Constantin și Elena 2023. Ce trebuie să împartă femeile pe 21 mai

ce se imparte de constantin si elena
Ce se împarte de Constantin și Elena

Sfinții Constantin și Elena este una dintre cele mai mari sărbători ale lunii mai, pentru creștinii ortodocși. Însă știați ce trebuie femeile să împartă în această zi? Aflați din rândurile următoare când are loc sfânta sărbătoare a Sfinților Constantin și Elena, dar și ce este recomandat să împartă femeile în această zi.

De asemenea, descoperiți și care sunt alte tradiții și obiceiuri de care ar trebui să ținem cont de Sfinții Constantin și Elena.

Constantin și Elena 2023

constantin si elena pomana
Ce se dă de pomană cu ocazia acestei zile[Sursa foto: Freepik]

În fiecare an, această sărbătoare are loc pe 21 mai și este una dintre cele mai importante sărbători pentru creștinii ortodocși, fiind o zi cu cruce roșie în calendar. Deși cea mai cunoscută denumire este „Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena”, această zi mai are și alte denumiri din popor, cum ar fi „Constantin Graur” sau „Constantinul Puilor”.

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Constantin și Elena

Fiind o sărbătoare importantă, există o mulțime de tradiții pe care românii obișnuiesc să le urmeze. Spre exemplu, o legendă străveche spune că aceasta ar trebui să fie ultima zi în care se mai poate semăna porumb, ovăz sau mei. Dacă această acțiune se va face după această zi, răsadurile se vor usca. De asemenea, de Sfinții Constantin și Elena, credincioșii merg la biserică pentru a participa la Sfânta Liturghie sau merg la cimitir pentru a aprinde o lumânare rudelor care nu se mai află

printre noi.

Ce se împarte de Sfinții Constantin și Elena

sf constantin si elena
Sfinții Constanin și Elena[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Moșii de vară 2023. Ce trebuie să împartă femeile în această zi de sărbătoare

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Această zi are ca scop sărbătorirea celor ce poartă numele de Constantin și Elena sau derivate ale acestora, dar și pomenirea celor ce nu mai sunt printre noi.

De aceea, este important de știut ce trebuie împărțit de pomană cu ocazia acestei sărbători. În fiecare an, pe data de 21 mai, este un prilej bun pentru a îi pomeni pe cei ce au trecut în neființă. De cele mai multe ori, se oferă pomană pentru sufletele adormite, ce au purtat aceste nume. Credincioșii obișnuiesc să ofere celor apropiați sau oamenilor nevoiași, mâncare caldă, alimente, băutură sau diferite obiecte cu însemnătate.

De cele mai multe ori, femeile oferă pachete cu mâncare gătită. De asemenea, se împart și diverse alimente, fructe, legume, gustări sau chiar dulciuri. Există un obicei care spune că este recomandat să împarți ceea ce îi plăcea să mănânce celui pentru care faci pomană.

În unele zone ale țării, credincioșii împart colaci, pâine, covrigi sau alte produse de patiserie, oamenilor ce au nevoie.

Mai mult, unele persoane aleg să ofere în pachet și o lumânare. În ceea ce privește băutura, mulți credincioși aleg să ofere vin, deoarece simbolizează sângele lui Iisus.

Deoarece mulți români își sărbătoresc ziua de nume pe 21 mai, multe persoane sunt nevoite să cumpere și cadouri. În cazul femeilor, este recomandat să le oferim flori, deoarece onomastica este într-o zi de primăvară. Este un prilej perfect pentru a oferi în dar flori de sezon, precum bujorii.

Ce le este interzis creștinilor să facă de Sfinții Constantin și Elena

Fiind o sărbătoare atât de importantă în calendarul creștin ortodox, există multe atribuții pe care oamenii nu trebuie să le facă. Una din cele mai importante reguli este aceea că este interzis să se facă muncă în gospodărie, fie că vorbim de curățenie sau muncă agricolă. Mai mult, se spune că femeile nu trebuie să muncească pământul, deoarece culturile vor fi distruse

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Constantin și Elena

constantin si elena 2023
Constantin și Elena 2023[Sursa foto: Freepik]

Citește și: De ce se fac pomeni până la 7 ani. Ce trebuie să știe femeile despre această semnificație

Cu ocazia zilei de 21 mai, o mulțime de români își sărbătoresc onomastica. Printre numele feminine care sunt sărbătorite în această zi se numără: Elena, Ileana, Lena, Lenuța, Lili, Neli, Constanța etc. În cazul bărbaților, își vor sărbători onomastica toți cei care poartă numele de Constantin, Costin, Costică, Costi, Costinel, Costel și alte derivate.

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi mai multe sfaturi și trucuri despre un stil de viață sănătos și echilibrat, împreună cu idei creative și inspiraționale pentru a face fiecare zi specială.



Citește și:

Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

Constantin și Elena 2023. Ce le este interzis femeilor să facă pe 21 mai

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies