La prima impresie, supa de găluște pare fi ușor de preparat, însă de multe ori nu ajungem la rezultatul final dorit! Iată ce rețetă trebuie să respecți și cât timp fierb găluștele pentru o supa care cu siguranță îți va aduce aminte de copilărie.
Secretele din bucătăriile bunicilor noștri sunt de aur și trebuie luate în calcul ori de câte ori ne punem șorțul și ne pregătim să gătim ceva. În vremurile moderne există nenumărate electrocasnice menite să ne scutească de anumite modalități de preparare, însă trebuie să ținem cont de faptul că în cazul rețetelor mai vechi trebuie să aplicăm învățăturile bunicilor pentru rezultatul dorit, cum este și în cazul supei de găluște.
Cât timp se fierb găluștele
Pentru a obține găluște pufoase, care ți se topesc în gură, ai nevoie de griș de calitate, cu o granulație uniformă, dar nu și foarte fină căci există riscul să se desfacă. Pentru găluște avem nevoie de două ingrediente: ou și griș. Multe persoane pun în compoziție bicarbonat de sodiu sau praf de copt, însă nu este recomandat, nu pentru că sunt toxice, ci pur și simplu pentru că nu este nevoie.
Grișul este o sursă excelentă de vitamina E și B, esențiale pentru sistemul imunitar. De exemplu, o ceașcă de griș uscat conține aproximativ 150 de calorii, mai exact 12% din necesarul zilnic de calorii al unui copil și 8% din necesarul unui adult obișnuit.
Grișul este făcut din grâu dur, deci se digera încet, lucru ce grăbește și prelungește senzația de sațietate, prevenind astfel pofta de mâncare excesivă.
O porție de griș bio conține nu mai puțin de 5,3 grame de proteine, esențiale pentru mușchii și pielea omului. Mai mult decât atât, grișul îmbunătățește funcția rinichilor datorită conținutului de potasiu.Toate aceste calorii provin din conținutul de carbohidrați din grâu, fiind o sursă bogată de energie, necesari oricărui tip de organism, indiferent de vârstă. Grâul are un conținut scăzut de grăsimi, putând fi astfel un aliment bun pentru cei care vor să slăbească.
Citeste si: CITEȘTE: Cât timp fierb perișoarele
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Rețetă supă de pui cu găluște. Cât timp se fierb găluștele
Ingrediente pentru supă
-o găină de aproximativ 2 kg
-2 morcovi
-1 praz
-1 țelină
-1 pătrunjel rădăcina
-2 cepe
-frunze de țelină
Ingrediente pentru găluște
-2 ouă
-140 grame griș
-sare
Mod de preparare:
Pentru început, curăță legumele sub jetul de apă rece și adaugă-le într-o oală mare. Carnea de pasăre poate fi preparată în diferite forme când vine vorba de supa de găluște. În acest caz, poți adăuga găina întreagă, după ce a fost curățată și, eventual, pârlită. Dacă preferi carnea mărunțită, este în regulă să o adaugi și pe bucăți (piept, pulpe, aripi, etc).
Se fierbe la focul cel mai mic minim 4 ore. Găină întreagă fierbe foarte încet și nu este nevoie să adunăm spuma deoarece nu se face. După ce supa este gata, se condimentează cu sare și piper după gust.
Cele două ouă se bat cu o furculiță câteva minute. Se adaugă sarea și se mai bate încă puțin.
Grișul se adaugă treptat în timp ce amestecăm în continuare cu furculița.
Lăsăm compoziția aproximativ 20 de minute la odihnit la temperatura camerei.Între timp ,adăugăm apă într-o jumătate de oală și punem puțină sare.
Lăsăm apa să fiarbă după care oprim focul. Cu o lingură formăm găluște și le dăm drumul în oală. Lăsăm la foc potrivit să fiarbă și din când în când turnam puțină apă rece peste găluște. După ce le-am lăsat la fiert maxim 10 minute, luăm găluștele și le adăugăm în oala cu supă. Se servește cu pătrunjel deasupra.
Citeste si: DESCOPERĂ: Cât timp se fierbe BROCCOLI. Beneficiile consumului de broccoli
Trucuri pentru găluște foarte pufoase
- Unii bucătari preferă să bată mai întâi albușul, peste care adaugă 1 lingură de apă rece, iar după ce albușul a devenit spumă îmbină cu gălbenușul. Ulterior, adaugă grișul cu grijă, astfel încăt albușul să nu se lase.
- Poți fierbe mai întâi găluștele într-un vas cu apă și abia după ce au prins formă să le transferi în supă.
- Pentru a nu se desface găluștele la fiert, unii bucătari adaugă în apa în care fierb găluștele înainte de a fi adăugate în supă o lingură de făină.
- Pentru cele mai pufoase găluște din griș poți adăuga o cană de apă rece după ce au fiert, apoi oprește focul și acoperă cu capac.