Urzicile au fost dintotdeauna o mâncare pe placul tuturor, însă știați beneficiile pe care le poate oferi organismului nostru?
Aflați din rândurile următoare ce sunt mai exact urzicile, care sunt beneficiile acestora, dar și cu ce puteți să le mai mâncați. În plus, v-am pregătit și o rețetă foarte ușor de preparat cu urzici cu ou.
Ce sunt urzicile
Urzicile se pot găsi în mai multe locuri atât cultivate, cât și necultivate, începând de la grădini, păduri, izlazuri și terminând la tufișuri sau chiar pe lângă șanțuri.
Urzicile reprezintă plantele medicinale care aduc o sursă numai bună de vitamina A, B2, C, K, acid acetic, acid formic și săruri minerale, toate pentru organismul nostru.
Beneficii ale consumului de urzici
Datorită consumului de urzici, sistemul imunitar se va îmbunătăți, pentru că dețin un conținut bogat de vitamine, antioxidanți și lecitină. Acest lucru duce și la combaterea stresului, oboselii și a diverselor afecțiuni. Odată ce veți consuma urzici, veți reuși să omorâți și bacteriile care se află în organism.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Totodată, datorită vitaminei K, urzicile ajută la creșterea vitezei de coagulare naturală a sângelui. Acestea pot reprezenta un aliment numai bun pentru persoanele care suferă de afecțiuni cardiace. Iar în cazul în care s-a întâmplat să vă tăiați, aflați că ceaiul concentrat de urzici ajută foarte mult, având un efect antihemoragic, ajutând astfel la grăbirea coagulării sângelui.
Dacă obișnuiți să consumați urzici în mod reglat, acest lucru vă va ajuta digestia, va curăța rinichii, dar și tractul digestiv, eliminând astfel diareea și stimulând așa cum trebuie, organismul.
Cu ce se mănâncă urzicile
Chiar dacă poate că v-ați obișnuit să consumați urzicile doar sub formă de mâncărică sau de ciorbă, aflați că sunt multe alte moduri și combinații în care le puteți consuma și prepara. Prin urmare, puteți mânca urzicile și cu ravioli, supă, paste, brânză, parmezan, lămâie, ouă umplute, chifle, pizza, omletă și multe altele.
Puteți opta pentru una dintre rețetele de mai jos, pentru a vă bucura de un fel de mâncare cu adevărat delicios:
- supă de conopidă cu urzici
- ravioli de casă cu urzici
- paste de casă cu urzici
- toast la cuptor cu brânză mucegăită şi urzici
- plăcintă cu urzici şi brânză
- gnocchi cu urzici
- paste cu urzici şi parmezan
- pesto de urzici
- brioşe cu urzici şi lămâie
- ouă umplute cu pastă de urzici
- chifle cu urzici
- supă-cremă de urzici
- pizza cu urzici, sos de usturoi şi parmezan
- omletă cu urzici
- tartă sărată cu urzici şi ouă
- supă cu praz, urzici şi pui
- cremă pentru brioşe
Rețetă de Mâncare de urzici cu ou și smântână
Ingrediente
Veți avea nevoie de ingredientele următoare: urzici (4-5 grămăjoare), usturoi verde (o legătură), ceapă verde (o legătură), sare, ouă (3) și smântână pentru servit.
Mod de preparare
Tot ce trebuie să faceți după ce ați curățat și spălat foarte bine urzicile sub un jet de apă rece, este să le puneți la opărit într-un vas cu apă clocotită, timp de câteva minute. Apoi scurgeți urzicile și le înăbușiți în același timp cu ceapa și usturoiul pe care le-ați tocat mărunt. Apoi puteți adăuga și sare și treceți-le puțin prin mixer, pentru ca mai apoi să le puneți înapoi în tigaie. Adăugați peste acestea cele trei ouă și amestecați-le bine cu urzicile.
Rețeta este gata și o puteți servi cu câte o lingură de smântână. Poftă bună!