Din anumite motive, oamenii își doresc să înlocuiască orezul alb, iar vestea bună este că sunt o mulțime de alte variante, unele cu mai multe substanțe nutitive decât cel clasic.
Orezul este consumat de mai bine de 50% din populația întregii lumi, fiind de asemenea o parte importantă a dietei asiatice din cele mai vechi timpuri. Oamenii obișnuiau să consume orez cu tărâțe datorită beneficiilor nutriționale, însă de-a lungul timpului orezul lustruit a devenit foarte popular, în special în regiunea urbană, iar utilizarea celui cu tărâțe s-a limitat la zonele rurale.
Există diferite tipuri de orez disponibile în întreaga lume și anume orezul alb, cel brun, black rice, orezul sălbatic, jasmine rice și orez basmati.
Citeste si: CITEȘTE: Cât timp se fierb CREVEȚII
De ce să eliminăm orezul alb din alimentația noastră
Studiile au arătat faptul că orezul poate crește expunerea noastră la arsenic, substanță care amplifică riscul diferitelor tipuri de cancer și agravează condițiile la pacienții care suferă deja de acestă boală. Conținutul de arsenic din orez poate fi redus prin spălare și gătire, întrebuințând apă săracă în arsenic.
De asemenea, cercetătorii au descoperit că orezul alb are un indice glicemic ridicat, carbohidraţii din acesta ajung mai repede în sânge ducând la creşterea nivelului de zahăr. Acest lucru contribuie la rezistenţa insulinei, fiind dovedit faptul că persoanele care consumă orez alb în exces, mai exact de 5 ori pe săptămână, sunt supuse unui risc crescut de diabet de tip II.
Citeste si: DESCOPERĂ: Cu ce poți înlocui CARNEA. Alege un al aliment sănătos că înlocuitor
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Cu ce înlocuim orezul din sarmale
Quinoa
Quinoa este bogată în proteine, fibre, vitamine și minerale.
Cu toate că este cultivată de mii de ani, quinoa a devenit din ce în ce mai populară abia din ultimii ani. În doar 100 de grame de quinoa regăsim 64,2 grame de carbohidrați, 1,6 grame grăsimi monosaturate și 3, 3 grame de grăsimi polinesaturate. De asemenea, nu conține gluten și oferă organismului toți aminoacizii de care are nevoie.Orez sălbatic
În general, consumul regulat de orez sălbatic este asociat cu un risc scăzut al bolilor de inimă. Bogat în vitamine, minerale, proteine, amidon, fibre nutritive și antioxidanți, acest tip de orez
Cușcuș
Orezul alb poate fi înlocuit cu cușcuș. Se estimează că 250 de grame de cușcuș sunt egale cu aproximativ 174 de calorii. Prin urmare, conține în jur de 36g carbohidrați, 6g proteine și 2g fibre. Din fericire, conține puțin sodiu (13 mg) și nu are deloc grăsimi.
Orz
Orzul este bogat în mangan, seleniu, fosfor, cupru, magneziu, fier, zinc și potasiu, însă cantitatea de calciu, vitamina C și acid pantotenic din compoziția sa este destul de redusă.
De asemenea, regăsim și vitamina B6, diamină, niacina, riboflavina și acid folic. Consumul a 100 grame de orz oferă unei persoane 352 calorii. Aceste cereale integrale sunt bogate în proteine, vitamine, minerale și aminoacizi esențiali pentru sănătate.
Bulgur
Bulgurul reprezintă un amestec din diferite tipuri de boabe de grâu măcinate și este folosit în diverse rețete. Are un conținut bogat de fibre, proteine, vitamine și minerale precum calciu, magneziu, fosfor, potasiu, zinc și sodiu.
Citeste si: CITEȘTE: 3 Tipuri de sosuri pentru CHIFTELE
Sarmale cu carne tocată și quinoa
Ingrediente pentru 10 porții
- 30 frunze varză murată
- 1 kg carne tocată de porc
- 200 gr quinoa roșie
- 1 buc ceapă
- 1 buc morcovi
- 5 felii bacon afumat
- 5 linguri pastă de roșii
- 4 linguri ulei
- 1 linguriță cimbru
- sare și piper după gust
Mod de preparare: Pregătim foile de varză și le tăiem în mărimea potrivită.
Fierbem quinoa 15 minute și o scurgem de apă. Tocam mărunt ceapă și radem morcovul, le punem la călit în uleiul încins, iar după 5 minute adăugăm quinoa fiartă, carnea tocată, 3 linguri de pastă de tomate, sare și piper și mai ținem pe foc aproape 10 minute.
Luăm câte o foaie de varză și o umplem cu o lingură de compoziția și rulăm. Așezăm sarmalele într-o oală și deasupra punem restul de pastă de tomate, baconul și cimbru, turnam apă fiartă și le lăsăm să fiarbă acoperite aproximativ oră.