Ce se mănâncă de post miercurea și vinerea

de ce e pacat sa mananci peste in post
În zilele de post, consumă alimente proaspete 

Vezi mai jos ce se mănâncă de post miercurea și vinerea, până la ce oră se ține postul miercurea și vinerea și câteva idei de preparate.

Mulți credincioși aleg să țină post miercuri și vineri și nu se abat de la acest obicei. Pe lângă faptul că aceste persoane merg des la biserică, se roagă, fac fapte bune pentru cei din jurul lor, acestea țin și un post alimentar. Iată mai jos ce se mănâncă de post miercurea și vinerea.

În practica creștinismului, există patru posturi mai peste an: cel mai lung are loc primăvara, fiind postul Paștelui și durează 7 săptămâni.

Al doilea post are loc vara, înaintea prăznuirii Sfinților Petru și Pavel și perioada variază.

Cel de-al treilea post are loc înainte de prăznuirea Adormirii Maicii Domnului și se desfășoară între 1 și 15 august. Ultimul post mare de peste an este înaintea Crăciunului și durează 6 săptămâni. În timpul anului, însă, se ține post și în zilele de miercuri și vineri, cu câteva excepții.

Citeste si: CITEȘTE: Cu ce poți mânca ovăzul

Călugărul Ilie Galaction, de la Mănăstirea Sihăstria din România, începând cu anul 1918, ţinea cu sfinţenie postul. Atunci când termina canonul călugăresc, nu mânca nimic.

Miercurea şi vinerea postea până seara, la ceasul când ieşeau stelele. Atunci îşi făcea cruce, cerea iertare de la ceilalţi fraţi, lua anafură şi mânca.

‒ Părinte, i-a zis ucenicul lui, ziua este mare, iar tu eşti în vârstă şi neputincios. Nu este mai bine să mănânci mai devreme?

‒ Odată, a răspuns acela, un sfânt a văzut că duceau un mort la groapă. În faţă şi în spate îl însoţeau doi îngeri frumoşi. „Cine sunteţi voi?”, a întrebat sfântul. „Eu mă numesc Miercuri, iar eu Vineri, i-au răspuns îngerii.

Am venit aici, cu poruncă de la Domnul, să ajutăm acest suflet, pentru că toată viaţa lui a postit miercurea şi vinerea, ca să amintească de Patimile Domnului.” De atunci, a completat Părintele Galaction, nu am mâncat niciodată în aceste zile, ca să mă ajute şi pe mine Miercuri şi Vineri la ceasul morţii mele”, scrie Ion Andrei Ţârlescu în „Minuni ale Sfinţilor Îngeri, Editura Bunavestire, Bacău, 2002, p. 213), potrivit doxologia.ro.

Citeste si: CITEȘTE: Cu ce poți înlocui CARNEA. Alege un al aliment sănătos că înlocuitor

de ce e pacat sa mananci peste in post
În zilele de post, consumă alimente proaspete [Sursa foto: PixaBay]


În aceste zile de post, preoții recomandă ca starea interioară, acțiunile și cuvintele rostite să fie în concordanță cu momentele de însemnătate pe care le implică postul alimentar.

În zilele de miercuri și vineri, persoanelor care țin post le este interzis să consume: păsări de curte sau carne de orice fel, pește(doar în unele zile ale postului este permis), ouă, lactate, unt, produse lactate fermentate, smântână, brânzeturi.

 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Sunt permise în zilele de post următoarele alimente:
-legume în diferite moduri preparate, murături
- fructe, fructe uscate, nuci
-fasole, năut, produse din soia
- ciuperci
-pâine, produse de patiserie fără unt
- pește și alte tipuri de carne (numai în zilele permise).

se poate manca de dulce dupa apusul soarelui
Mâncare de fasole verde cu vinete[Sursa foto: PixaBay]

Alimentația în zilele de post este extrem de importantă, deoarece trebuie să asigure toți nutrienții necesari bunei funcționări a organismului. Așadar, într-o zi de post, trebuie asigurat necesarul de carbohidrați, de proteine și de minerale, așadar alegerea alimentelor este foarte importantă.

Contrar părerilor multor persoane, zilele de post pot afecta în mod considerabil silueta din cauza faptului că mulți consumă cantități mari de carbohidrați în aceste zile.

 

Așadar, pentru zilele de post de miercuri și vineri poți consuma mai multe alimente sățioase și gustoase. Unul dintre cele mai simple preparate este orezul cu legume.

 

Orez cu legume

Ingrediente

Post vinerea
De ce se mananca de post vinerea[Sursa foto: PixaBay]

Legumele pot fi proaspete sau congelate: ciuperci, ardei, morcov, mazăre, conopidă, broccoli.

Aveți nevoie de:

Citește și: Ștefan și Catinca s-au despărțit: "S-a terminat!" Ce mesaje au transmis foștii concurenți din "Casa iubirii"| Foto- kanald.ro

Citește și: Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe cuvânt!!!!”- stirilekanald.ro

2- 3 cepe sau o legătură de ceapă verde

75 de ml de ulei de floarea soarelui

500 de grame de legume la alegere

250 de grame de orez

1 litru de apă.

Ceapa se călește într-o cratiță care nu le lipește cu uleiul și cu un praf de sare. Se lasă până devine sticloasă. Se adaugă rădăcinoasele tocate cubulețe(țelină, păstârnac, pătrunjel și morcovul). Se adaugă și ciupercile și celelalte legume și se lasă la sotat. Se pune și orezul și se lasă la călit timp de 3 minute, apoi se adaugă apă fierbinte și se amestecă bine. Se lasă să fiarbă timp de 18- 20 de minute sau cât timp scrie pe punga de orez. Se completează cu sare și cu piper după gust, iar la final se pune pătrunjel tocat fin.

 

Supă cremă de legume

Ce se mananca de post miercurea si vinerea
Supa crema se pregateste usor in zilele de post[Sursa foto: PixaBay]

Este o rețetă perfectă pentru zilele de post și se prepară extrem de rapid. Pentru această rețetă, ai nevoie de legumele preferate precum morcovi, țelină, pătrunjel, cartofi, broccoli, conopidă, gulie, ceapă, roșii, ardei. Cu cât sunt mai multe ingrediente, cu atât supa va avea un gust mai plăcut. După ce se fierb legumele, se pasează cu ajutorul unui blender. Cel mai adesea, supele cremă se îngroașă cu cartof. Supa cremă de ciuperci este, de asemenea, binevenită în zilele de post și are un gust intens dacă se folosesc ciuperci proaspete.

Mai poți consuma în zilele de post ciorbiță de fasole, ciuperci la cuptor, supă cremă de linte, fasole verde cu ustoroi, mâncare de mazăre.



Citește și:

Idei de coafuri simple pentru nuntă

Cât timp fierb ciupercile. Ce soiuri se fierb cel mai repede

Pictorial de SENZAȚIE! Andreea Sasu a renunțat la haine și a pozat PROVOCATOR, în ultima lună de sarcină

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Cristina Spătar, mărturii sfâșietoare despre moartea mamei sale: ”Îmi rupea sufletul să o văd suferind”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ștefan și Catinca s-au despărțit: "S-a terminat!" Ce mesaje au transmis foștii concurenți din "Casa iubirii" | Foto

Medicul acuzat că a amenințat un șofer, în trafic, face primele declarații. "M-am simțit amenințat. Regret enorm" Cum s-a petrecut, de fapt, incidentul


Cookies