5 Rețete de post cu cartofi. Cele mai simple idei pentru masa de seară sau prânz

5 Rețete de post cu cartofi. Cele mai simple idei pentru masa de seară sau prânz
5 Rețete de post cu cartofi. Cele mai simple idei pentru masa de seară sau prânz

Cartofii se numără printre cele mai consumate legume în perioada postului, pentru că sunt foarte ușor de gătit și oferă senzația de sațietate. Descoperă, în rândurile de mai jos, 5 rețete de post cu cartofi pentru prânz sau cină care necesită puține ingrediente și doar câteva minute în bucătărie.

De-a lungul timpului, cartofii au fost subevaluați din punct de vedere al beneficiilor nutriționale, dat fiind faptul că medicii au pus accentul pe alimentele cu un conținut scăzut de carbohidrați în timpul dietelor, spre exemplu. Așadar, multe persoane au eliminat complet această legumă din alimentație, însă puțini știu faptul că are în compoziție o varietate de vitamine, minerale și fitochimicale, toate fiind benefice sănătății organismului nostru.

Mai mult decât atât, cartofii se numără printre puține legume care se potrivesc de minune cu aproape toate tipurile de alimente, iar dacă sunt gătiți dietetic, ajută cu mult organismul să facă față schimbărilor alimentare. Descoperă mai jos 5 rețete de post cu cartofi, perfecte pentru prânz sau cină:

Citeste si: Postul Paștelui 2022: Ce se mănâncă și ce nu. Sfaturi pentru o formă de invidiat

Retete de post cu cartofi
Retete de post cu cartofi[Sursa foto: PixaBay]

Mâncare de cartofi pentru post

Ingrediente:

- 5 cartofi
- 1 ceapă
- 1 ardei gras
- 1 morcov
- 2 linguri sos de roșii
- 2-3 linguri de ulei
- sare și piper după gust
- 1 linguriță de cimbru uscat
- mărar proaspăt (opțional)

Mod de preparare:

Pentru început, spală și curăță toate legumele, apoi toacă mărunt ceapa, ardeiul și morcovul. Cartofii trebuie tăiați cubulețe pentru a fierbe mai repede.

Ulterior, pune uleiul la încins într-o cratiță, adaugă ceapa și călește-o timp de aproximativ 2-3 minute. Adaugă morcovul și ardeiul până când se înmoaie. După ce s-au călit legumele, pune o cană de apă și lasa-le să fiarbă aproximativ 10 minute.

Mai apoi, adaugă cartofii tocați cubulețe. Este foarte important ca apa să acopere cartofii, pentru a nu transforma mâncarea într-o supă. Lasă la fiert până când cartofii sunt aproape gătiți, iar mai apoi adaugă bulionul, cimbrul, sarea și piperul. După ce oprești focul, poți adăuga și mărar proaspăt tocat.

Rețetă de post cu cartofi și ciuperci la cuptor

Ingrediente:

- 1 kg de cartofi
- 400 g de ciuperci proaspete
- 1 ceapă
- 2 căței de usturoi
- 5 linguri de ulei
- 25 g de maioneză de post
- 150 ml de apă
- sare și piper

Mod de preparare:

Curăță și spală cartofii, cepa, usturoiul și cipercile. Dacă ciupercile sunt congelate, este de recomandat să le treci prin apă rece după ce s-au topit.

Cartofii trebuie tăiați rondele și fierți în apă sărată până când se înmoaie (aproximativ 5 minunte de când ap a dat în clocot). Ceapa se taie în semi-rondele și se prăjește în ulei. După ce au stat aproximativ 2 minute, se adaugă și ciupercile.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Condimentează totul cu sare și piper după gust, iar mai apoi adugă usturoiul dat prin răzătoare. După ce s-au călit și ciupercile, adaugă maioneza de post, amestecă bine, iar mai apoi adaugă apa. Lăsă totul pe foc aproximativ 2 minute în timp ce amesteci constant.

Pune primul strat de cartofi într-o tavă din sticlă, iar mai apoi sosul de ciuperci. Continuă să formezi rândurile, tinând cont de faptul că cel deasupra trebuie să fie cu cartofi.

Încălzește cuptorul la 180-200 de grade și adaugă tava pentru aproximativ 25-30 de minute.

Citeste si: CITEȘTE: Ce poți să mănânci când te doare stomacul

Retete de post cu cartofi
Retete de post cu cartofi[Sursa foto: PixaBay]

Cartofi de post cu ceapă

Ingrediente:

- 1 kg cartofi
- 5 cepe
- mărar verde
- sare și piper după gust
- ulei

Mod de preparare:

Se curăță cartofii de coajă, se spală, se taie cuburi mai mari și se pun la fiert în apă cu sare. Ulterior, se scurg de apă și se lasă la temperatura camerei.

Între timp se curăță și ceapa, se taie felii și se pune la călit în ulei. Adaugă o ceașcă de apă caldă, iar când această a scăzut de jumătate se pun cartofii, se prăjesc puțin amestecând ușor să nu se sfărâme, iar mai apoi se adaugă sarea și piperul după gust. Mărarul trebuie tocat foarte fin, iar mai apoi adăugat pe deasupra.

Retete de post cu cartofi
Retete de post cu cartofi[Sursa foto: PixaBay]

Salată de cartofi cu maioneză de post

Ingrediente pentru maioneza de post:

-300 ml apă
- 3 linguri amidon
- 2 linguri zeama de lamâie
- 1 linguriță muștar
- sare și piper după gust
- o lingură ulei

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Ingrediente pentru salata de cartofi

- 1 kg cartofi
- ceapă verde (4 fire)
- măsline
- ardei la oțet
- sare și piper după gust

Mod de preparare:

Pentru început, spală bine cartofii și pune-i la fiert în coajă până când se pot pătrunde cu furculița. Între timp, ocupă-te de maioneză. Dizolvă amidonul în apă, iar mai apoi pune compoziția pe foc și amestecă până când se formează o pastă. Ulterior, scoate de pe foc și lasă să se răcească. Adaugă sarea, piperul, muștarul și zeama de lămâie, iar mai apoi amestecă cu mișcări lente și circulare. În tot acest timp, picură treptat uleiul până se incorporează bine și ajunge la consistența dorită.

Cartofii trebuie curățați de coajă, tăiați în cubulețe și adăugați într-un vas mare. Alături se pun și celelalte legume tăiate. Se adaugă mai apoi și maioneza și se amestecă ușor până se cuprind toate legumele.

Citeste si: CITEȘTE: Câte calorii ai voie să mănânci pe zi

Retete de post cu cartofi
Retete de post cu cartofi[Sursa foto: PixaBay]

Musaca de cartofi de post cu ciuperci

Ingrediente:

- 500 g de cartofi
- 500 g ciuperci
- 2 cepe
- 1 morcov
- 4 linguri ulei
- 50 g margarină
- 3 linguri sos de roșii
- pătrunjel
- sare şi piper după gust

Mod de preparare:

Pentru început, se curăță bine cartofii și se pun în apă la fiert cu tot cu coajă. Între timp, se adaugă puțin ulei într-o cratiță și se călește ceapa până devine aurie. Adaugă, mai apoi, cupercile tăiate feliuțe, împreună cu usturoiul, pătrunjelul și morcovul. Condimentează, după gust, cu sare și piper.

Pune cartofii tăiați rondele într-o tavă termorezistentă unsă cu margarină, adaugă ciupercile, iar la final adaugă ultimul strat de cartofi. Stropește totul cu suc de roșii și lasă musacaua la cuptor până când se rumenesc cartofii.

 



Citește și:

Plachetocrit crescut – semnificații și implicații clinice

Câte calorii are MĂMĂLIGA. "Cheia sănătăţii este diversitatea şi cumpătarea, puţin din toate e secretul unui organism în echilibru cu mediul în care trăieşte."

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies