Cu ce se mănâncă salata orientală. „«Orientală» o numesc doamnele ardelență de la oraș și de la sat"

Cu ce se mananca salata orientala
Retete salata orientala

Vezi cum prepari cea mai bună rețetă de salată orientală a lui Radu Anton Roman , dar și cu ce se mănâncă salata orientală.

Salată orientală fel dintre cele mai populare de mâncare și multe persoane apreciază acest preparat și îl asociază adesea cu copilăria.

Gătită de toate gospodinele, salată orientală este un preparat nelipsit din bucătăria autohtonă. Însă pentru ca această rețetă să iasă perfect, trebuie să urmăți cu sfințenie câțiva pași.



Regretatul Radu Anton Roman consemna in Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti” rețeta de salată orientală:

„«Orientală» o numesc doamnele ardelență de la oraș și de la sat(...). Nu e propriu-zis o salată, ci un acompaniament ardelenesc, acrişor pentru friptura de miel sau altă cărnărie.

În Silvania, în iunie ori în septembrie, când e puzderie de flori de bostan și sunt prea multe sau nu-i rost să mai rodească, salată de cartofi se dă la masă cu prăjitura de flori. Cărnoase și fragede, florile de dovleac îngrijit culese se dau prin aluat moale de clătite și se prăjesc în untură. Am gustat, sunt nemaipomenite! Unii, de la altă școală și de altă stradă europeană, îi pun salatei de cartofi și pește afumat sau conservat în ulei, dar atunci e cu totul altceva, în altă geografie”.

Citeste si: CITEȘTE: Garnitura pentru BURGERI

Salata orientala cu pui
Salata orientala cu pui reteta[Sursa foto: PixaBay]

Iată de ce ai nevoie pentru rețeta de salată orientală:
2 cepe mari roșii sau 2 legături de ceapă
3 ouă fierte tare
1 salată verde
50 de grame de măsline negre
o legătură de mărar
oțet de fructe după gust
sare, piper după gust
3 linguri de ulei de măsline
1 kg de cartofi tari, nu nisipoși.

Se fierb cartofii în coajă până sunt aproape de punctul de a se crăpa și sunt puțin cleioși. Se curăță fierbinți, se curăță și se taie felii subțiri. Ouăle fierte și ceapa se taie de asemenea în feliuțe subțiri. Următorul pas este tăierea salatei verzi. Mărarul se toacă mărunt. Măslinele se pot pune cu sau fără sâmburi, după gust. Se amestecă ușor, cu grijă, pentru a nu se sfărâma cu oțet, sare, piper și cu ulei.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: 3 rețete rapide și sățioase cu cartofi

În această salată se mai poate adăuga macrou sau alt pește afumat, castraveți murați, oregano sau gogoșari murați, după gust. Un secret pentru a scăpa de gustul înțepător al cepei este să fierbi ceapa în puțin oțet.

În acest fel, salata va avea un gust deosebit.

Salata orientala origine
Cum faci cea mai buna salata orientala[Sursa foto: PixaBay]

Cu ce se mănâncă salata orientală

Dacă îți dorești o altă salată orientală, poți încerca o rețetă salată orientală cu maioneză Ingrediente salată orientală cu maioneză 1,5 kg cartofi (fierţi în coajă, apoi decojiţi); 6 ouă; 250 g de măsline feliate; 2 cepe mici; un borcan cu castraveciori muraţi (sau gogoşari muraţi); maioneză, sare, piper.

Înainte de a servi salata, aceasta se lasă la frigider pentru aproximativ 30 de minute ca să se răcească bine.

O alltă rețetă de salată orientală rapidă

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

Ingrediente salată orientală rapidă 1 kg cartofi (fierți în coajă); 3 ouă; 1 ceapă roşie; 2 foc ceapă verde; o mână măsline; 1 ardei gras roşu; 1 ardei gras galben; ulei de măsline; zeamă de lămâie; sare, piper.

Rețetă salată orientală cu murături

Salata orientala cu castraveti murati
Salata orientala cu castraveti murati reteta[Sursa foto: PixaBay]

Ingrediente salată orientală cu murături 10 cartofi medii; 150 g măsline negre; 2 cepe; maioneză; 2 ouă; 1 borcan castraveţi; 1 borcan gogoşari; 2 morcovi.

Se amestecă toate ingredientele tăiate felii, iar morcovii se dau prin răzătoare.

Salata orientală se consumă ca atare sau poate fi o garnitură pentru friptură, asta în funcție de preferințe. De asemenea, se poate consuma și cu șnițele sau cu chifteluțe, după gust.



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

SALATĂ ORIENTALĂ. Aşa prepari cea mai bună salată orientală. Reţeta pe care o ştiu doar bucătarii de renume

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies