe Kanal D, gastroenterocologul Erdem Kocak a explicat care sunt simptomele acestei afecțiuni, cum se manifestă, dar și cum se poate trata.

Ce reprezintă sindromul intestinului iritabil

simptome colon iritabil
Care sunt simptomele colonului iritabil[Sursa foto: Freepik]

Citeste si: Totul despre infertilitate. O problemă tot mai des întâlnită în rândul cuplurilor

Majoritatea persoanelor s-au confruntat, măcar o dată în viață cu dureri de burtă.

În unele cazuri, aceste simptome persistă și se ajunge la amplificarea lor, ajungând și la alte efecte negative.

„Sindromul intenstinului iritabil este o boală funcțională. Tractul gastro-intestinal nu este un organ care stă, în mod normal. Este un organ care se mișcă prin contracție și relaxare.  Uneori avem probleme cu privire la aceste contracții și relaxări. Dacă contracțiile sunt prea frecvente, apare diareea, dacă sunt prea rare, apare constipația și numim acest lucru sindrom de colon iritabil.

Sindromul de intestin iritabil este întâlnit de 2 până la 4 ori mai frecvent la femei, decât la bărbați.”, a declarat specialistul.

Conform studiilor, în special după anul 2020, rata persoanelor de peste 50 de ani, care suferă de cancer la colon, a scăzut. Cu toate acestea, dacă ne raportăm la cei cu vârsta cuprinsă între 40-50 de ani, care se confruntă cu această boală, numărul lor a crescut.

De ce apare sindromul intestinului iritabil

sindrom intestin iritabil
Ce a recomandat medicul, celor care se confruntă cu această afecțiune[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Polipul endometrial poate fi cauza problemelor de sarcină?

Medicul a explicat că stilul de viață joacă un rol foarte important în acest caz.

Așadar, o alimentație nesănătoasă crește riscurile apariției acestei boli. De asemenea, sedentarismul conduce o persoană către afecțiunea colonului. Mai mult, mâncarea de tip fast-food afectează extrem de rău, fiind una din cauzele confruntării cu acest sindrom.

„Se știe clar că alimentația nepotrivită afectează intestinele într-un mod negativ. De asemenea, o viață sedentarp, fără exerciții fizice și obezitate, provoacă cancer de colon. Unele alimente exerbează boala, în special în sindromul intestinului iritabil.

Boala inflamatorie intestinală, colita ulcerativă și boala Crohn sunt boli foarte grave, iar acești pacienți trebuie să acorde atenție dietei lor, deoarece dacă nu se alimentează corect, boala poate deveni activă.”, a precizat doctorul.

Gastroenterocologul a mărturisit că nu doar mâncarea și sportul au un rol important pentru această afecțiune, ci și psihicul pacientului. Așadar, stările de stres și anxietate pot produce mai mult rău persoanelor care se confruntă deja cu această boală.

„Dieta bogată în grăsimi, un consum ridicat de carne, un consum ridicat de țigări și alcool, un consum prea mare de alimente gata preparate, un consum prea mare de alimente procesate, cauzează cancer de colon. Atunci când consumăm astfel de alimente, flora noastră intestinală este afectată. Mai ales în sindromul intestinului iritabil, problemele psihologice, anxietatea și stresul afectează boala, dar nu o și cauzează. Există o legătură serioasă între intestin și problemele psihologice.”

, a povestit medicul.

Cum tratăm sindromul intestinului iritabil

cauze intestin iritabil
Care sunt cauzele afecțiunii intestinului iritabil[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

Citeste si: Totul despre paradontoză. „Deja este un semn inflamator”

Specialistul a punctat faptul că sindromul de intestin iritabil nu provoacă cancer de colon, deși majoritatea celor care se confruntă cu această problemă, cred că vor face cancer. De asemenea este foarte important ca orice persoană trecută de 50 de ani, să facă o examinare colonoscopică, pentru a depista posibilele probleme. Datorită tehnologiei avansate, sindromul de intestin iritabil poate fi tratat atât cu ajutorul medicamentelor, cât și prin intermedii chirurgicale, cu cuțite speciale.

„Trebuie să diagnosticăm boala înainte de tratament, dacă pacientul are sindrom de colon iritabil, boala inflamatorie a intestinului, cancer de colon sau sinfrom de colon hipermeabil. După aceea, este obligatoriu tratamentul orientat pe diagnostic. Dacă este un caz de boală inflamatorie intestinală, tratamentul începe de la un tratament medicamentos, tratament injectabil, până la tratament chirurgical. De asemenea, poate cel ma important punct al tratamentului în sindromul intestinului iritabil, este explicarea bolii pacientului. În acest caz, cunoașterea de către pacient a bolii, asigură 50% din vindecare.”, a declarat doctorul.

 

 



Citește și:

Invitată la o nuntă? 5 coafuri pe care le-ai putea purta

De ce ne trezim obosiți. Totul despre calitatea somnului. ”Sistemul nervos central este cel care coordonează organismul nostru.”

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies