Ce se pune pe tava de tăiere a moțului. Obiectele alese de copil vor reprezenta înclinațiile profesionale din viitorul lui

Ce se pune pe tava de tăiere a moțului. Obiectele alese de copil vor reprezenta înclinațiile profesionale din viitorul lui
Ce se pune pe tava de tăiere a moțului. Obiectele alese de copil vor reprezenta înclinațiile profesionale din viitorul lui

Iată ce se pune pe tavă de tăiere a moțului. Ce obiecte trebuie să pregătește pentru micuțul tău și ce semnifică fiecare obiect.

După tradiția botezului și a scăldatului de a doua zi, urmează tăierea moțului. Acest eveniment are loc după ce copilul împlinește vârsta de un an. Fiind una dintre cele mai vechi datini la români, tăierea moțului este o tradiție cu implicații religioase, prezentă în toate regiunile țării. După ritualul de tăiere a moțului, urmează ca cel mic să aleagă trei obiecte de pe tavă.

Ce se pune pe tava de tăiere a moțului

Conform tradiției, obiectele alese de copil vor reprezenta înclinațiile profesionale din viitorul lui. Acestea indică talentele pe care le va avea copilul.

Citeste si: CITEȘTE: Cât timp se fierb SUZETELE

Sfaturi utile pentru aranjarea tăvii

Pe tavă, se așază mai multe obiecte care simbolizează diferite domenii de activitate. De regulă, copilul alege obiectele care sunt mai colorate, mai lucioase sau care sunt mai interesante pentru el.

Iată câteva idei de obiecte pe care le puteți pune pe tăvița specială pentru tăierea moțului:

- carte, caiet;

- pix, stilou, creioane colorate;

- bani sub formă de bancnote sau monede;

- bijuterii: inele, coliere, cercei;

- verigheta;

- oglinda;

- pieptene, perie;

- icoana;

- ruj sau alte obiecte cosmetice;

- obiecte muzicale.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

În epoca modernă, se mai pun pe tavă și alte obiecte, cum ar fi cheile de la mașină, de la casă, telefoane mobile, stetoscop, termometru, unelte, vase de bucătărie, gadget-uri, pensula de pictură, țigări și altele.

Sfaturi:

Se recomandă ca pe tavă să fie aranjate maxim 10 obiecte.

Nu trebuie să puneți pe tavă obiecte foarte mici, care fie nu sunt văzute de copil, fie pot fi duse rapid la gură.

Nu sunt indicate nici obiectele prea mari sau grele, care sunt dificil de ridicat.

Tava ar trebui să fie aerisită și obiectele aranjate cât mai ordonat, astfel încât celui mic să-i fie ușor să aleagă.

Fiecare dintre obiectele prezente pe tavă trebuie să aibă o anumită simbolistică.

tava taiere mot

Citeste si: CITEȘTE: Ce se pune în apa de mir a bebelușului

Cum se aleg obiectele de pe tavă

Având în vedere că primele 3 obiecte alese de copil ii vor marca viitorul, acestea trebuie alese cu atenție, fiecare va avea o semnificație aparte:

- carte, caiet, pix sau stilou înseamnă că se va îndrepta spre o meserie care implică scrisul sau cititul, de exemplu: scriitor, jurnalist sau profesor;

- foarfeca indică înclinații spre profesia de frizer, hairstylist sau chiar croitor;

- stetoscopul sau termometrul indică înclinații spre medicină sau farmacie;

- uneltele pot indica pasiunea pentru reparații și meșterit;

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

- banii de hârtie sau monedele sunt semn de bogăție, belșug, indică înclinații spre servicii în domeniul bancar;

- cosmeticele indică o înclinație spre eleganță, spre o meserie de hairstylist;

- bijuteriile sunt simbolul bogăției;

- verigheta reprezintă stabilitate în relațiile sentimentale și o căsnicie durabilă;

- icoana indică înclinații spre credință, o relație specială cu Biserica sau în cazul băieților, meseria de preot;

- instrumentele muzicale indică o carieră în domeniul muzical;

- țigările sunt asociate cu viciile.

Citeste si: Ce fac, de fapt, preoții atunci când sfințesc aghiasma. Ce rugăciuni spun aceștia

Ce se pune pe tava la mot baiat

Părintele ne explică care este rolul naşilor de botez şi cum ar trebui să se implice aceştia în viaţa finilor:

„Naşii de cununie sunt aleşi dintre creştinii ortodocşi cununaţi ca să fie povăţuitori şi părinţi duhovniceşti tinerilor îndrăgostiţi care vor să se căsătorească. În decursul vieţii, naşii urmează să-i îndrume în orice problemă familială pentru ca aceştia să poată avea o viaţă creştină bineplăcută lui Dumnezeu. Se cuvine ca naşii de cununie să ţină o cât mai strânsă legătură cu finii, să-i viziteze şi să-şi împărtăşească gândurile finilor, iar finii să fie deschişi faţă de naşi şi astfel să aibă loc o conlucrare între cele două perechi.

Şi naşii să nu uite că ei înşişi trebuie să aibă o viaţă virtuoasă pentru a fi astfel un exemplu pozitiv în viaţa finilor. Iar naşii de botez sunt pentru cel nou-botezat asemenea unor părinţi spirituali care trebuie să-şi crească finul în credinţa ortodoxă. Se cuvine ca naşul de botez să aibă grijă ca finul să se împărtăşească cât mai des posibil, iar când copilul mai creşte, să îl înveţe cum să facă rugăciunea, cum să se închine în biserică, cât de important este să participe la slujbe şi alte asemenea aspecte ale unei vieţi creştine autentice.

Ei trebuie să vegheze şi ca în familia finului să fie o atmosferă de linişte şi pace, să se facă rugăciune, să nu fie certuri, pentru ca cel mic să aibă parte de o creştere armonioasă. Se mai respectă rolul naşilor în zilele noastre? Cu părere de rău, se observă că în ultima vreme tot mai multe persoane încearcă să respecte rânduiala exterioară a Bisericii, adică să găsească naşi sau să fie naşi pentru un copil sau o pereche, dar ignoră sau nu înţeleg care este adevărata responsabilitate în faţa finilor pe care şi i-au asumat ca fii duhovniceşti.”



Citește și:

Idei de coafuri simple pentru nuntă

De ce poartă femeile batic în biserică. „Purtarea baticului sau a unei năframe în orice împrejurare şi chiar de către fetele necăsătorite, este o influență orientală"

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies