Ciorba de perișoare, dar și alte preparate care includ perișoarele sunt foarte preferate de majoritatea persoanelor.
Dar știi cât timp trebuie să fierbi perișoarele pentru a ieși cât mai bune? Află din rândurile următoare.
Citeste si: CITEȘTE: Cât timp se fierbe caracatița
Ce sunt perișoarele
Majoritatea persoanelor recunosc perișoarele din celebra ciorbă de perișoare, o ciorbă care este plăcută de foarte multă lume.
Perișoarele sunt un amestec preparat din carne. Carnea poate să fie ori de pui, de porc, de vită sau un amestec între carnea de porc și vită. La acest amestec se mai adaugă și ingredientele principale: orez, ceapă, ou, dar și cele care țin de gust, sare, piper și cimbru.
Citeste si: CITEȘTE: Cum să slăbești 6 kg in 7 zile cu SUPA de VARZĂ
Din ce se pot prepara perișoarele
Pentru ca perișoarele să iasă cât mai moi și mai bune, avem nevoie de următoarele ingrediente: 500 g carne tocată (de pui, porc, vită sau amestec porc-vită), 60-80 g de orez, o ceapă potrivită,
un ou, cimbru, pătrunjel, sare și piper. Acesta reprezintă amestecul pentru perișoarele din ciorbă, însă dacă vă doriți să faceți o altă rețetă care să includă perișoare, ingredientele pot fi altele.Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro
Modul de preparare în cazul perișoarelor folosite pentru ciorbă este unul foarte ușor.
Primul pas este de a pune la fiert aproximativ 500 de ml de apă ușor sărată, într-o oală. Atunci când apa clocotește, poți adăuga orezul și să-l ții aproximativ două minute. După acest interval de timp, iei orezul și îl scurgi, iar apoi îl clătești cu apă rece. După ce ai preparat orezul, este timpul pentru amestecul de carne.Prin urmare, adaugi la carne, ceapa tăiată mărunt, orezul prefiert, oul, verdeața, sarea și piperul (după gust).
Perișoarele se pot fierbe fie în aproximativ 20 de minute (dacă folosiți orez prefiert), fie în aproximativ 40 de minute (dacă folosiți orez nefiert).
Citeste si: CITEȘTE: Cât timp se fierb CREVEȚII
Rețeta de perișoare în sos de smântână
Ingrediente
Carne tocată de porc, vită sau pasăre (500 g), un ou, o ceapă mare (tocată fin), o jumătate de legătură de mărar și pătrunjel verde, o lingură de griș (pesmet sau mălai), ulei (2-3 linguri), smântână (400 g), sare, piper.
Opțional puteți adăuga un strop de nucșoară la sos și o lingură de făină.Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro
Mod de preparare
Primul pas este reprezentat de prepararea perișoarelor . Se pune într-un castron carnea tocată, peste care se adaugă ceapa tocată fin. Opriți o linguriță de ceapă pentru a o adăuga la sos. Apoi adăugați verdeața tocată, două lingurițe de sare, un vârf de linguriță de piper și grișul, apoi amestecați toate aceste ingrediente foarte bine. Dacă vă doriți să aveți perișoare mai pufoase, în această compoziție puteți adăuga două linguri de apă rece. Astfel, conținutul va deveni mai omogen și mai legat.
Următorul pas este să adăugați la fiert doi litri de apă. Formați apoi perișoarele cu mâinile umezite, însă puțin mai mari decât cele pentru ciorbă. În momentul în care apa a luat-o la clocotit, adăugați perișoarele și lăsați-le aproximativ 15 minute la fiert. După ce v-ați asigurat că sunt gata, le puteți scoate pe o tavă. Nu aruncați zeama.
Nu în ultimul rând, vom prepara și sosul de smântână. Puneți ulei într-o crăticioară, adăugați ceapa și amestecați timp de 3-4 minute. Strecurați zeama de la perișoare și adăugați puțină (aproximativ 50 ml). Lăsați până ceapa se înmoaie foarte bine. Apoi puteți adăuga smântâna. Dacă vă doriți ca sosul să fie mai dens, puteți amesteca în compoziție și cu o lingură de făină. Le condimentați după gust cu sare și piper, iar sosul se lasă pe foc până dă în clocot, iar apoi adăugați perișoarele.
Urmează să stingeți focul, să presărați verdeața și lăsați tot să se răcească timp de 20 de minute. Rețeta este gata și puteți să o savurați liniștiți!
Citeste si: DESCOPERĂ: Cât timp se fierbe ZACUSCA