Multă lume folosește fasolea boabe în multe preparate, precum ciorba de fasole, mâncarea de fasole cu ceapă și morov, fasole bătută. Indiferent de felul în care se gătește, ea trebuie fiartă corespunzător înainte de proces. Iată ce trebuie să faci cu fasolea boabe înainte să o pui în oală, ca să fiarbă mai rapid!
Unele gospodine au renunțat treptat să mai prepare fasole, din cauza faptului că acest ingredient se fierbe foarte greu. Este bine știut faptul că apa trebuie schimbată de trei ori, iar în timpul procesului de preparare este nevoie de ceva mai multă atenție, pentru a nu da în fiert. Românii au început să își schimbe obiceiurile când vine vorba de mâncare după venirea sezonului rece, iar acum mulți dintre ei mănâncă preparate mai grele și care conțin foarte multe sosuri.
Citeste si: Ce ingredient trebuie pus în mâncarea de fasole pentru a nu te balona
Citeste si: Cât timp fierbe năutul. Care este secretul pentru acestă leguminoasă?
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Așadar, fasolea uscată boabe trebuie ținută la înmuiat în apă rece cu 4 sau chiar 8 ore înainte de a fi pusă la fiert. Coaja fasolei o să se facă în timpul fierberii mai moale, iar interiorul său va fi gata mai rapid. Totodată, este nevoie să se adauge în apă o jumătate de linguriță de bicarbonat și un strop de sare în prima apă, înainte să se pună oala pe aragaz. După ce a stat la înmuiat, fasolea trebuie clătită sub un jet rece de apă de cel puțin trei ori, moment în care cojile vor începe să cadă. Cu cât se înmoaie mai bine, cu atât ele vor fi mai ușor de mâncat.
Rețetă ușoară pentru o ciorbă de fasole excepțională
Ingrediente:
-400 g fasole boabe
-2 cârnați afumați sau 2-300 g
-1-2 morcovi-cam 250 g
-1 ardei gras mare
-3 linguri ulei
-2 cepe-cam 300 g
-1 lingură de bulion pastă de roșii și ardei
-200 ml suc de roșii
-1 linguriță sare
-1 vârf de cuțit piper
-cimbru un vârf de linguriță (opțional)
-pătrunjel
și mărar verde, câte jumătate de legătură
Se acrește cu: oțet, zeamă de varză, borș, corcodușe
Mod de preparare
1. Pentru început, se trag la tigaie legumele alături de cârnații afumați.
2. Se adaugă sarea și sucul de roșii, care poate fi făcut în casă sau cumpărat de magazin.
3. Mai apoi, se bagă fasolea după ce a fiert în trei ape, spre final adăugându-se zeama de varză sau borș.
4. În final, se servește cu pătrunjel proaspăt și pâine de casă, pentru un gust excelent.
Citeste si: Cât timp se fierbe fasolea boabe. Ce beneficii are fasolea