Află cât timp trebuie lăsați la fiert cartofii pentru a obține o granitură gustoasă și plină de nutrienți.
Cartoful este o plantă erbacee, cu flori albe și tulpini subterane, care se cultivă pentru tuberculi.
Cartoful este extrem de hrănitor, întrucât conține vitamine, minerale și glucide. De asemenea, este bogat în fibre și ușor de digerat.
Specialiștii susțin că această legumă are efect alcalinizant, datorită conținutului de magneziu, potasiu și acid citric. Este benefic pentru pancreas, acționând asupra sistemului parasimpatic.
Cartofii, cele mai iubite legume de români
„Gătit corect, asta înseamnă să nu adăugăm o sursă de grăsime, fie că e vorba de ulei, unt. Smântâna este un aliment cu o cantitate calorică moderată”.- Șerban Damian, nutriționist.
Cartofii fierți în coajă sunt sănătoși, dacă se consumă după răcire, adică, atunci când s-a stabilizat amidonul.
Ce se știe mai puțin este faptul că trebuie consumată și coaja, întrucât este extrem de bogată în nutrienți.
„Cartoful fiert in coaja sau copt in coaja are un indice glicemic scazut, pe cand, daca il fierbem decojit si il conuma sub forma de piure, indicele gricemic creste”.- doctor Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog.
În cât timp fierb cartofii în coajă
Citeste si: //DESCOPERĂ// 6 idei de mic dejun consistent
Cât timp se fierb cartofii
Cartofi fierți curățați, tăiați bucăți- 20 minute
Se pune apa la fiert și atunci când dă în clocot, se adaugă cartofii curățați și tăiați în bucăți potrivite. La fiert, se adaugă puțină sare pentru ca vitaminele și mineralele să rămână în interior.
Timpul de fierbere este de aproximativ 20 de minute.
Cartofi întregi în coajă- 30 minute
Se spală cartofii cu apă rece și se introduc în apa clocotită, apoi se adaugă sare. După ce au fiert în jur de 30 de minute, se înțeapă cu o furculiță sau un cuțit și dacă ustensila intră ușor, înseamnă că sunt gata.
Se lasă la răcit și se pune peste ei apă rece.
Dacă cartofii sunt mai mari, se lasă mai mult la fiert, în jur de 30-40 de minute.
Depinde și de soiul de cartofi folosiți. De exemplu, cartofii albi fierb mai repede decât cei roșii, diferența fiind de 5-10 minute.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Cartofi pentru alte feluri de mâncare- 15 minute
Pentru a pregăti o tocăniță sau o garnitură nature, cartofii tăiați cubulețe se fierb timp de 15 minute înainte de a fi gătiți.
Cartofi la kukta- 8 minute
Când se fierb în oala sub presiune, cartofii întregi se fierb cam 15 minute și cei tăiați folosiți pentru pireu, tocăniță sau garnitura natur, se lasă la fiert în jur de 7-8 minute.
Cartofi în coajă la cuptorul cu microunde- 5 minute
După ce cartofii în coajă au fost spălați, se așază în recipientul pentru cuptorul cu microunde și se lasă aproximativ 5 minute, la putere maximă. Apoi se scot și se verifică cu furculița dacă sunt fierți.
Dacă cartofii sunt mai mari, se setează timpul la 7-8 minute.
Cartofii folosiți la salate se pun în apă rece pentru a fi curățați mai ușor.
Cartofi la cuptor în pungă- 40 minute
Se pun cartofii curățați, tăiați pe jumătate (în două), într-un recipient mai adânc, în apă clocotită și se adaugă condimente după gust, ca piper, boia, cimbru, busuioc, curry.
Citeste si: //DESCOPERĂ// Cu ce poți înlocui carnea
Cartofii dulci
Pe lângă cartofii obișnuiți, albi sau roșii, există și cartofii dulci care sunt introduși adesea de nutriționiști în tot felul de diete:
„Cartofii dulci sunt legume rădăcinoase cultivate pe întreg globul. Se pot găsi într-o varietate de culori, cum ar fi portocaliu sau mov, și sunt extrem de bogați in vitamine, minerale, antioxidanți si fibre. Sunt gustoși și aduc beneficii nebănuite din punct de vedere al sănătății.
Cartoful dulce ne este un aliat de nădejde atunci când vine vorba despre sănătatea cardiovasculară. Conține antioxidanți, vitamine, minerale si fibre, astfel că ajută la protejarea inimii si a arterelor. În plus, este un aliment fără grăsimi saturate si colesterol, care în cantități mari pot provoca ateroscleroza. Mai mult decât atât, fibrele ajută la menținerea sub control a colesterolului și a zahărului din sânge, iar conținutul ridicat de carbohidrați sub formă de amidon reduce indicele glicemic al cartofului dulce în comparație cu alte surse de carbohidrați”- spune Gianluca Mech, nutriționist.
Cartoful dulce este bogat în vitamina D, foarte importantă pentru inimă, oase, piele și dinți. De asemenea, întărește sistemul imunitar și îmbunătățește starea de spirit.
Cartofi- beneficii
„Sunt o sursa excelenta de vitamina D, esentiala pentru sanatatea oaselor, inimii, pielii, dintilor, pentru intarirea sistemului imunitar, cresterea nivelului de energie, imbunatatirea starii de spirit si sprijinirea glandei tiroide. Toamna, iarna si primavara, lipsa luminii solare duce la scaderea nivelului de vitamina D”, adauga Gianluca Mech.
Este recomandat să mâncăm cartoful cu tot cu coajă, deoarece aceasta conține o cantitate mare de vitamine A, B6, C, E, cu un rol important în combaterea infecțiilor.
„Un cartof dulce de talie medie, copt si mancat impreuna cu coaja sa, contine de peste 4 ori aportul zilnic recomandat de vitamina A, important pentru vederea, dezvoltarea oaselor si a apararii sistemului imunitar. La fel ca citricele, cartofii dulci sunt, de asemenea, o sursa buna de vitamina C, care ajuta la combaterea infectiilor si la absorbtia fierului. Contin beta-caroten, fibre, vitamina B6, vitamina E, potasiu si mangan: din acest motiv pot fi inclusi in regimuri alimentare bogate in fructe si legume”- Gialuca Mech.
Citeste si: Care este garnitura potrivită pentru creveți. 5 idei pe placul tuturor