Iată câteva alternative sănătoase și sățioase pentru produsele din carne, în cazul în care îți dorești să elimini acest produs de origine animală din alimentația ta.
În prezent, tot mai mulți oameni caută să înlocuiască produsele din carne în alimentație. Se spune că „proteinele de vegetală animală sunt mult mai sănătoase decât cele de origine animal”. O alternativă vegetariană pentru carnea clasică, sănătoasă și sățioasă, este carnea vegetală, foarte asemănătoare la gust cu produsul de origine animală. Carnea vegetală se obține din soia, gluten și legume, cum ar fi cartofii sau ciupercile.
Cand intervine senzația de foame, în general, organismul are nevoie de proteine, nu neapărat de cele din carne, de aceea vă prezentăm câteva alternative pentru preparatele de origine animală.
Citeste si: CITEȘTE: Ce alimente conțin fier. Sunt recomandate pentru a preveni anemia
Cu ce poți înlocui carnea
Citeste si: DESCOPERĂ: Cu ce poți înlocui PRAFUL DE COPT
Ciupercile, înlocuitor sănătos pentru carne
Sunt cele mai cunoscute înlocuitoare ale cărnii, fiind totodată foarte gustoase și sățioase, aroma lor depășind de multe ori savoarea produselor din carne.
Se pot prepara la grătar, pane, în soteuri, în supe sau sub formă de salată.
Ciupercile au în conținut fier, seleniu, cupru, au valoare nutritivă mare și sunt sărace în calorii.
De exemplu, o porție medie de ciuperci conține doar 20 de calorii.
„Alimentele vegetale sunt diluate caloric, fapt care contracarează boli precum obezitatea.
Într-un studiu pe zeci de mii de persoane s-a constatat că inclusiv grupul de lacto-vegetarieni cu alimentație spontană (care nu țin dietă și nu se forțează să mănânce mai puțin) consumau în medie cu 373 kcal mai puțin, adică cu 17% mai puțin decât media ingestiei de calorii pentru cele două sexe.” - doctor Liviu Deacu.
Soia
Proteina din această plantă este bogată în vitamine, minerale și aminoacizi esențiali și are un conținut scăzut de carbohidrați și de grăsimi, fapt care influențează în mod pozitiv sănătatea noastră.
Conform specialiștilor, consumul de soia scade nivelul colesterolul, ținând la distanță bolile de inimă și cancerul.
Citeste si: Garnituri inedite pentru pește
Tofu, înlocuitor de succes pentru carne
Tofu este un produs cu proprietăți terapeutice, care se obține dintr-un amestec de soia, apă și un agent de coagulare foarte bogat în proteine și aminoacizi.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Are efect antioxidant și poate înlocui cu succes carnea în perioadele de post.
Se poate consuma în stare proaspătă sau în combinație cu pizza, paste sau omlete.
Citeste si: CITEȘTE: Cum se prepară carnea pentru BURGER
Citeste si: CITEȘTE: Cum sau cu ce se mănâncă creveții
Seitanul, înlocuitorul perfect pentru produsele din carne
Acesta se prepară din două ingrediente și anume, făină albă sau integrală și apă.
Este foarte bogat în proteine, gluten și se prepară sub formă de cocă, la care se adaugă condimentele preferate.
Se folosește pentru diverse feluri de mâncare, ca de exemplu supele, pastele, tocănița, orezul sau salatele.
Fasolea, un aliment gustos, o alternativă pentru preparatele din carne
Este un aliment care conține o proteină vegetală de calitate, vitamine si minerale.
Poate fi folosită pentru prepararea unor feluri de mâncare mai sofisticate, cum ar fi burgerii, pateurile vegetale sau plăcintele.
Broccoli și spanac
Aceste legume conțin 2-3 grame de proteine la o cantitate de 100 de grame.
Spanacul este alcătuit în proporție de 50% din proteine.
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se poate înlocui parmezanul
Citeste si: DESCOPERĂ: Cu ce se poate înlocui ricotta
Iaurtul organic cu fructe
Are o istorie de peste 4.500 de ani și ține locul unei o gustări delicioase.
Este bogat în calciu și proteine.
Quinoa, supranumită „Mama cerealelor din Anzi”, are un gust asemănător cu al alunelor și aduce toate proteinele de care are nevoie organismul nostru.
Quinoa poate fi consumată sub formă de salată, alături de paste sau de legume.
Burgerul vegetal
Cei care adoră mâncarea de tip fast-food, pot înlocui vestiții hamburgeri din carne, cu gustul delicios al unui hamburger vegetal.
Rețetele pentru aceste delicatese sunt pe bază de soia sau legume organice.
Citeste si: Rețetă de Gulas unguresc: mod de preparare și ingrediente
Produsul Tempeh fermentat perfect pentru a înlocui carnea
Acest produs este preparat din boabe de soia și are o textură cauciucată.
Este bogat în vitamina B2.
Toate aceste produse vegetariene care pot înlocui carnea sunt sărace în grăsimi, spre deosebire de cele de origine animală.
„Majoritatea plantelor nu conțin grăsimi dăunătoare. Produsele animale sunt compuse din grăsimi și proteine, pe când plantele predominant din carbohidrați.
Problema produselor animale nu e datorată doar aportului mare de grăsimi (de 3-4 ori mai mare decât din plante), ci și faptului că aceste grăsimi animale sunt dăunătoare. Mai precis, sunt dăunătoare grăsimile aterogene cum ar fi colesterolul, grăsimile ,,trans", grăsimile care induc obezitate, cum sunt grăsimile saturate și grăsimile omega 6 în varianta cu lanț lung care sunt extrem de inflamatorii .”- doctor Liviu Deacu.
Citeste si: Cum se face carnea de hamburger. Asta e rețeta folosită de toate restaurantele