Doctorul Gheorghe Mencinicopschi a fost invitatul Simonei Dragomir în cadrul unei emisiuni în care s-a vorbit despre alimentația în post.
Profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi a fost invitatul Simonei Dragomir în cadrul unei emisiuni în care s-a vorbit despre alimentaţia în timpul postului. ”În post se fac foarte multe greșeli. Alimentele așa-zis de post, industrializate, pot ascunde foarte multe calorii și coloranți ce în realitate nu sunt de post.
Proteinele vegetale, de buna calitate, sunt cele care trebuie sa puna stapânire pe toata perioada postului. Valoarea nutriționala a proteinelor din leguminoase aduce mari beneficii organismului, astfel fasolea verde, lintea, mazarea pot asigura mese sațioase și extrem de gustoase. ”Boabele de fasole sunt extraordinare. Au efect cardioprotector foarte puternic. Exista persoane care au consumat toata viața lor aceste boabe și au o longevitate și o sanatate de fier”, spune profesorul, citat de ziaruldesanatate.ro.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Celebrul doctor Mencinicopschi răspunde la întrebarea: ”Cum să mâncăm corect în post?”
Iar ciupercile reprezinta nu numai o sursa inepuizabila de proteine, ci conțin și substanțe cu un rol foarte bine definit în stimularea sistemului imunitar. ”Nu înlaturați pielița de pe ciuperci, ne avertizeaza profesorul.
Postul corect reprezinta curațarea minții, a sufletului și a trupului. Carbohidrații, în special cei cu absorbție rapida, care sunt adesea consumați în aceasta perioada, nu fac decât sa aduca kilograme în plus, amintește ziaruldesanatate.ro. ”Chipsurile, cerealele îndulcite și mai toate derivatele din grâu se transforma într-un fel de bomboane, ce conțin doar calorii goale”, spune profesorul. Deși adesea ne fac cu ochiul, produsele de patiserie creeaza doar iluzia ca ne-au potolit foamea. În realitate, ele nu reprezinta alegerea corecta atunci când vrem sa luam o gustare. Nu ne hranesc, ci doar adauga grasime nesanatoasa corpului nostru. ”Cel mai bine ar fi sa mâncam pâna în 1.500 de kilocalorii. Ele trebuie apreciate dupa calitatea lor nutriționala, altfel dieta este înșelatoare. Degeaba înmagazinam calorii puține, daca ele ne îngrașa și ne îmbolnavesc”, a opinat dr. Mencinicopschi.
Citeste si: HOROSCOP. Cuplurile perfecte: aceste perechi de zodii sunt atât de puternice încât nimic nu le stă în cale
Citește și: Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere- stirilekanald.ro
Și cartofii, atât de des întâlniți în meniul nostru, pot face parte cu succes din mesele noastre de post. Cu o condiție: sa nu fie prajiți. ” Pregatiți în acest fel, mai ales în uleiuri ce nu rezista la prajit, cum este și cel de floarea-soarelui, ori într-un ulei folosit de mai multe ori, se degradeaza, eliminându-se substanțe cu potențial cancerigen. Mai mult decât atât, în cartof se poate genera o substanța cancerigena numita acrilamida, descoperita acum vreo 10-15 ani în studiile facute de cercetatorii suedezi”. În viziunea profesorului, varianta recomandata este cea a cartofului fiert sau copt. Daca coaja este subțire, cartoful copt poate fi consumat fara a o înlatura, substanțele conținute având un rol extraordinary și în detoxifiere, dar mai ales în scaderea colesterolului.
Legumele și fructele pot fi mese cu mari beneficii asupra corpului nostru. Bogate în fibre alimentare, în saruri și vitamine, ele ne pot da un plus de vitalitate și de sanatate, cu condiția de a fi pregatite dupa rețete autentice de post. ”Stimuleaza detoxifierea organismului începând de la nivel celular, pierdem în greutate, eliminam grasimea nesanatoasa, devenim mai vioi și mai plini de vitalitate”, a încheiat Mencinicopschi.