Ce reprezintă sărbătoarea Floriilor. „Sărbătoarea Floriilor este cea a intrării Domnului în Ierusalim"

Ce reprezinta sarbatoarea Floriilor
Ce reprezinta sarbatoarea Floriilor

Floriile reprezintă cea mai importantă sărbătoarea care vestește apropierea Paștelui, simbolizând totodată intrarea Domnului în Ierusalim. Descoperă care sunt superstițiile legate de această mare sărbătoarea a primăverii.

Duminica Floriilor reprezintă una dintre cele 12 sărbători împărătești din cursul anului bisericesc. Aceasta deschide săptămâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paști, cunoscută și sub numele de „Săptămâna Mare", după cele 40 de zile de post. Din punct de vedere liturgic, din aceasta zi începe Săptămâna Patimilor, în amintirea cărora în biserici se oficiază în fiecare seară Deniile.

Citeste si: Ce înseamnă Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. "Este săptămâna în care ne reamintim ultimele zile din viața Mântuitorului. În Săptămâna Mare, fiecare zi are un înțeles și un mesaj foarte clar"

Ce reprezinta sarbatoarea Floriilor
Ce reprezinta sarbatoarea Floriilor[Sursa foto: PixaBay]

Ce reprezintă sărbătoarea floriilor

„Sărbătoarea Floriilor este cea a intrării Domnului în Ierusalim, împlinind profeţia venirii în lume a Celui aşteptat ca chip/icoană a(l) blândeţii părinteşti dumnezeieşti. Intră călare nu precum un biruitor omenesc, pe cal de luptă, impunător prin forţă, ci ca om smerit venind în mijlocul celor prea iubiţi ai lui, pe mânzul asinei. Nu vor striga pietrele, ci vocile bucuroase ale copiilor, întâmpinându-L cu ramuri pe drumul ce avea să Îl poarte spre Pătimire.

De aici şi noi, generaţie după generaţie, întâmpinăm liturgic pe Domnul cu ramuri, actualizând primirea ce I s-a făcut odată. Îl primim cât putem fi noi de copii, în această duminică şi în toată viaţa noastră”, a spus Pr. Răzvan Ionescu.

Încă din cele mai vechi timpuri, tradiția aducerii la biserica în ziua de Florii a unor crenguțe tinere de salcie, măslin, curmal sau palmier a primit o simbolistică aparte, menținută până în prezent.

Sărbătoarea Floriilor este plină de tradiții și obiceiuri, fiind totodată încărcată de simboluri. Toatea acestea diferă de la o regiune la alta, însă sunt câteva pe care le respectă toți credincioșii.

Citeste si: ȘTIAI: Ce nu ai voie să faci înainte de împărtășanie? "Acest lucru are drept urmare o uşurare a trupului, dar şi a patimilor în acelaşi timp"

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Ce reprezinta sarbatoarea Floriilor
Ce reprezinta sarbatoarea Floriilor[Sursa foto: PixaBay]

„Personal nu Îl pot percepe pe Domnul aşteptând la cotitura destinului nostru ca să ne sancţioneze că nu am făcut cutare gest mecanic de slujire. Nu e în Duhul Lui. Nu avem deci obligativităţi fără de care ne paşte destinul rău. Domnul e bun. E minunat să aprindem o lumânare pentru cel adormit, dar nu din frică de pedeapsă în duminica de Florii, ci oricând putem.

Pentru că singurul dar primit e cel cu bunăvoire”, a mai spus preotul.

Sărbătoarea Floriilor are o însemnătate deosebită, având în vedere că marchează începutul celei mai importante săptămâni din postul Paștelui, Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. Paștele este o sărbătoare a primăverii în care întreagă natură reînvie și își urmează ciclul obișnuit. Sărbătoarea Floriilor este inspirată din acest punct de vedere de vechea sărbătoare a românilor, Floralia sau Florifertum, sărbătoarea închinată zeiței Flora, zeiță vegetației, fiind o sărbătoarea a fertilității.

Descoperă care sunt superstițiile legate de această mare sărbătoarea ce vestește Paștele

Citeste si: Cele 12 rugăciuni înainte de SPOVEDANIE. "Părinte, vreau să-mi faceţi o spovedanie generală"

Ce reprezinta sarbatoarea Floriilor
Ce reprezinta sarbatoarea Floriilor[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Tradiții și obiceiuri de Florii

Sărbătoarea intrării Domnului în Ierusalim și cea a zeiţei romane Flora s-au suprapus, de aici venind și denumirea populară pe care a primit-o. Astfel, pe lângă sărbătoarea creştină a intrării Mântuitorului în Ierusalim au apărut şi nenumărate obiceiuri şi tradiţii, atât în mediul rural, cât şi în cel urban.

În ziua de Florii, românii merg la biserică pentru a participa la slujba care amintește de intrarea Domnului în Ierusalim. Cu ei aduc crenguțe de salcie pe care le sfințesc ulterior preoții. Acestea se pun de regulă la icoane sau la uși. În momentul în care Iisus Hristos a intrat în Ierusalim, oamenii l-au întâmpinat cu crengi tinere care simbolizează, în același timp, și renașterea naturii.

În sâmbătă dinaintea Floriilor, cunoscută și sub denumirea de „Sâmbătă lui Lazăr”, fetele trebuie să planteze flori. Înainte de a se culca seara trebuie să își pună oglinda și cămașa pe care o vor purta în ziua de Paște sub un copac, fiindcă se spune în popor că vor avea norc în dragoste. Bărbații nu au voie să muncească în sâmbătă dinaintea Floriilor.

De Florii se mănâncă peşte, fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri.



Citește și:

Mic dejun cu avocado: 3 rețete rapide, sănătoase și savuroase

Ce mănânci de post. Care sunt preparatele care îți pot potoli foamea în perioada postului

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies