Garnitura pentru SOMON

Garnitura pentru SOMON
Garnitura pentru SOMON

Care este cea mai bună garnitură de somon și cum se poate pregăti în numai câteva minute, fără prea mult efort.

Somonul este unul dintre cei mai apreciați pești din întreaga lume. Ușor de gătit pe grătar sau la cuptor, somonul este unul dintre peștii preferați la nivel mondial și a început să devină din ce în ce mai popular și în România.

Somonul este un tip de pește răpitor și migrator din familia Salmonide, răspândit în bazinele hidrografice nord-atlantice, dar și în oceanul Pacific.

Acest pește poate ajunge până la 1.5 metri lungime și la o greutate de 46 de kg. Pentru reproducere, acest pește care trăiește în mare urcă în apele dulci și trăiește pe coastele nord-americane și europene ale Oceanului Atlantic, dar și în Oceanul Înghețat de Nord, în Marea Nordului, în Marea Albă, în Marea Baltică și în Canalul Mânecii.

Citeste si: DESCOPERĂ: Cât timp se poate păstra peștele la congelator

Garnitura pentru somon



Somonul se hrănește cu crustacee și cu heringi, fiind un pește comun în râurile din Marea Britanie, Penisula Iberică, Germania, Polonia și în toate râurile din Rusia.

Există două mari specii de somon, în funcție de Oceanul din care provin: somonul de Pacific și somonul de Atlantic, iar în funcție de proveniență, acest tip de pește peste perfect pentru grătar sau pentru prăjit.

Citeste si: Cu ce se mănâncă icrele

peste la cuptor cu garnitura de legume
peste la cuptor cu garnitura de legume reteta[Sursa foto: PixaBay]

Somonul Silver din Pacific este portocaliu spre roșu, are o textură mai fermă și este potrivit pentru grătar sau pentru cuptor. Somonul Chum este o varietate perfectă pentru afumat, având o culoare pală spre roz.

Somonul de Atlantic, în schimb, este pe cale de dispariție, așa că pe piață se găsește mai ales somon de acvacultură.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

100 de grame de somon are 127 de calorii, 20,5 grame de proteină, 4.4 grame de lipide, 0.2 grame de carbohidrați și 0 grame de fibre.
Somonul este bogat în vitamine și minerale. Acesta conține niacină, vitamina B12, vitamina B6, riboflavină, tiamină, acid pantotenic și folați, precum și fosfor, potasiu, cupru, magneziu, fier, zinc și selenui, dar și acizi grași Omega 3 în cantități importante.

Medicii recomandă consumul somonului datorită beneficiilor însemnate pe care le are pentru sănătate.

Specialiștii recomandă somonul deoarece poate reduce riscul de apariție a bolilor de inimă. De asemenea, este recomandat în dietele pentru slăbit, poate reduce inflamațiile din organism și controbuie la sănătatea funcțiilor cerebrale, ajută în cazul degenerescenței maculare și reduce riscul de apariție a glaucomului. În timpul iernii, conținutul ridicat de vitamina D din somon ajută la împiedicarea unor boli gravem pecum scleroza multiplă, artrita sau bolile cardiovasculare.

Pentru că nu are oase, acest tip de pește poate fi consumat și de către copiii mici. Somonul se găsește în România în diferite forme. Poate fi ambalat în vid, afumat ori proaspăt, dar poate fi găsit și la conservă.

Somonul proaspăt este bine să fie gătit chiar în ziua în care a fost cumpărat, iar dacă nu, trebuie ținut în congelator. Peștele trebuie să aibă un miros dulceag și să aibă o culoare plăcută, iar carnea să fie translucidă și umedă.

Pește la cuptor cu garnitură de legume

Somonul poate fi consumat la grătar alături de o garnitură de legume natur. Pentru această garnitură ai nevoie de 2 fileuri de somon și:

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Sos garnitura pentru somon
Cum prepari peste la cuptor cu garnitura de legume [Sursa foto: PixaBay]


450 de grame de mix de legume congelate- broccoli, conopidă, morcovi
1 dovlecel
30 de grame de unt
pătrunjel verde
lămâie
ulei de măsline.

Se spală dovlecelul, se taie după preferință și se condimentează legumele și somonul cu piper, sare și rozmarin. Se pun legumele și peștele într-o tavă, se adaugă ulei de măsline peste și le bagă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 40 de minute.

Garnitura pentru somon cu legume

Garnitura pentru somon
Care este cea mai buna garnitura pentru somon[Sursa foto: PixaBay]

Somonul poate fi consumat și cu o garnitură de cartofi natur. Cartofii natur se pregătesc astfel:
Acești cartofi se prepară din cartofi fierți în coajă. Aveți nevoie de:

1 kg de cartofi
1 legătură de pătrunjel verde
120 de grame de unt cu 82% grăsime
sare și piper după gust.

Se spală bine cartofii și se fierb în coajă, timp de aproximativ 40 de minute. În apa în care se fierb cartofii se adaugă 3 linguri de sare. Se scurg de apă fierbinte și se clătesc bine sub apă rece. Se lasă la răcit în oala în care au fiert. Se curăță de coajă. Într-o tigaie, se topește untul și se taie cartofii cubulețe. Se adaugă cartofii peste untul topit și se amestecă la foc mic cu atenție, pentru ca toți cartofii să aibă unt pe ei. Se pun sare și piper după gust. Se mărunțește pătrunjelul care se adaugă peste cartofi și se amestecă bine, având grijă să nu se sfărâme cartofii.



Citește și:

Bazofile crescute în testele de sânge – semnificații și implicații clinice

Cu ce se mănâncă SPARANGHELUL

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies