Daca vrei sa mananci cozonac in post, incearca aceasta reteta delicioasa de cozonac de post.
Se acopera amestecul cu o bucata de panza curata si se lasa sa creasca, la caldura. Aceasta este "plamadeala", intre timp, intr-o cana de apa calda se dizolva cealalta ceasca de zahar si se adauga: cuisoare, scortisoara, sofran, coaja de lamaie, de portocale, zaharul vanilat.
Intr-un castron se pun margarina, restul de ulei si se amesteca, intr-un lighean mai marisor se pune faina, se adauga plamadeala, 1 cana de apa calda si restul de ingrediente (scortisoara, cuisoare etc). Aluatul trebuie sa fie cat mai moale. In timp ce il framantati, se pune putina margarina calda. Se framanta bine, timp de 30 de minute, pana ce aluatul scoate bule de aer. Se acopera cu un stergar si se lasa sa creasca la caldura.
Dupa ce a crescut si si-a dublat volumul, se pune in formele tinute la caldura si unse cu putin ulei. Se coc in cuptorul incalzit, timp de o ora.
Atentie insa, in forme cozonacul trebuie sa ocupe doar jumatate din volum.Se unge cu ulei, apa, zahar si se pun bucati de miez de nuca si stafide.