3. Sindromul Capgras: incapacitatea de a recunoaşte un apropiat
Nimeni nu ştie care sunt cauzele acestei tulburări psihice. Cei care suferă de sindromul Capgras sunt convinşi că o persoană foarte apropiată lor (de obicei părinţii sau soţul ori soţia) a fost înlocuită de un impostor.
Practic, pacientul poate percepe feţele şi recunoaşte că acestea îi sunt familiare, dar respectivul chip nu le stârneşte sentimentul de familiaritate. Din moment ce legătura emoţională este distrusă, bolnavul este convins că persoana în cauză nu poate fi cine pretinde că este.
4. Criptomnezia, plagiatul inconştient
Cum ar fi să te uiţi la filmul „Tăcerea mieilor” şi să fii convins că acţiunea din film ţi s-a întâmplat ţie? N-ar fi prea plăcut, nu-i aşa? Ei bine, cei care suferă de criptomnezie păţesc asta frecvent.
Ei nu sunt capabili să distingă între evenimentele pe care le-au trăit personal şi cele din vis, pe care le-au citit sau auzit.
Practic, pacienţii uită sursa informaţiei, iar apoi nu-şi mai pot da seama dacă o idee sau o experienţă le aparţine lor sau unei alte persoane.
5. Sindromul „Alice în Ţara Minunilor” sau realitatea deformată
Una dintre cele mai bizare tulburări psihice este sindromul „Alice în Ţara Minunilor”. Botezată după celebra carte a lui Lewis Carroll, boala are manifestări la fel ce ciudate ca întâmplările din carte.
Pacientul are o imagine total distorsionată a realităţii. El percepe obiectele din preajmă ca fiind mult mai mari sau mai mici decât sunt în realitate.
Distanţa şi spaţiul sunt, la rândul lor, deformate, iar uneori chiar şi timpul este perceput în mod distorsionat. La fel ca personajul Alice, cei care suferă de acest sindrom trăiesc într-o realitate în continuă schimbare şi nu pot fi siguri pe nimic din ce-i înconjoară.
Totuşi, toate aceste procese se petrec doar la nivelul minţii, sistemul senzorial fiind perfect sănătos.
Sursa: Incredibilia.ro