Vezi cum prepari cea mai bună rețetă de salată orientală a lui Radu Anton Roman , dar și cu ce se mănâncă salata orientală.
Salată orientală fel dintre cele mai populare de mâncare și multe persoane apreciază acest preparat și îl asociază adesea cu copilăria.
Gătită de toate gospodinele, salată orientală este un preparat nelipsit din bucătăria autohtonă. Însă pentru ca această rețetă să iasă perfect, trebuie să urmăți cu sfințenie câțiva pași.
Regretatul Radu Anton Roman consemna in Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti” rețeta de salată orientală:
„«Orientală» o numesc doamnele ardelență de la oraș și de la sat(...). Nu e propriu-zis o salată, ci un acompaniament ardelenesc, acrişor pentru friptura de miel sau altă cărnărie.
Citeste si: CITEȘTE: Garnitura pentru BURGERI
Iată de ce ai nevoie pentru rețeta de salată orientală:
2 cepe mari roșii sau 2 legături de ceapă
3 ouă fierte tare
1 salată verde
50 de grame de măsline negre
o legătură de mărar
oțet de fructe după gust
sare, piper după gust
3 linguri de ulei de măsline
1 kg de cartofi tari, nu nisipoși.
Se fierb cartofii în coajă până sunt aproape de punctul de a se crăpa și sunt puțin cleioși. Se curăță fierbinți, se curăță și se taie felii subțiri. Ouăle fierte și ceapa se taie de asemenea în feliuțe subțiri. Următorul pas este tăierea salatei verzi. Mărarul se toacă mărunt. Măslinele se pot pune cu sau fără sâmburi, după gust. Se amestecă ușor, cu grijă, pentru a nu se sfărâma cu oțet, sare, piper și cu ulei.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: 3 rețete rapide și sățioase cu cartofi
În această salată se mai poate adăuga macrou sau alt pește afumat, castraveți murați, oregano sau gogoșari murați, după gust. Un secret pentru a scăpa de gustul înțepător al cepei este să fierbi ceapa în puțin oțet.
Cu ce se mănâncă salata orientală
Dacă îți dorești o altă salată orientală, poți încerca o rețetă salată orientală cu maioneză Ingrediente salată orientală cu maioneză 1,5 kg cartofi (fierţi în coajă, apoi decojiţi); 6 ouă; 250 g de măsline feliate; 2 cepe mici; un borcan cu castraveciori muraţi (sau gogoşari muraţi); maioneză, sare, piper.
Înainte de a servi salata, aceasta se lasă la frigider pentru aproximativ 30 de minute ca să se răcească bine.
O alltă rețetă de salată orientală rapidă
Ingrediente salată orientală rapidă 1 kg cartofi (fierți în coajă); 3 ouă; 1 ceapă roşie; 2 foc ceapă verde; o mână măsline; 1 ardei gras roşu; 1 ardei gras galben; ulei de măsline; zeamă de lămâie; sare, piper.
Rețetă salată orientală cu murături
Ingrediente salată orientală cu murături 10 cartofi medii; 150 g măsline negre; 2 cepe; maioneză; 2 ouă; 1 borcan castraveţi; 1 borcan gogoşari; 2 morcovi.
Se amestecă toate ingredientele tăiate felii, iar morcovii se dau prin răzătoare.
Salata orientală se consumă ca atare sau poate fi o garnitură pentru friptură, asta în funcție de preferințe. De asemenea, se poate consuma și cu șnițele sau cu chifteluțe, după gust.