Ce sunt anticoncepționalele. Ce rol au în viața unei femei și cum o pot afecta

Ce sunt anticoncepționalele
Ce sunt anticoncepționalele

Descoperă din rândurile următoare care sunt cele mai comune mituri și adevăruri despre anticoncepționale.

Anticoncepționalele sunt niște medicamente, care se iau în urma unei prescripții medicale. Acestea fac parte din categoria celor mai utilizate metode de contracepție și au ca rol blocarea ovulației, prevenind astfel apariția unei sarcini nedorite. Există o mulțime de mituri legate de folosirea anticoncepționalelor. De asemenea, pilulele contraceptive sunt de fapt niște medicamente, este foarte important să luăm legătura cu medicul ginecolog, care să ne prescrie tipul de anticoncepționale potrivite pentru noi și care să ne ofere toate detaliile necesare pentru o administrare corectă.

În cadrul unei emisiuni, doamna doctor Mona Zvâncă, medic primar obstetrică-ginecologie, a vorbit despre consumul de anticoncepționale, cum ne ajută aceste pilule, care sunt lucrurile de care trebuie să ținem cont atunci când le folosim, dar și alte detalii esențiale pe care orice femeie ar trebui să le cunoască.

Pilula trebuie luată în fiecare zi la aceeași oră

Ce sunt anticoncepționalele
Ce sunt anticoncepționalele[Sursa foto: freepik]

Potrivit specialistului în domeniu, există mai multe tipuri de anticoncepționale. În funcție de specificul fiecăreia, acestea trebuie de obicei luate la intervale de timp regulate pentru a evita dereglările hormonale. Astfel, este foarte important să luăm legătura cu un specialist în domeniu și să respectăm indicațiile acestuia referitoare la intervalul de timp specific administrării anticoncepționalelor.

Ideea este să menținem un nivel hormonal relativ constant.

Dacă o iei la ore extrem de diferite, automat vor fi fluctuații. Mai ales în primele săptămâni de utilizare, primele zile de utilizare, rata de eșec va fi mai mare .”, a explicat specialistul în domeniu.  

Anticoncepționalele produc cancer la sân

Potrivit specialistului în domeniu, consumul de anticoncepționale nu produce cancer la sân, acesta fiind doar un mit. De asemenea, există totuși un interval de timp de aproximativ 10 ani în care putem consuma anticoncepționale, iar ulterior se recomandă oprirea tratamentului.

 „ La femeile care au utilizat foarte mulți ani contraceptive orale combinate, înainte de a avea o sarcină, o naștere și de a alăpta, au avut o ușoară creștere în incidența cancerului de sân .”, a spus specialistul în domeniu.

Anticoncepționalele afectează fertilitatea

Citește și: Sindromul ovarelor polichistice și alimentația. Ce trebuie să evitați și să consumați în cantități moderate

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Ce sunt anticoncepționalele
Ce sunt anticoncepționalele[Sursa foto: freepik]

Specialistul în domeniu a infirmat afirmația potrivit căreia anticoncepționalele pot duce la infertilitate. Mai mult decât atât, există unele situații care pot duce la infertilitate, cum ar fi bolile cu transmitere sexuală, față de care anticoncepționalele nu ne protejează. În acest caz, este important să folosim atât anticoncepționale pentru a ne proteja de o sarcină nedorită, cât și prezervativ pentru a ne feri de anumite boli cu transmitere sexuală.

Efectul anticoncepționalului se oprește în momentul în care nu am mai luat pilula. Infertilitatea vine de la sechelele acestor boli cu transmitere sexuală, nu de la pilulă .”, a precizat specialistul în domeniu.  

După o anumită vârstă nu mai trebuie să iei anticoncepționale

Ce sunt anticoncepționalele
Ce sunt anticoncepționalele[Sursa foto: freepik]

Potrivit specialistului în domeniu, consumul de anticoncepționale după vârsta de 35-40 de ani nu mai este recomandat, acestea putând duce la apariția unor cheaguri de sânge în vase.

Nu este corect să iei anticoncepționale fără întreruperi

Specialistul în domeniu a precizat că administrarea de anticoncepționale cu întreruperi poate duce la un dezechilibru hormonal. Astfel, nu se recomandă să facem pauze scurte de 2-3 luni între administrarea pilulelor. Persoanele care au nevoie de aceste pastile, trebuie să le ia conform prescripțiilor medicului, iar atunci când nu mai avem nevoie de ele, pur și simplu încetăm tratamentul, fără a face pauză.

Toate anticoncepționalele sunt la fel

Citește și: Ce este endometrioza. Boala tăcută care afectează femeile

Citește și: Fetele se întorc împotriva Virginiei! „Se crede superioară față de noi!”. Aflați de ce a fost pusă la zid concurenta în „Casa iubirii” joi, 19 septembrie, de la 10:00 și 16:30, la Kanal D- kanald.ro

Citește și: Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere- stirilekanald.ro

Ce sunt anticoncepționalele
Ce sunt anticoncepționalele[Sursa foto: freepik]

Există foarte multe tipuri de anticoncepționale, care diferă din punct de vedere al compoziției, în funcție de cantitatea de hormoni, dar și în funcție de numărul de pilule și modul de administrare. În acest caz, specialistul în domeniu ne poate sfătui cu privire la anticoncepționalele potrivite pentru noi.

Anticoncepționalele ne protejează de infecțiile cu transmitere sexuală

Acesta este cel mai grav mit întâlnit în rândul persoanelor care nu au o educație sexuală. Este foarte important de știut că aceste contraceptive orale ne protejează de sarcină, dar nu și de bolile cu transmitere sexuală. În acest caz, pentru a ne proteja de bolile cu transmitere sexuală, este esențial să folosim prezervativul.

Dacă iei anticoncepționale, nu mai ai menstruație

Majoritatea formulelor de contraceptive prevăd o pauză în care este prevăzută o menstruație. Se poate și fără menstruație, dar nu este firesc în general .”, a explicat specialistul în domeniu.  

Pilulele contraceptive protejează 100% de sarcină

Ce sunt anticoncepționalele
Ce sunt anticoncepționalele[Sursa foto: freepik]

Potrivit specialistului în domeniu, toate metodele de contracepție au o rată de eșec. Astfel, atât în cazul anticoncepționalelor, cât și a altor metode de contracepție, nu există o protecție de 100% împotriva sarcinilor nedorite.

Te invităm și mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi și recomandări de la specialiști în domeniul sănătății, frumuseții și stilului de viață.



Citește și:

Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

Ce este fibromul uterin. Cauze, simptome și tratament. „Două milioane de femei au fibrom uterin”

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Cheloo de la Paraziții, antreprenor de succes! Cum a încasat aproape 1 milion de euro din afaceri

Astăzi, de la ora 20:00, în serialul ”Totul pentru familia mea”, difuzat la Kanal D Șoc total pentru Asiye

Moldo și Rebecca, apropieri la piscina din „Casa iubirii”! Cum a reacționat Antoni la imaginile cu cei doi concurenți

Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare


Cookies