Tamaia este folosita de obicei in Biserica pentru sfintirea locului si a credinciosilor care participa la slujbele religioase. Putina lume stie insa ca tamaia este folosita ca leac pentru diverse boli de mii de ani si ca este facuta din rasina unui arbust numit Boswellia.
In ultimele doua decenii tamaia a fost readusa in atentia specialistilor si a publicului larg, prin evantaiul extrem de larg al afectiunilor pe care le poate ameliora sau chiar vindeca, conform boswellia.org. Tamaia este o rasina pe care arborele Boswellia o secreta pentru a-si vindeca ranile din scoarta. Acest copacel, caruia ii plac solurile calcaroase, este originar din Africa si Orientul Mijlociu. Recoltarea tamaiei utilizata in tratamentul medical se face doar de la patru varietati de Boswellia.
Pentru a forta secretarea acestei rasini, cei care o recolteaza fac incizii longitudinale si indeparteaza portiuni mici din scoarta subtire. Boswellia dirijeaza o cantitate de seva spre aceste locuri, pentru a-si astupa ranile. In contact cu aerul, lichidul albicios ia o forma solida, cu un colorit galben-brun, translucid.